Har matet villfisk i snart 20 år

Villfiskene i Mjøsa spiser av hånden til Tore

I en år­rek­ke har sto­re vederbukfisker i Mjøsa spist av hån­den til Tore Davidsen. – De er blitt hus­dy­re­ne mine, sier Gjøvik-man­nen.

Pluss ikon
<b>TORES HUS­DYR:</b> Kje­til Ru­kan ved Norsk Skog­bruks-mu­se­um tok un­der­vanns­bil­der og vi­deo av Tore Davidsen mens han ma­tet ve­der­bu­ke­ne.
TORES HUS­DYR: Kje­til Ru­kan ved Norsk Skog­bruks-mu­se­um tok un­der­vanns­bil­der og vi­deo av Tore Davidsen mens han ma­tet ve­der­bu­ke­ne. Foto: ANNO/Norsk Skogbruksmuseum/Museene i Hedmark
Sist oppdatert

– Det­te var helt spe­si­elt å se. De spi­ser av hån­den hans, og han klap­per dem og stry­ker dem over bu­ken.

Ak­va­rie­le­der ved Norsk Skog­bruks­mu­se­um, Kje­til Ru­kan, sier at Tore Davidsens åre­lan­ge for­hold til en hel stim med sto­re vederbukfisker i Mjøsa er svært spe­si­ell.

Matet i 15 år

– Det hele star­tet for over 15 år si­den. Jeg ville se om jeg kun­ne få fis­ke­ne ved hyt­ta til å spi­se av hån­den min, for­tel­ler Davidsen. Et­ter en stund gjor­de de det. I dag til­brin­ger Tore hele som­me­ren på hyt­ta og går ut til fis­ke­ne hver enes­te dag.

LES OGSÅ: Dette kjøttet kan du spise uten kjøttskam

Fiskene har personlighet

– Jeg opp­da­get fort at jeg gjen­kjen­te de for­skjel­li­ge in­di­vi­de­ne. Hver fisk har sin egen per­son­lig­het, at­ferds­møns­ter og sin plass i sti­men. Jeg har gitt over 40 in­di­vi­der eget navn, for­tel­ler Tore, som ser på fis­ke­ne som hus­dy­re­ne sine. Fle­re av dem har kom­met til­ba­ke hver som­mer i over 12 år.

Det var NRK som først om­tal­te sa­ken. Selv om ve­der­buk ikke er en mat­fisk, er Davidsen redd for at sports­fis­ke­re skal kom­me. Der­for vil han ikke røpe nøy­ak­tig hvor hyt­ta lig­ger.

Ma­tin­gen er så spe­si­ell at både Norsk Skog­bruks­mu­se­um og fis­ke­bio­lo­ger har fat­tet stor in­ter­es­se. Nes­te som­mer star­ter tro­lig et forsk­nings­pro­sjekt på Tores fis­ker.

Fiskene venter

– Når van­net er stil­le, ser jeg fis­ke­ne fra hyt­te­vin­du­et om mor­ge­nen. De står kla­re og ven­ter. De kjen­ner meg igjen. Hvis and­re duk­ker opp, blir de vel­dig for­sik­ti­ge. Jeg ba­der og dyk­ker med dem. De nap­per meg både på fing­re og tær. Enda bra de ikke har ten­ner, el­lers had­de jeg ikke hatt fing­re igjen, ler Tore, som sier at fis­ke­ne ser godt over vann.

– De føl­ger hån­da mi når jeg ma­ter dem. Noen bry­ter til og med over­fla­ten og ven­ter på ma­ten med åpen munn.

LES OGSÅ: Disse sleipe triksene lokker frem elgen

Og Thomas fisket en gullfisk!

FISKET GULLFIKS: Thomas Hille fikken uvanlig fangst - en gullfisk

Thomas Hil­le fra Bergen skul­le ut for å fiske ør­ret. I ste­det duk­ket det opp noe uven­tet. – Jeg skul­le fiske i et lite vann uten­for Bergen. Der så jeg man­ge oran­sje fis­ker som svøm­te rundt i van­net, sier Thomas til Fiske­avi­sen. Det skul­le bli en «gull­fisk» som tok flua hans. Fis­ken er iden­ti­fi­sert som en ve­der­buk, og til­hø­rer kar­pe­fa­mi­li­en. Når den har den gule far­gen, kal­les den for gullvederbuk.

Han har lest seg opp på ar­ten på Wi­ki­pe­dia og vet at fis­ke­ne trek­ker på dy­pe­re vann om vin­te­ren. I mind­re vann kan de gra­ve seg ned i mud­de­ret og gå i en slags dva­le.

Du kan se video av Tore Davidsen som mater ville fisker i Mjøsa hos NRK.

Denne saken ble første gang publisert 01/10 2019, og sist oppdatert 01/10 2019.

Les også