Fisketips: Slik får du fisk

Hvorfor får jeg ikke fisk?

Å få fisk handler om å være på riktig sted til riktig tid med riktig redskap. Tålmodighet i kombinasjon med grunnleggende kunnskap øker mulighetene dine kraftig.

Pluss ikon
<b>FRUSTRERENDE:</b> Hva er mer frustrerende enn å være på fisketur sammen med en kompis som alltid får mer fisk ...?
FRUSTRERENDE: Hva er mer frustrerende enn å være på fisketur sammen med en kompis som alltid får mer fisk ...? Foto: Randulf Valle
Sist oppdatert

En fiskers viktigste egenskap er tålmodighet. Fisken er nemlig ikke alltid bitevillig, og skal du treffe bettperiodene, er det viktig å holde ut. Når man fisker flere sammen, er det påfallende hvordan de mest iherdige nesten alltid får mest fisk. Det er dessuten ofte slik at ørreten er vanskeligst å få i vannene hvor den er av best kvalitet. Der har den nok mat, og det skal mer til før den fristes av sluk eller flue. Når du ser bilder av flotte fisker i blader som dette, ligger det også ofte mange timers innsats fra flere personer bak. Og vi skriver tross alt sjelden om bomturene...

<b>STEIKEFISK: </b>Om ei panne fisk til middag er hovedmålet, bør du fiske andre steder enn om<br>du jakter på storfisk.
STEIKEFISK: Om ei panne fisk til middag er hovedmålet, bør du fiske andre steder enn om
du jakter på storfisk.
Foto: Randulf Valle

Forsiktighet

Å ha tålmodighet hjelper lite om du skremmer bort fisken. Det er viktig å nærme seg vannet forsiktig og stå litt innpå land når du tar de første kastene. Vær oppmerksom på sviktende myrbredder som får bølger til å forplante seg utover vannet. Hold dessuten lav profil, og unngå å framstå i silhuett mot himmelen bak deg.

<b>FLERE ARTER:</b> Ikke se deg blind på ørreten! Andre arter er også morsomme å fiske og er gode i panna.
FLERE ARTER: Ikke se deg blind på ørreten! Andre arter er også morsomme å fiske og er gode i panna. Foto: Randulf Valle

Tid og sted

<b>FORSIKTIG:</b> Vading skremmer lett fisken, så vær bevisst på når det er nødvendig.
FORSIKTIG: Vading skremmer lett fisken, så vær bevisst på når det er nødvendig. Foto: Randulf Valle

Det hjelper også på fiskelykken om du bruker mest tid der det er størst sannsynlighet for at fisken er. For de fleste av oss dreier fisking seg om å skaffe en panne steikefisk eller to til kveldsbålet – ikke jakt etter de største eksemplarene. Det betyr at vi bør oppsøke fiskeplasser hvor det er god sjanse for å få fisk, selv om den kanskje ikke er kjempestor.

Det er alltid enklere å finne fisken i små vann enn i store, ettersom du i praksis kan fiske deg gjennom hele vannet ved å gå en runde rundt det med stanga. Småvann som har forbindelse til større innsjøer, er derfor svært spennende. I vann og innsjøer er osene de sikreste fiskeplassene. Marbakken, hvor det brått blir dypere, er også gode fiskesteder i stille vann.

I raskt strømmende vann føler fisken seg tryggere, og den oppdager ikke like lett vibrasjoner fra bredden eller en fisker som går ut i vannet. I tillegg vil strømmen føre flua eller sluken raskt forbi fisken, slik at den har liten tid på å bestemme seg for om dette er mat. I små elver er det dessuten ofte enkelt å finne ut hvor fisken står.

Rolige kulper er alltid gode fiskeplasser, men se også etter mindre lommer med rolig vann i strykpartiene. Fisken er også ofte mer aktiv på kveld, natt og tidlig morgen. Da kan den ofte komme nærmere land og stå grunnere. En flytende wobbler fisket langs land kan være svært effektivt da.

<b>HOLD UT:</b> Tålmodighet er fiskerens viktigste egenskap. Holder du ut, kommer nappet til slutt.
HOLD UT: Tålmodighet er fiskerens viktigste egenskap. Holder du ut, kommer nappet til slutt. Foto: Randulf Valle

Variasjon

Tre kjappe tips

1. Ikke skrem fisken!

2. Vær tålmodig. Ikke gi deg!

3. Varier redskap og fiskemåte.

Nesten like viktig som tålmodighet, er evnen til å variere fisket. Ikke stå time etter time og kast den samme sluken på samme måte! Variasjon dreier seg ikke bare om å bytte sluk eller flue. Det handler også om å endre måten man fisker på. Du kan fiske sluken dypt og sakte, eller høyt og raskt.

For slukfiskeren er det også viktig å variere innsveivingen. Bruk stanga aktivt for å gi sluken liv og uforutsigbar gange, og bråstopp innsveivingen med jevne mellomrom. Det er ofte hva som skal til for å trigge treg fisk til å ta.

I strømmende vann kan du prøve med ulike kastevinkler i forhold til strømmen. Sluk og spinner får en helt annen gange om du kaster motstrøms og sveiver inn litt raskere enn strømmen, og lette spinnere og wobblere kan du slippe gradvis nedstrøms mens du styrer de fra den ene mulige standplassen til den andre.

Bytt agn

Det kan også være effektivt å bytte agn. Jeg starter ofte med en kompakt sildesluk som gir lange kast og avfisker store områder. Jeg kaster i vifteformasjon og fisker systematisk. Ofte har jeg én eller to fluer som opphenger foran sluken. Også her gjelder det å variere fiskemetoden. Fluene kan gå dypt, eller du kan la den øverste stripe i vannflata. Kjenner du ingenting, kan du gå over til andre sluker eller spinnere og wobblere.

Effektiv mark

Her finner du fisken

<b>INNSATS: </b>Noen ganger krever det en iherdig innsats for å få napp.

● Bekker og elver fører med seg mat, selv om de er små. Innos er gode fiskeplasser.

● Om våren kan vannet være varmere i elver og bekker, og fisken søker fra stille vann og opp i elva.

● Om sommeren vil kalde myrbekker eller elver med smeltevann ha kaldere og mer oksygenrikt vann. Fisken kan søke mot slike innos.

● Fisken står gjerne der den får skjul, f.eks. under torvkanter eller under strømsterke partier med skum og urolig vann.

● Hold lav profil når du nærmer deg vannet, og unngå å framstå i silhuett mot himmelen. ● Vær forsiktig på gyngende myrbredder. Det skaper vibrasjoner, noe fisken oppfatter lett.

● Ta de første kastene mens du står godt inne på land. Vær forsiktig med vading.

Det er heller ingen tvil om at markfiske er svært effektivt, og det kan redde middagen på fjellturen. Om det er lov der du fisker, kan du sette ut stang med bunn- eller duppmeite ved leirplassen. I elver og bekker er aktivt meitefiske med lett søkke og små kroker ofte effektivt.

I vann og innsjøer har jeg god erfaring med sluk med markoppheng. Da fester du en fortom på ca. 30 cm i bakre splittring på sluken. I enden av fortommen fester du markkroken. Både for ørret og røye er dette svært effektivt. Sluken skal sveives inn rykkvis, avbrutt av sveivestopp hvor sluken får synke. Dette er en svært effektiv metode for å avfiske store områder og for å lure treg fisk til hogg. 

Utstyrsliste

<b>UTSTYRSLISTE: </b>Du trenger ikke veldig mye utstyr for å fange fisk, men det hjelper med et variert utvalg av sluker.

● En haspelstang for slukvekter opp til ca. 20 gram er godt egnet til allsidig innlandsfiske. Har du råd til å styre unna de aller billigste snellene, er det normalt en del å tjene med tanke på kvaliteten.

● En liten teleskopstang gjør det enkelt å gå med opprigget utstyr i ryggsekken og ta noen kast når du passerer et lovende sted.

● Monofilament på 0,20–0,25 mm er et greit valg for allroundfiskeren.

● Multifilament er sterk, tynn og gir lengre kast, men øker risikoen for floke, og du må bruke fortom av vanlig sene. Den tåler dessuten mindre slitasje.

● Et lite, men variert utvalg av sluker, fluer, wobblere og spinnere gir deg gode variasjonsmuligheter. Ta med noen tunge, kompakte sildesluker som hjelper deg å nå ut til fisk langt ute, men husk også lette spinnere og wobblere for grunne elver og forsiktig fiske langs land i mørke kvelder.

● Svivler med hempe muliggjør raskt skifte av sluk.

● Mark, kroker, dupper og et lite utvalg søkker er en god forsikring om du er avhengig av fisk til middag ...

Fakta om fisk

BEHOV: Klarer du å dekke fiskens behov, så øker mulighetene for å få fisk.

● Fisken har noen grunnleggende behov som gjenspeiles i valg av standplass. Den må først og fremst ha noe å spise, samtidig som den unngår å bli spist selv.

● Oksygenbehov og vanntemperatur kan også påvirke hvor fisken står. I strømmende vann vil fisken dessuten velge standplass slik at den bruker minst mulig energi.

● Fisken oppfatter vibrasjoner i vannet ved hjelp av øret og sidelinjen.

● Hvert av fiskens øyne har et synsfelt på 180 grader. Bare i en liten sektor rett bakover har den en blindsone. Best syn har fisken i en smal sektor rett framover, hvor den bruker begge øyne.

● Fisken kan se ting på og over vannflaten. Fiskens synsfelt mot overflaten og ting over vann er større jo dypere den står, og på grunn av lysbrytning, kan den se ting som befinner seg ganske lavt over vann.

Denne saken ble første gang publisert 18/08 2019, og sist oppdatert 16/08 2019.

Les også