Tror ikke foreldrene har sex

- Ingen liker å tenke på at ens foreldre eller barn har sex, sier psykolog Frode Thuen.

SKOGSFOLK: Nordmenn er glade i skogen, også når det dreier seg om utesex.
SKOGSFOLK: Nordmenn er glade i skogen, også når det dreier seg om utesex. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock
Publisert Oppdatert
NATURLIG: - Det er helt naturliga t barn ikke tror foreldre har sex, sier psykolog Frode Thuen.
NATURLIG: - Det er helt naturliga t barn ikke tror foreldre har sex, sier psykolog Frode Thuen. Foto: FOTO: Scanpix
ÅPENHET: - Det er viktig å vise barn at intimitet er noe fint, sier sexolog Gro Isachsen.
ÅPENHET: - Det er viktig å vise barn at intimitet er noe fint, sier sexolog Gro Isachsen. Foto: FOTO: Scanpix

Barn tror ikke foreldre har sex. Det viser en undersøkelse gjennomført av det svenske magasinet Kamratposten blant barn mellom 8-15 år, melder nettstedet Alltombarn.se.

Se også: Mamma er bedre enn pappa

Pinlig

Av de nesten 6000 som svarte, oppga 51 prosent at de ikke trodde at foredrene hadde sex. 29 prosent av barna, tror foreldrene har sex, men at de ikke vil tenke på det. 16 prosent synes ikkedet er noe rart å tenke på foreldres soveromsaktiviteter. Resten svarte at de ikke visste hva sex var.

- Jeg er ikke overrakset over dette. De færreste liker å tenke på sine foreldre eller barn som seksuelle vesener, uanset alder. Det er helt naturlig, sier psykolog Frode Thuen.

- Disse barna er jo også inne i en veldig flau alder, hvor de begynner å løsrive seg fra foreldren sine. Da er det veldig pinlig å tenke på at de kan ha sex.

Bak lukkede dører

Mange barn vet heller ikke helt hva sex er i denne alderen.

- Det er stor forskjelle på kunnskapsnivå til en 8-åring og en 14-åring, men stort sett tror jeg sex i famileien er noe som er veldig privat, bak lukkede dører og noe som hører veldig til parforholdet. Mange barn lever nok faktisk lenge i troen på at foreldre har hatt sex like mange ganger som antall barn de har, sier han.

Vis kjærtegn

- Det er forsatt mye flaut og forbudt ved sex i vårt samfunn, sier sexolog Gro Isachsen.

Hun tror en av årsakene til at mange barn ikke tror foreldre har sex, rett og slett er at mange barn aldri ser foreldrene sine gi hverandre kjærtegn i hverdagen.

- I mange familier er sensuelle kjærtegn helt fraværende. Jeg mener ikke at barn skal få vite at foreldre har sex. Men som rollemodeller må foreldre være bevisst sitt forhold til intimitet . Hvis de aldri tar på hverandre eller hvis kjærtegn er noe som er forbudt, kan dette ha negativ innvirkning på barns seksualitet senere i livet, sier hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning