Obama, arveklær og rockebabyer

Topp ti foreldretrender for 2009

Obama-jentene og rockebabyer vil prege årets foreldretrendbilde.

GÅTT FOR LANGT: I år vil vi snu oss bort fra utstyrshysteriet og vende oppmerksomheten mot andre verdier.
GÅTT FOR LANGT: I år vil vi snu oss bort fra utstyrshysteriet og vende oppmerksomheten mot andre verdier. Foto: Foto: Istockphoto
Publisert Oppdatert

Året vil preges av de nære verdier, ferie i hjemlandet og de samme navnene som i fjor, mener trendekspertene. Vi har samlet de ti heteste tipsene for foreldretrender i 2009.

Obamafeber

Alt Malia og Sasha Obama gjør, vil bli lagt merke til. De to jentene er de første barna i det hvite hus siden døgnpaparazziene kom på banen, så at de vil bli kopiert, er det ingen tvil om. For eksempel ble kjolen Malia hadde på seg på valgkvelden, satt i produksjon igjen etter press fra kunder.

Les også: Kalt opp etter presidenten

ROLLEMODELLER: Malia og Sasha Obama kommer til å ha alles øyne på seg.
ROLLEMODELLER: Malia og Sasha Obama kommer til å ha alles øyne på seg. Foto: Foto: Bulls

Voksne barnerom

Barnerommene er ikke det de en gang var. De er fortsatt innredet med tanke på barna, såklart, men interiørtrendene indikerer at unge, freshe foreldre ønsker at barnerommet også skal reflektere deres egen stil.

- Nye mammaer og pappaer vil at barnerommene skal være morsomme og barnevennlige, men også representere deres smak, sier Janel Laban, Nursery Managing Editor ved Apartment Therapy's Ohdeedoh.com.

Les mer om interiør her.

Storfamilier

MODERNE: Også barnerommene vil etterhvert preges av stilen i resten av hjemmet.
MODERNE: Også barnerommene vil etterhvert preges av stilen i resten av hjemmet. Foto: Foto: Istockphoto

- Jeg tror det er flere som kommer til å få sitt tredje eller fjerde barn, eller vurdere dette seriøst. På landet har det vel ikke vært uvanlig å få flere barn, men jeg tror vi ser at høyt utdannede og urbane mennesker nå også velger å få flere barn. Jeg tror det har noe med verdier og tidsånden å gjøre. Familefokus og trygge verdier blir en reaksjon på vanskelige økonomiske tider. Selv om mange familier kommer til å ha det godt økonomisk i 2009 med lav rente, tror jeg flere tenker på forbruk og miljø, sier Tone Amundsen Nyvold, redaksjonssjef i Foreldre & Barn.

JO FLER, JO BEDRE: 2009 blir storfamiliens år, tror Foreldre & Barn.
JO FLER, JO BEDRE: 2009 blir storfamiliens år, tror Foreldre & Barn. Foto: Foto: Istockfoto
HJEMMEKJÆRE: Reisemessig vil nordmenn holde seg hjemme i år, og vil i økende grad være turister i eget land.
HJEMMEKJÆRE: Reisemessig vil nordmenn holde seg hjemme i år, og vil i økende grad være turister i eget land. Foto: Foto: Scanpix/ Kyrre Lien
SUPPEKUR: Heller mat enn medisiner i 2009, da medisiner ikke virker mot forkjølelse likevel. De bare lindrer symptomene. Det gjør suppe også, og den smaker mye bedre.
SUPPEKUR: Heller mat enn medisiner i 2009, da medisiner ikke virker mot forkjølelse likevel. De bare lindrer symptomene. Det gjør suppe også, og den smaker mye bedre. Foto: Foto: Istockphoto

Les også: Trendy med mange barn

Les også: Du vet du er mamma når...

Hjemmeferie

Finanskrisen vil legge en klam hånd om feriebudsjettet, men ferie må man jo ha. Familieferiene vil i 2009 i større grad dreie seg om naturopplevelser, tror trendforskerne. Camping, bilferie og fotturer er spådd å bli populære feriealternativ, så - Den svake kronen kan få positiv innvirkning på Norge som feriemål i år, flere nordmenn vil velger å feriere i eget land, sier Knut Almquist i NHO reiseliv til dn.no . Synes du camping og telt høres ufikst ut, kan du jo prøve såkalt "glamping" (sammensatt av ordene glamour og camping) i leid hytte med innlagt vann og elektrisitet, som gir litt mer komfort samtidig som det fortsatt er et rimelig feriealternativ.

Les mer om reise her.

Medisinfri kur

Etter at det har vært skrevet i mediene om bivirkninger på medisiner kommer flere foreldre til å satse på naturmedisin og andre løsninger for å hjelpe barna gjennom mildere plager og sykdommer, i stedet for å proppe barna fulle av hostesaft og nesespray. Kjøp en neseskyller og lag kyllingsuppe eller grønnsakssuppe. Det er ingen som har dødd av suppeoverdose! Dessuten er det ingen forkjølelsesremedier som kurerer forkjølelse, de bare lindrer symptomene.

Går i arv

- Jeg tror at utstyrshysteriet vil dempe seg noe, og det vil bli trendy med gjenbruk og arving av klær og utstyr, sier Tone Amundsen Nyvold, redaksjonssjef i Foreldre & Barn. Oslo Fashionweek i august 2008 ga også hint om at miljøvern og etikk sniker seg inn mellom plaggene våre i 2009.

Navnetrender

Navnetrendene er seige i Norge, og endrer seg ikke over natten. Navn med -a og -ah-endinger ligger på navnetoppen for 2007 for jenter (Sara, Thea og Emma) imens vi foretrekker bibelske navn på guttene våre (Mathias, Jonas og Markus).Disse navnene vil sannsynligvis ligge høyt på statistikkene for 2009 også.

- Se på dagens unge svenske idrettsstjerner, så har man navnene på barnehagebarn i Norge, forteller Jørgen Ouren ved Statistisk Sentralbyrå. I 1999 ble de svenske navnetopplistene toppet av navnene Emma, Julia og Elin for jenter, og Oscar, Filip og Simon for gutter.

Les også: Navnet skjemmer noen

Design-mammaklær

2009 blir mest sannsynlig den rimelige, fasjonable mamma-klesmoten år. De über-kule mammaklærne fra TopShop ligger i front av utviklingen og er prismessig tilgjengelige for de fleste, men vi skal ikke glemme gode, gamle Hennes & Mauritz heller.

Les mer om trender her.

FASJONABELT: 2009 blir året da trendy mammaklær blir rimeligere og  inntar ethvert gravid hjem.
FASJONABELT: 2009 blir året da trendy mammaklær blir rimeligere og inntar ethvert gravid hjem. Foto: Foto: TopShop.com

Rocka babyer

Tradisjonelt babytøy er ut, bodyer med småfrekke meldinger trykket på brystet er in. I 2009 kommer vi til å se et økende antall babyer og småbarn med øyebrynshevende t-skjortetrykk. En av butikkene som har fått fotfeste i Norge (noen år etter utlandet), er Rock Star Baby, som selger klær designet av Bon Jovi-trommisen Tico Torres. Butikken har nylig utvidet med klær til mamma og pappa også.

Positiv grensesetting

- Si oftere "ja" til barna, sier pedagog Marjatta Samela, eller Tippi som hun kaller seg. Hun reiser land og strand rundt om dagen og holder kurs i positiv grensesetting. Dette kan bli en hit hos alle foreldre som opplever at livet er blitt en uendelig dragkamp mellom sin egen og barnas vilje.

KUL PAPPA: Tico Torres må være en av verdens rocka fedre. Før han fikk sønnen Hector Alexander, fant han opp klesmerket Rock Star Baby.
KUL PAPPA: Tico Torres må være en av verdens rocka fedre. Før han fikk sønnen Hector Alexander, fant han opp klesmerket Rock Star Baby. Foto: Foto: Stellapictures

Les mer om oppdragelse her.

IKKE NEI: "Nei" er et fy-ord i barneoppdragelsen, mener pedagog.
IKKE NEI: "Nei" er et fy-ord i barneoppdragelsen, mener pedagog. Foto: Foto: Istockphoto

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning