Livet i pappaperm:

Verdens viktigste mann

Hvordan kan du gjøre pappapermisjonen meningsfull for deg selv og den lille?

SUPERPAPSEN: Ole Morten Knudsen stortrives i pappaperm.
SUPERPAPSEN: Ole Morten Knudsen stortrives i pappaperm. Foto: Ines Vujicic
Publisert Oppdatert

Superpapsens beste tips til hva du kan gjøre i pappapermen

- Babykino

- Gårdsbesøk

- Bading (organisert eller på egenhånd)

- Lekeland (på dagen er det nesten ingen andre på disse stedene)

- Åpen barnehage

- Ta en tur på lekeplassen

- Dra på et museum du aldri har vært på

- Kjøp en gigantisk softis som kan deles og nyt utsikten et eller annet sted

- Sett dere på et kollektivknutepunkt en tidlig morgen og le sammen av alle andre som må stresse på jobb.

- Inviter venner du ikke har sett på lenge på lunsjmøte (1 i uka er bra)

.. og noen ting du absolutt ikke bør gjøre

- Glemme å ta på bleie

- Stresse

- Ringe mammaen når det blir skikkelig kaos

- Du må aldri innrømme ovenfor mammaen om det er litt stress hjemme. Da kommer hun løpende fortere enn svint. Når grøten koker over, barnet har full bleie, begge to gråter og mammaen ringer, så vent med å ta telefonen til 10 minutter senere når alt er fantastisk igjen.

Det nærmer seg. Hun skal tilbake på jobb, og du tar over stafettpinnen. Du har en skummel, nervepirrende og unik tid foran deg. Hvordan kan du gjøre pappapermisjonen meningsfull?

En av de første dagene i pappapermisjon tok Ole Morten med seg lille Thelma for å se Terminator 3. Det ble en uforglemmelig opplevelse, til tross for et par bleieskift.

Slik får barna gode venner

Ville hun overleve?

Ole Morten Knudsen er 33 år og far til Thelma på tre år og Ellie på fem måneder. Da han gikk ut i pappaperm med Thelma, opprettet han bloggen Superpapsen. Her gir han tips og råd til hva andre menn kan gjøre i permisjonen sin.

- Før jeg gikk ut i pappaperm, var jeg usikker på hvordan det skulle gå. Kunne jeg virkelig ta ansvaret for denne levende skapningen helt på egenhånd? Ville hun overleve? Og ville jeg kjede vettet av meg? Etter noen få dager oppdaget jeg at dette var dødskult. Før permisjonen hadde jeg som oftest kun sett Thelma på kveldstid og etter jobb. Da var vi selvfølgelig slitne begge to, og kvalitetstiden ble noe begrenset. I helger og ferier var alltid mammaen i nærheten. Da permisjonen startet var det kun oss to, og vi fikk endelig være sammen på våre premisser.

Egen bruksanvisning

Bruksanvisningen fra Thelmas mamma la de raskt til side. Selvsagt holdt de seg til faste soverutiner og spisetider, men babysang og babyyoga ble raskt byttet ut med egne ideer. Her fantes ingen grenser.

- En må være kreativ og komme på gode ideer selv. Hva med å arrangere babybryting med andre menn i permisjon? Putt en smokk mellom barna og sats pengene på hvem som vinner! Men fra spøk til alvor, en kan fint fylle permisjonen med aktiviteter som er morsomme både for pappa og barn. Babykino, gårdsbesøk, dra på bading eller lekeland. Jeg har til og med kontaktet en pistolklubb i forbindelse med å starte opp et sikkerhetskurs for baneskyting for pappaer i permisjon. Det er kun fantasien og far og barns sikkerhet som setter grenser.

De største sjokkene med å få baby

Du kan ta med barnet på alt

Kristi J. Solheim er samlivsterapeut og har i en hel årrekke holdt kurs for førstegangsforeldre. Hun er overbevist om at du kan ta med barnet på det meste. Så lenge du er en pappa som skjønner når du må stoppe opp eller avbryte dersom barnet trenger noe.

- Det er ikke noe problem å ta med barnet på treningssenteret mens det sover. Turer i frisk luft er sunt for barn, enten det er i pulk, på ski eller i vogn på en skogsvei. Jeg ser daglig pappaer som går tur i byen og møter kompiser på kafe. Det er viktig å tenke etter hva en liker å gjøre, for så å tenke etter om dette er noe du kan ta med barnet på. Med litt planlegging går det meste bra.

Nå er det gøy

Ole Morten har hørt om menn som starter hver dag i permisjonen med å ta bussen til et nytt vilkårlig sted. Deretter triller de hjemover tidsnok, slik at de så vidt rekker hjem før mammaen. Andre sender barnet i barnehagen hver dag i løpet av permisjonen.

- Det må være dritkjedelig! Det er når pappapermisjonen starter, at det virkelig begynner å bli gøy med barn. Dette er en gylden mulighet for deg å bli kjent med barnet ditt - uten en mamma som skal kontrollere alt.

Barn flest legges for sent

Kontakten med barnet

Solheim har hatt mange samtaler med førstegangsfedre, og blir like beveget hver gang.

- Det mange menn forteller om som et stort mirakel i livet deres, er kontakten med barnet, og hva den gjør med dem. Til tross for nattevåk og savn av tid til parforholdet, er det barnets lille skjeve smil og en visshet om at livet er forandret for alltid, som skaper de magiske øyeblikkene.

Trygg tilknytning

Hvorfor er det slik? Solheim mener at det har med biologi og menneskenes behov for tilknytning å gjøre.

Nyttige bøker og nettsider

Nettsider

Superpapsen.no

Permisjon.com

http://ipappaperm.wordpress.com

Bøker

Mann og pappa, av Jesper Juul

Pappaboka - for alle ferske og kommende pappaer, av Lars-Ludvig Røed

- Vi vet at en trygg tilknytning gjør at barn klarer seg bedre på alle områder i livet. Det påvirker evnen til å lære, den sosiale kompetansen, empati, ja til og med immunforsvaret kan bli påvirket dersom man får en dårlig tilknytning. Det å vite dette kan gjøre pappapermisjonen mer meningsfylt. Det å forstå at alle de hverdagslige tingene du gjør med barnet ditt skaper en kontakt og utvikler gode strukturer i hjernen som gjør at det meste blir lettere for barnet ditt, er viktig.

Betydningsfull bleieskift

Vi kan være enige i at det er mange verdifulle øyeblikk i løpet av en småbarnsfars dag. Bleieskift er definitivt ikke verdens morsomste jobb, men i følge Solheim, kan det bli det. Hun råder deg til å la bleieskift bli noe mer enn bare bleieskift.

- Benytt anledningen til å kommunisere med barnet ditt! Bleieskift gir en god mulighet til å bli enda bedre kjent med personligheten til babyen. Du lærer deg hva de små lydene betyr - er de fornøyde eller trette? Betyr den type gråt at de er sultne eller har det vondt? For et barn å oppleve at foreldrene er interessert og forsøker å tune seg inn på denne måten, er virkelig gull verdt. Det skaper den tryggheten og overskuddet som gjør at barnet får en god selvfølelse og selvtillit til å utvikle andre sider ved seg selv.

Mange eldre menn Solheim har snakket med, sier at det de angrer mest på i livet, er at de ikke brukte mer tid på barna da de var små. De opplever det som et savn, og de kjenner hvor fort den tiden gikk.

- Dere unge menn i dag har en mulighet til å gjøre dette annerledes, understreker hun.

Les også:

Barn og allergi

Slik blir regnvær moro

Storbyferie med barn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning