Barn og alkohol

-Vanlig å la småbarn smake på alkohol

Det viser forskning.

SKÅL: Mange barn vil gjøre som de voksne og smake på alkohol.
SKÅL: Mange barn vil gjøre som de voksne og smake på alkohol. Foto: Foto: Thinkstock
Sist oppdatert

Setter du proseccoen i halsen om vennene dine lar femåringen smake en slurk eller to av foreldrenes øl? Barn er nysgjerrige på det meste, og noen vil gjerne smake på alt. Særlig det som bare voksne spiser og drikker. Derfor er det ikke uvanlig å høre barn spørre om å smake på det som er i glasset, også alkohol. Noen synes det er helt uproblematisk å la barna smake et par slurker øl eller vin, for er det egentlig så farlig?

-Jeg lot ungen min få 3 flasker lysholmer light på julaften, skriver en forelder i vårt forum:

Andre mener barn absolutt ikke bør smake i det hele tatt. Men hva sier ekspertene? Er det skadelig i det hele tatt?

Hva synes du? Si din mening her.

Kan smake uten å få problemer

-Det finnes amerikansk forskning som viser at det er vanlig å la småbarn smake på alkohol, uten at det ser ut til å være forbundet med problemfylt forhold til alkohol senere i livet, sier forsker Hilde Pape ved Statens Institutt for rusmiddelforskning, Sirus, til Foreldre & Barn.

Hun viser til en undersøkelse utført ved National Institutes of Health i USA hvor 452 barn mellom åtte og ti år ble intervjuet om nipping til eller smaking på alkohol.

- Men å drikke en eller flere slurker fremfor å dyppe fingertuppen i alkohol og så smake, er to forskjellige ting. Jeg har ingen vitenskapelig forutsetning for å uttale meg om dette er ille eller bra, Pape. Hun kjenner derimot ikke til noen norske studier som har forfulgt temaet.

De fleste eksperter mener for øvrig at vi foreldre bør vente med å drikke alkohol til barna har lagt seg.

De små tåler mindre

Hilde Pape, Statens Institutt for rusmiddelforskning.
Hilde Pape, Statens Institutt for rusmiddelforskning. Foto: Foto: Sirus

Barnelege Hans-Jacob Bangstad mener barn absolutt ikke bør smake alkohol, selv om barnet ikke tar skade av en slurk øl.

- Jeg er nærmeste forundret over spørsmålet, for jeg har vanskelig for å se hensikten med hvorfor de skal smake, sier Hans-Jacob Bangstad, barnelege ved Barnesenteret ved Oslo Universitetssykehus.

- Om det er skadelig? Her må man skille mellom medisinske forhold og andre synspunkter. I utgangspunktet vil ikke én liten slurk påvirke barnet eller skade. Noen synes kanskje det er morsomt å la barnet smake - det synes ikke jeg. Det er av naturlige grunner liten eller ingen forskning på dette området. En synsing knyttet til hvor mye som er for mye for et lite barn, ønsker jeg ikke å gå inn på, sier Hans-Jacob Bangstad.

- Er det noen forskjell på om en toåring smaker et par slurker vin -la oss si 30 ml som tilsvarer to spiseskjeer - og om en tiåring gjør det?

- Ja, blodvolumet til en toåring er mye mindre enn 10-åringens, og promillen blir tilsvarende større hos den minste. Grovt regnet kan man si at de 30 ml tilsvarer et glass vin hos en voksen.

- Hva er konsekvensen dersom en femåring får i seg et glass vin, på størrelse med et likørglass, 6 cl?

- Det er neppe skadelig på lang sikt, men målbar promille og mulig endret adferd er sannsynlig. Om barnet i fremtiden stadig får smake på foreldrenes øl eller vin, og om alle andre forhold rundt barnet er trygt og godt, er det ikke grunnlag for å si at dette definitivt er farlig, men jeg stiller meg igjen undrende til at noen velger en slik praksis, sier Bangstad.

Så mye kan du drikke sammen med barna.

En voksendrikk

Ølentusiasten Petter Nome, som er direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen, sier at foreningen forholder seg til Alkoholloven som forbyr salg av alkohol til personer under 18 år.

- Du trenger ikke ha dårlig samvittighet hvis barnet ditt har tatt en slurk øl, men det er jo bare tull. Alkohol er en drikk for voksne. Jeg har jo hørt om folk som har blandet en skvett cognac i melken for å få barnet til å sove. Det er sikkert morsomt i en konfirmasjonstale, men ikke å anbefale.

Nome understreker at det er gode grunner til at vi har 18-årsgrense for alkoholservering i Norge - det har med både fysisk og psykisk utvikling å gjøre. Man skal få et fornuftig forhold til noe man kan få rus av. Det er viktig å lage regler barna godtar

- Vi hører jo om barn i Frankrike som blir servert vin blandet med vann til måltider. Norsk drikkekultur er mer ruspreget enn i andre land - og særlig ungdomskulturen er veldig rusorientert. Derfor er det viktig at bransjen vår følger opp alkoholloven. Alkohol er for voksne, sier Petter Nome.

Les også:

Er du et godt forbilde for barna dine?

GLAD I ØL: - Norsk drikkekultur er mer rusorientert enn andre lands, sier Petter Nome, direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.
GLAD I ØL: - Norsk drikkekultur er mer rusorientert enn andre lands, sier Petter Nome, direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen. Foto: Foto: Bryggeri- og Drikkevareforeningen

Et glass om dagen er ikke farlig for barnet.

Disse foreldrene får de lykkeligste barna.

Derfor hjelper ikke kjeftingen

NYSGJERRIGE BARN: - Kan jeg få smake?
NYSGJERRIGE BARN: - Kan jeg få smake? Foto: Foto: Thinkstock

Denne saken ble første gang publisert 19/09 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også