7 påstander om mat som irriterer ernæringsekspertene
Dette mener kostholdseksperter om frokost, detoxkur og «ren mat».

(SIDE2): Kosthold og ernæring er helt klart noe som engasjerer mange.
Hver dag hører, og leser man ulike myter og meninger om matvarer og spisevaner. For eksempel kan man i én avis lese om maten man bør spise, mens i en annen avis blir det anbefalt å holde seg unna disse matvarene.
Når man i tillegg hører meninger og erfaringer fra personer på jobb, i familien eller på ulike forum på nett, så er det ikke rart man fort kan bli forvirret over hva slags mat man bør spise mye av, og hva man kanskje bør spise mindre av.
Avisen Huffington Post har derfor snakket med flere ernæringseksperter for å høre hva de irriterer seg over når de leser magasiner og artikler som baserer seg mer på subjektive meninger og erfaringer fremfor vitenskapelig dokumentasjon og ernæringskunnskap.
1) Detox
- Hvis det er ett ord jeg ønsker å fjerne fra «matordboka» så må det være detox. Ideen om at enkelte matvarer og næringsstoffer vil øke hastigheten eller forbedre kroppens avgiftningsprosess er bare teit. Den beste måten å hjelpe kroppen din med å fjerne giftstoffer er enkelt og greit å unngå å få de inn i kroppen i første omgang, mener Monica Reinagel, ernæringsfysiolog og forfatter av boka «Nutrition Diva´s Secrets for A Healthy Diet».
2) «Bra og dårlig mat»
Ernæringsrådgiver Elisa Zied synes man bør unngå å omtale mat som «bra» eller «dårlig».
- Det er så dømmende. Jeg mener ikke at pommes frites ikke er stappet med kalorier, fett og salt, eller at iskrem er kaloririkt og inneholder mye sukker og fett, men å si at dette er «dårlig» mat bidrar til at man stadig sitter igjen med dårlig samvittighet i stedet for matglede, mener kostholdseksperten.

- Selv om maten du spiser ikke er av den mest næringsrike så handler det også om å nyte maten, og hvis du lærer å nyte det du spiser så blir du også mer tilfreds med mindre porsjoner, sier Elisa Zied til avisen.
3) Spis «ren» mat
Ernæringsfysiolog Julie Upton er opptatt av å fremme god og riktig informasjon om både ernæring, fitness og helse.
- Nå handler alt om «ren» mat, men det er faktisk ingen god definisjon på hva slags mat dette egentlig er. Mange idrettsstjerner omtaler «ren mat» som naturlige råvarer, fullkornsprodukter og færre bearbeidede produkter, noe jeg forsåvidt kan være enig i, men jeg skjønner ikke hvorfor vi skal kalle dette for «ren» mat i stedet for å bare kalle det «naturlig, sunn mat», sier hun.
Ernæringskonsulent Elizabeth M. Ward er enig med Upton:
- Jeg har vanskelig for å godta dette begrepet fordi å spise «ren mat» betyr ikke nødvendigvis at man har et balansert og variert kosthold. Mange produsenter merker også produktene sine med «inneholder naturlige, rene ingredienser», men hva er egentlig dette når produktet likevel er blitt fremstilt av industrien? spør Elizabeth M. Ward.
4) Lavkarbo
- Jeg reagerer alltid når folk forteller meg at de spiser lavkarbo, eller sier de ikke spiser sukker, sier talsperson for «the Academy of Nutrition & Dietetics», Marjorie Nolan Cohn.
Hun forteller at hun stadig må forklare til andre at sukker er karbohydrater og at karbohydrater finnes i flere ulike matvarer som folk ikke tenker over.
- Da jeg begynner å forklare grunnleggende matvarekunnskap er det alltid noen som blir like overrasket over at karbohydrater er det samme som sukkerarter, og at det er karbohydrater og sukker i frukt, grønnsaker, melkeprodukter og lignende, sier Marjorie Nolan Cohn.
5) Glutenfri diett
Katherine Brooking har blant annet en mastergrad i ernæring og har gitt ut flere kostholdsbøker.
- Mange personer begynner på en unødvendig glutenfri diett uten en gang å vite hva gluten faktisk er. Det er lite som tyder på at de som ikke har cøliaki vil dra nytte av en glutenfri diett, mener hun.

6) «Frukt inneholder mye sukker»
Ernæringsfysiolog Dawn Jackson Blatner forteller at selv om frukt har et naturlig innhold av sukker så bidrar det også med flere viktige næringsstoffer.
- Spiser du frukt får du i deg blant annet vitamin C, fiber og antioksidanter. Det er mye smartere å få i seg sukker fra frukt fremfor godteri, forteller ernæringseksperten.
7) «Frokost er dagens viktigste måltidet»
- Nei! Alle måltider er viktige for ulike grunner. Alle måltidene har en nøkkelrolle og alt man spiser påvirker energinivået ditt, påpeker helse- og slankeekspert Joy Bauer.