Ser du hvilken som er dødelig?
Den ene er en delikatesse. Den andre kan gjøre deg dødssyk.

Veien fra middag til sykehusopphold kan være kort i Norge.
I soppsesongen får Giftinformasjonen daglig henvendelser av nordmenn som er bekymret for soppforgiftning. I løpet av sesongen sendes vanligvis flere til sykehus.
I 2024 ble for eksempel 19 personer innlagt på sykehus med fare for moderat til alvorlig forgiftning etter uhellsinntak av giftig sopp, opplyser Giftinformasjonen til Klikk.no.
Daglige forgiftninger
Vi har rundt 60 giftige sopper i Norge, og noen av de aller giftigste kan lett forveksles med de såkalt trygge matsoppene.
To av soppene som forveksles, er matsoppen traktkantarell og norges giftigste sopp, spiss giftslørsopp.
De vokser i samme område, og kan vokse inn i mellom hverandre, slik som på bildet over. Bildet er tatt av fotograf og soppentusiast Rie Aleksandra Walle på en sopptur i 2010.
Hun fortalte i 2019 at advarselen hennes er evig aktuell og at artikkelen dukker opp igjen i soppsesongen hvert eneste år.
– Det er evig aktuell ting å være obs på, sa hun til klikk.no.

Én bit kan ta livet av en mann
Walle har plukket sopp hele livet, og har observert den dødelige soppen vokse nærmere og nærmere traktkantarellene.
Får man med én liten bit av hatten på slørsoppen, er det nok.
– En sukkerbit-stor bit av giftslørsoppen er mer enn nok til å ta livet av en mann. Når de står så tett, vil jeg ikke plukke dem.
Hun forteller at det er et svært bra sopp-år i Sør-Norge i år, og at dette kan føre til at mange legger ut på sopp-tur for første gang.
Da gjelder det å sette seg godt inn i hva man putter i kurven.
– Man skal være veldig forsiktig med hva man plukker i gryte, så man ikke risikerer å forgifte deg selv og familien, har Walle advart.

Les også: Disse soppene er livsfarlige
Rekordmange henvendelser
Seniorrådgiver og veterinær i Giftinformasjonen, Charlotte Rosenberg Ulstad, sier til Klikk.no at advarselen om forvekslingen av de to soppene er like aktuell hver sesong.
I starten av september 2025, opplyser hun at soppsesongen har startet litt senere enn vanlig på grunn av en tørr sommer og start på høsten. De forventer imidlertid en økning i henvendelser til Giftinformasjonen fremover.
Henvendelsene de får, dreier seg ikke nødvendigvis om faktiske forgiftninger, men kan også handle om spørsmål eller bekymring rundt inntak av sopp.
Fjoråret 2024 ble et toppår når det gjelder antall henvendelser. Giftinformasjonen mottok hele 576 henvendelser om sopp i september 2025 (mot 431 året før og 279 i 2023), noe som er rekord.
– 2024 var et godt soppår, og vi fikk rekordmange henvendelser i september. Det ble innlagt 19 personer på sykehus med fare for moderat til alvorlig forgiftning etter uhellsinntak av giftig sopp i 2024, forteller Ulstad til Klikk.no.
Rekordmange forgiftninger med spiss giftslørsopp
Hun forteller videre at det var usedvanlig mange spiss giftslørsopp-forgiftninger i fjor.
– Det var rekordmange forgiftninger med spiss giftslørsopp. Selv om det hittil har vært tørt og mindre sopp enn i fjor, har vi likevel fått flere henvendelser fra sykehus, med fare for moderat eller alvorlig forgiftning av både hvit fluesopp og spiss giftslørsopp etter uhellsinntak. Vi kan ikke gi et eksakt antall på nåværende tidspunkt. Tallene våre er basert på henvendelser til oss, det kan være flere alvorlige forgiftninger enn de vi kjenner til, sier hun.
Ulstad lister opp de aller giftigste soppene som finnes i Norge:
– Våre giftigste sopper som kan gi varige organskader ved inntak er hvit fluesopp, grønn fluesopp, spiss og butt giftslørsopp, flatklokkehatt og Lepiota-gruppen. Spiss og butt giftslørsopp kan gi alvorlig nyresvikt, der man i verste fall trenger livslang dialysebehandling eller transplantasjon. Hvit og grønn fluesopp, flatklokkehatt og Lepiota- gruppen kan gi alvorlig leverskade ved inntak, og man kan ha behov for levertransplantasjon, advarer hun.
Hun forteller at Leptiota-gruppen er dårlig kartlagt hvilke som inneholder gift og ikke og det kan være vanskelig å se forskjell på dem – også for eksperter. Derfor har Giftinformasjonen valgt å omtale dem som en giftig gruppe.
– Lepiota-gruppen er små parasollsopp, der enkelte inneholder samme giftstoff som hvit og grønn fluesopp og flatklokkehatt, sier Ulstad.

For å lese mer inngående om de ulike soppene kan man oppsøke Giftinformasjonens nettside.
Advarer mot KI-apper
Til tross for at Giftinformasjonen er ute i medier hvert år, gjøres det årlig skjebnesvangre vurderinger av om soppen man har plukket er giftig eller ikke. Og det er slettes ikke bare nybegynnere som gjør feil, får klikk.no opplyst.
– Når man plukker sopp og spiser sopp, skal man være 100 prosent trygg på soppen. Er du 99 prosent sikker, kan du i verste fall få nyre- eller leversvikt. Selv om soppen i seg selv ikke likner, har vi erfaring med at man kan forveksle traktkantarell og spiss giftslørsopp, eller gul kantarell med spiss giftslørsopp, om man ikke har tilstrekkelig soppkunnskap. Sjampinjong eller annen hvit matsopp, kan forveksles med hvit fluesopp.
Soppeksperten advarer også sterkt mot å bruke apper som baserer seg på kunstig intelligens til å avgjøre om en sopp er giftig eller ei.
– Vi oppfordrer alle til å bruke fysisk eller
digital soppkontroll fra Sopp og nyttevekstforbundet, og ikke bruke apper som
baserer seg på kunstig intelligens til å bestemme sopp man skal bruke til
mat.
Les også: Barn og forgiftninger - hva gjør du
Seks dødelige sopper
Det er seks fem sopper som regnes som potensielt dødelige i Norge:
Hvit fluesopp, grønn fluesopp, spiss giftslørsopp, butt giftslørsopp, flatklokkehatt og nevnte lepiota.
Her kan du lese mer om fem av de.
– Du må forstå risikoen ved bare å være 99 prosent sikker på at soppen du har plukket er en god matsopp, har Ulstads kollega, seniorrådgiver Barbro Spillum tidligere uttalt til klikk.no
– Lærer du seg de vanligste giftige soppene og noen av forvekslingssoppene, vet du selv når du beveger deg på farlig grunn i skogen. Norges giftigste sopp, giftslørsoppen, kan forveksles med traktkantarell og vokser samme steder - noen ganger innimellom kantareller og traktkantareller.
Spillum ønsker derfor at sopplukkere også inspiserer soppen ved rensing, og oppfordrer oss til å ta oss god tid både da og når vi plukker den ute i skogen.
Se Folkehelseinstituttets oversikt over giftige sopper her
Slik plukker du trygt
Vær 100% sikker på soppen du plukker og serverer
- Kjenn matsoppene og de farligste giftsoppene
- Plukk og se nøye på hver enkelt sopp (både oversiden og undersiden av soppen)
- Soppen bør være utvokst eller ha nok kjennetegn til å identifisere den
- Benytt oppdatert og kvalitetssikret sopplitteratur
- Ha de ulike sopptypene i soppkurven adskilt fra hverandre
- Spis bare sopp av god kvalitet, kast råtten eller markspist sopp
- Vært oppdatert på norske sopparter, matsopper i andre land kan forveksles med giftig norsk sopp
- Benytt fysisk eller digital soppkontroll fra Sopp og nyttevekstforbundet, se Soppkontroll.no - Norges sopp- og nyttevekstforbund. Her blir soppen kontrollert av soppsakkyndige.
- Bruk aldri apper som baserer seg på kunstig intelligens til å bestemme sopp du skal bruke til mat.
Ved mistanke om soppforgiftning, ring Gifttelefonen på 22 59 13 00.
Kilde: Giftinformasjonen (2025)