8 grunner til å elske brød

Det er mange fordeler ved å spise grove brød- og kornprodukter.

VERDENS BRØDDAG: I dag, fredag, skal brødet feires!
Publisert

(SIDE2): Fredag 16. oktober er det Verdens Brøddag og det markeres på ulike måter rundt omkring i verden.

Mange mener at brød de siste årene har fått et ufortjent dårlig rykte, mye på grunn av lavkarbobølgen noen år tilbake.

Vi markerer derfor Verdens Brøddag med å gi deg gode grunner til å like brød.

1) Det er godt!

Ferskt brød rett i fra ovnen gir en deilig duft i hjemme, og ingenting er som nybakt brød med favorittpålegget!

2) Brød bidrar med viktige næringsstoffer

Innholdet av de ulike vitaminene og mineralene varierer noe fra kornart til kornart, men generelt er brød- og kornvarer en kilde til blant annet B-vitaminer, jern, sink og vitamin E, ifølge Opplysningskontoret for brød og korn.

3) En kilde til kostfiber

Helsedirektoratet anbefaler at man spiser 25-35 gram fiber daglig. Fiber er blant annet med på å fylle opp magen slik at man får en bedre og mer langvarig metthetsfølelse. I tillegg vil grove brød- og kornprodukter bidra til en mer stabil blodsukkerstigning. Opplysningskontoret for brød og korn skriver på sine nettsider at fiber også styrker immunforsvaret og senker kolesterolet.

EN SANDWICH med grove skiver og smakfullt pålegg er det mange som setter pris på.

4) Bra for tennene

Visste du at fiberrik mat, som for eksempel grovt brød, er sunt for tannhelsa? Et høyt fiberinnhold i maten vil nemlig føre til mer tygging, noe som igjen medfører økt spyttutskillese i munnen. Spyttet virker naturlig rensende på tennene og forebygger karies, opplyser brodogkorn.no.

5) Det finnes mange varianter

Energibrød, havrebrød, grovbrød, gulrotbrød, surdeigsbrød, halvgrovt, ekstra grovt, og så videre. Det er mange brød å velge mellom - enten du baker selv eller kjøper i butikk eller hos bakeren.

6) Det passer til så mangt

Nordmenn er et brødspisende folk og det er ikke bare til frokost at vi spiser brødskiver. Mange liker å ta seg skive eller to som mellommåltid, noen har med seg brødskiver i matpakka, og vi spiser brød til lunsj og kveldsmat. Brød passer også fint til mange middagsretter som for eksempel suppe og lasagne.

MANGE ALTERNATIVER: Det er mange varianter å velge mellom i brødhyllene.

7) Det er enkelt

Det tar ikke mange minuttene å lage seg en skive med pålegg. Hvis du har lyst på ostesmørbrød eller ristet brød tar ikke dette lange stunden heller. Brød er også perfekt å oppbevare i fryseren så kan du ta ut ferdig oppskårede skiver om morgenen.

8) Energimat

Her i Norge er brød- og kornprodukter viktige karbohydratkilder som bidrar med energi. Før en treningsøkt eller en konkurranse bør kroppens energilagre være fylt opp og da er grovt brød med proteinrikt pålegg et godt alternativ.