Guide til valg av riktig telt

Bør vin­ter­tel­tet være stort el­ler lite?

Det er all­tid prak­tisk å ha god plass i tel­tet. Ikke minst gjel­der det­te vin­ters­tid. Men hva bør pri­ori­te­res – al­bue­rom el­ler var­me og trygg­het? Valg av telt­stør­rel­se vin­ters­tid er et kom­pro­miss mel­lom uli­ke be­hov.

Pluss ikon
<b>VAL­GET:</b> Stort el­ler lite telt på vin­ter­tu­ren? Beg­ge de­ler har sine for­de­ler og ulem­per.
VAL­GET: Stort el­ler lite telt på vin­ter­tu­ren? Beg­ge de­ler har sine for­de­ler og ulem­per.
Sist oppdatert

I den kal­de års­ti­den opp­hol­der vi oss mer inne i tel­tet. Operasjoner som på­kled­ning, opp­blå­sing av un­der­lag og mat­la­ging gjø­res også i stør­re grad in­nen­dørs. Dess­uten er telt­veg­ge­ne ofte fuk­ti­ge el­ler dek­ket av rim. Alt det­te gjør eks­tra tak­høy­de og arm­slag for­del­ak­tig, men økt telt­stør­rel­se er ikke bare po­si­tivt.

Vind­fang

En vik­tig ulem­pe er at et stør­re telt er mer ut­satt for vind. Kraf­ten et telt ut­set­tes for i vind, av­hen­ger av vind­styr­ken opp­høyd i and­re i til­legg til tel­tets pro­ji­ser­te are­al mot vin­den og et mot­stands­tall som er av­hen­gig av tel­tets kon­struk­sjon. Selv om vind­styr­ken er den vik­tig­ste pa­ra­me­te­ren, ser vi at tel­tets tverr­snitts­are­al også spil­ler inn.

Tverr­snitts­are­a­let fin­ner du om du ser på tel­tet fra vind­ret­nin­gen og tar tverr­snit­tet der tel­tet er størst. Økt tak­høy­de gir økt tverr­snitts­are­al og der­med økt vind­på­virk­ning. Et klas­sisk vin­ter­telt som Hel­sport Svalbard fin­nes i fle­re stør­rel­ser, og det stør­ste har om­kring dob­belt så stort tverr­snitts­are­al som det mins­te. Det gjør alt­så at det­te tel­tet ut­set­tes for dob­belt så sto­re kref­ter.

Man kan selv­sagt re­du­se­re pro­ji­sert are­al ved å gra­ve ned tel­tet, el­ler bygge le­vegg. Det hjel­per også å set­te pul­ker i v-for­ma­sjon mot vin­den. Men både å gra­ve tel­tet ned og bygge le­vegg er mer ar­beids­kre­ven­de jo stør­re tel­tet er. Store telt tå­ler mind­re vind enn små, selv om også kon­struk­sjon og bar­du­ne­ring spil­ler inn.

At vind­kraf­ten er pro­por­sjo­nal med vind­has­tig­he­ten i and­re gjør at den øker fort med øken­de vind­styr­ke. For­søk i vind­tun­nel har vist at de fles­te vin­ter­telt tå­ler 25 m/s, men al­le­re­de ved 28 m/s får man­ge telt­mo­del­ler pro­ble­mer. Ved en vind­styr­ke på 35 m/s er det svært få telt som står.

<b>VIND­STA­BI­LI­TET:</b> Et lite telt på­vir­kes mind­re av vind enn et stort.
VIND­STA­BI­LI­TET: Et lite telt på­vir­kes mind­re av vind enn et stort.

Tem­pe­ra­tur

En an­nen ulem­pe med et stør­re telt er at det er van­ske­li­ge­re å var­me opp. Jeg hut­rer fort­satt når jeg ten­ker på en ja­nu­ar­tur i Stab­burs­da­len i Finnmark, hvor vi både had­de med nytt telt og ny pri­mus. Tel­tet var fort 20 cm høy­ere enn den gam­le mo­del­len, og pri­mu­sen fant vi senere ut at bare had­de drøyt halv­par­ten av ef­fek­ten vi var vant med. Uan­sett hvor mye vi fyr­te, ble det ald­ri skik­ke­lig varmt.

Sam­men­hen­gen mel­lom tak­høy­de og in­ne­tem­pe­ra­tur er svært vik­tig å ha i bak­ho­det. Når det er spreng­kaldt, kan du noen gan­ger se skil­let mel­lom pluss- og mi­nus­gra­der på in­ner­tel­tet. Ned mot gul­vet er det rim på in­ner­tel­tet, mens det er smel­tet og for­dam­pet høy­ere opp. Det gir stor for­skjell i triv­sel om den­ne stri­pa lig­ger noen få cen­ti­me­ter over gul­vet el­ler opp­un­der ta­ket.

<b>VAR­ME:</b> Her går skil­let mel­lom pluss- og mi­nus­gra­der litt oppe på telt­veg­gen. Med et stør­re telt had­de skil­let gått len­ger opp.
VAR­ME: Her går skil­let mel­lom pluss- og mi­nus­gra­der litt oppe på telt­veg­gen. Med et stør­re telt had­de skil­let gått len­ger opp.

Varm­ere net­ter

Tem­pe­ra­tu­ren inne i tel­tet vil være høy­ere enn ute­tem­pe­ra­tu­ren, også når man ikke fy­rer pri­mus inne. En so­ven­de per­son av­gir en del var­me, og vil var­me opp lufta inne i tel­tet. Også her er det stor for­skjell på sto­re og små telt. Tur­gui­de Bengt Egil Rotmo har re­gist­rert at tur­del­ta­ger­ne på grønlandskryssinger gjer­ne vil bo i de stør­ste tel­te­ne når væ­ret er godt. Når net­te­ne blir kal­de, øns­ker de fles­te å bo i små telt med lav tak­høy­de.

Bengt do­ku­men­ter­te det­te un­der en krys­sing av Alas­ka på ski. Tem­pe­ra­tur inne i tel­tet og ute ble målt med et en­kelt ute-/inne­ter­mo­me­ter. Det­te er selv­sagt en grov må­le­me­to­de, men re­sul­ta­te­ne vis­te sto­re for­skjel­ler mel­lom ute- og in­ne­tem­pe­ra­tur. Og de fles­te som har so­vet ute i 40 kul­de­gra­der, vet at 10 gra­der til el­ler fra kan ha mye å si. Telt­mo­del­len de bruk­te, var den gam­le ver­sjo­nen av Hel­sport Svalbard, med tak­høy­de på om­kring 90 cm.

Det er altså betydelige fordeler med lave telt vinterstid. Selv om det er komfortabelt med takhøyde og armslag, bør man vurdere dette opp mot vindstabilitet og varme.

Det er også en kjens­gjer­ning at man over tid ven­ner seg til et telt. Un­der­teg­ne­de mang­ler kun seks cen­ti­me­ter på to me­ter, men opp­lev­de at det gikk fort å finne seg til ret­te i det sam­me tel­tet som Bengt gjor­de sine må­lin­ger i.

Tips for kal­de telt­over­nat­tin­ger

• Strik­ken i telt­sten­ge­ne blir ofte alt­for slakk i kul­de. Stram den der­for inn i for­kant.

• Telt­du­ken kan krympe i kul­de, og for noen telt­mo­del­ler kan det der­for bli van­ske­lig å træ i sten­ge­ne. Sjekk det­te, og kutt noen få cen­ti­me­ter av telt­sten­ge­ne om det er et pro­blem.

• Sjekk at gli­de­lå­ser har an­heng som kan be­tje­nes med vot­ter. Knyt på for­len­gel­se om det fun­ge­rer dår­lig.

• Telt­po­sen blir ofte alt­for li­ten når tel­tet er fullt av rim.

• Husk å kvei­le opp og feste bar­du­ner godt når tel­tet pak­kes ned. El­lers kan bar­du­ne­ne bli en enes­te stor kjem­pe­flo­ke når tel­tet skal opp igjen.       

• Rull sam­men tel­tet med en av ende­bar­du­ne­ne stik­ken­de ut av rul­len. Da kan du for­ank­re den før du be­gyn­ner å set­te opp tel­tet i vind.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Villmarksliv

Denne saken ble første gang publisert 04/11 2019, og sist oppdatert 05/11 2019.

Les også