Maraton

Alternative maratonløpere

Tror du at den eneste måten å løpe maraton på, er med shorts og joggesko?

MED VOGN: Det er fullt mulig å løpe maraton med barnevogn. Rekorden er på 2 h, 42 min og 21 sekunder.
MED VOGN: Det er fullt mulig å løpe maraton med barnevogn. Rekorden er på 2 h, 42 min og 21 sekunder. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no
Publisert Oppdatert

Ny verdensrekord i maraton ble satt i Boston 18.april i år da Geoffery Mutai fra Kenya løp strekningen på tiden 2 h, 3 min og 2 sekunder.

Og selvfølgelig blir vi imponert over det. Men kanskje blir vi vel så imponerte over disse ganske så alternative maratonrekordholderne:

Del

Alder ingen hindring

Amerikanske Gladys Burrill ble eldste kvinne som har fullført et maraton da hun krysset målstreken i fjorårets maraton på Honolulu.

Hun var 92 år, og fullførte på tiden 9:53. Hun løp sitt første maraton som 86-åring, men etter å ha fullført fire maraton på rad, måtte hun bryte i 2008 og 2009. Tross protester fra familien stilte hun opp igjen i 2010, og gikk dermed inn i historien som verdens eldste kvinne som har fullført et maraton, skriver Honolulu Maraton.org

Baklengs

Hvorfor løpe framover, når du har muligheten til å løpe baklengs?

Kanskje var det det han tenkte, Xu Zhenjun fra Kina, som har verdensrekorden i baklengs maraton. Under Beijing International Marathon 17. oktober 2004, fullførte han på 3 h, 43 min og 39 sekunder.

Å se joggende med barnevogner foran seg er ikke så uvanlig. Men noe mer uvanlig er det kanskje å løpe maraton med poden sittende i vogna.

Verdensrekorden i maraton med barnevogn er det en amerikaner som innehar. Rekorden er fra 2007, da Michael Wardian løp inn til tiden 2 h, 42 min og 21 sekunder med vogna foran seg.

Stylter, krykker og hoppetau.

Om han faktisk var skadet, eller om han bare trengte en utfordring, sier historien ingenting om. Amerikaneren John Sandford deltok i årets London Marathon på krykker, og ble dermed raskeste mann til å fullføre et maraton på denne måten. Tiden hans var 6 h, 24 min og 48 sekunder.

TUNG I BENA: Omtrent slik så han ut, dansken som valgte et litt utradisjonelt maratonantrekk i Odense i 2008.
TUNG I BENA: Omtrent slik så han ut, dansken som valgte et litt utradisjonelt maratonantrekk i Odense i 2008. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no

To timer mer brukte britiske Michelle Frost da hun tre år tidligere deltok i samme maraton, og satte rekord med stylter på tiden 8 h, 25 min.

Litt ekstra krefter må han ha brukt, kanadieren som har rekorden for maraton med hoppetau. Rekorden ble satt av Chris Baron i Ottawa, Canada, i mai 2007, da han hoppet inn på tiden 4 h, 28 min og 48 sekunder.

Mark Ott fra USA kom i mål etter 3 h, 23 min og 42 sekunder i et maraton i Michigan, USA i 2010. Da hadde han driblet en basketball hele veien.

Elvis i løypa

Treningstøy er oppskrytt. Det mener nok disse britiske maratonløperne, som valgte litt utradisjonelle antrekk til styrkeprøven.

At mange briter er opptatt av å være korrekt antrukket er kanskje en myte. Men Paul Buchanan stilte like godt i full dress da han løp maraton på 3 h, 24 min og 46 sekunder i Dublin i 2009.

NISSE: Kanskje ble det litt varm for mannen som valgte å løpe maraton i julenissedrakt.
NISSE: Kanskje ble det litt varm for mannen som valgte å løpe maraton i julenissedrakt. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no

Raskere gikk det da Ian Sharman løp utkledt som Elvis i Seattle i samme år. 2 h, 42 min og 52 sekunder brukte han.

Nesten like fort gikk det med Paul Fernandez i klovnedrakt i Gloucester i 2009, 2 h, 50 min og 44 sekunder.

Rekorden for raskeste maraton utkledd som julenissen er bare fem minutter mer. 2 h, 55 min og 50 sekunder brukte Paul Simons under London Maraton, også det i 2009.

Hva som lå til grunn for valg av antrekk da Michael Neville stilte i samme maraton året etter, vites ikke. Men med 3 h, 9 min og 21 sekunder, er han innehaver av rekorden for raskeste maraton gjennomført utkledd som en grønnsak. Neville stilte som gulrot.

Det man kan si om britene over, er at de trolig har valgt bedre antrekk enn dansken Peter Pedersen. I 2008 fullførte han maraton i Odense på tiden 6 h, 46 min og 59 sekunder. Og antrekket? Full rustning, skriver fyens.dk

Uten sko

Nå som barfottrenden er i ferd med å spre seg også i Norge, så skal vi vite at det er over femti år siden verdensrekorden i maraton uten sko ble satt. Abebe Bikila fra Etiopia løp de litt over 42 kilometrene uten sko på tiden 2 h, 15 min og 16 skunder under OL i Italia i 1960.

Kilde: Guiness World of Records

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning