Helgelandskysten

Statens vegvesen stengte hullet for å pusse Hatten

Torghatten utenfor Brønnøysund er blant Norges mest kjente fjell takket være det 160 meter lange og 35 meter høye hullet som går tvers igjennom det 258 meter høye fjellet. 

<b>NATURENS KATEDRAL:</b> Hullet i Torghatten er 35 meter høyt.
NATURENS KATEDRAL: Hullet i Torghatten er 35 meter høyt. Foto: Jarle Wæhler
Sist oppdatert

Ifølge sagnet om Helgelandsfjellene ble hullet til da fjellet Hestmannen la sin elsk på Lekamøya som var ute og badet med De syv søstre. Men forelskelsen var ikke gjensidig og Lekamøya la på sprang. Da skjøt en skuffet Hestmannen en pil etter den vakre Lekamøya.

­Kongen i Sømnafjellene så faren og kastet hatten sin imellom for å beskytte henne. Pilen gikk tvers igjennom og lagde et hull i hatten som ble forstenet da solen sto opp. Eventyrlig, men i virkeligheten er det vann som har skapt det karakteristiske hullet.

I fjor opplevde Torghatten besøksrekord. Elektronisk telling viste 75 798 passeringer fra mai til august i 2020, ifølge midt­inorge.no, mot 47 228 året før.

Åpent for ferdsel

Torghatten har vært stengt for allmenn ferdsel i store deler av september og oktober på grunn av sikringsarbeid. Ansatte fra ­Stetind Entreprenør har foretatt det krevende og risikofylte arbeidet med å fjerne løst berg på oppdrag fra Statens vegvesen.

<b>LUFTIG ARBEIDSPLASS:</b> Øystein Åsbakk i arbeid med å renske Torghatten for løst berg.
LUFTIG ARBEIDSPLASS: Øystein Åsbakk i arbeid med å renske Torghatten for løst berg. Foto: Stetind

Torghatten inngår i Vegvesenets turistveiprogram som en avstikker fra Nasjonal turistveg Helgelandskysten. Det kjente ­fjellet er åpnet igjen for allmenn ferdsel, men Vegvesenets planer for Torghatten er ikke omme.

Turen opp til hullet går på en tilrettelagt sti, men et utbedret stisystem inngår i Vegvesenets planer – i tillegg til et servicebygg med toaletter, informasjon og utstillinger ved foten av fjellet samt flere parkeringsplasser. Målet er at hele anlegget skal stå ferdig i 2024.

<b>KARAKTERISTISK:</b> Torghatten med hullet er blant Norges mest kjente landemerker.
KARAKTERISTISK: Torghatten med hullet er blant Norges mest kjente landemerker. Foto: Kathrine Særgård

15 - 25 minutter

Torghatten ligger cirka 12 kilometer fra Brønnøysund sentrum. Turen opp fra parkeringsplassen er forholdvis enkel, men med noe bratt stigning. Det er vanlig å beregne 15-25 minutter på turen. Oppe ved selve åpningen kan du gå ned og gjennom hullet på tretrapper.

HØYT: Ingen arbeidsplass for folk med høydeskrekk.
HØYT: Ingen arbeidsplass for folk med høydeskrekk. Foto: Stetind
<b>HENGER I:</b> Tomas Ottemo i det mange vil anse som en uvanlig arbeidsstilling for å betjene et steinbor. 
HENGER I: Tomas Ottemo i det mange vil anse som en uvanlig arbeidsstilling for å betjene et steinbor.  Foto: Stetind

Er du klar for en rundtur, så kan du følge stien ned gjennom ura på den andre siden, ned til strandkanten og tilbake til parkeringsplassen. Det er også mulig å ta seg til toppen av Torghatten. Det er ingen lang tur, men med bratt stigning og noen partier som kan oppfattes som luftige. Den vanligste ruten starter ved parkeringsplassen og går via stranden og opp.

Denne saken ble første gang publisert 02/11 2021, og sist oppdatert 09/11 2021.

Les også