Moderne storfamilie

Tone (37) og Jens Marius (39) fant tilbake til hverandre etter tolv år. Nå er de en familie på ni

Ungdomskjærligheten tok slutt, men de glemte aldri hverandre. I dag er de gift – og har fått tre barn på tre år!

BRYLLUPSDAGEN: Hele familien samlet til fest for kjærligheten og gjenforeningen.
BRYLLUPSDAGEN: Hele familien samlet til fest for kjærligheten og gjenforeningen. Foto: Ida Pettersen
Publisert Oppdatert

– Jeg har mistet Tone en gang, og jeg er livredd for å miste henne igjen, sier Jens Marius Johnsen (39) til bladet Kamille.

Så planter han et kyss på panna til kona si.

– Men det gjør du jo ikke, beroliger Tone Lyngås Johnsen (37).

Vi møter paret hjemme i det hvite rekkehuset i Sylling, ikke så langt fra Drammen.

Tre av barna deres er også hjemme. Mille (12) og Matheo (9) følger ivrig med når mamma og Jens Marius skal fortelle historien sin, mens lille Jens Kristian Syver (4 måneder) sitter på pappas fang.

– Vi kjeder oss aldri, sier han med et smil.

DEN GANG DA: Tone og Jens Marius som samboere på første runde.
DEN GANG DA: Tone og Jens Marius som samboere på første runde. Foto: Privat

Møttes på rideskolen

Det var sommeren 1999 at Tone og Jens Marius møttes for første gang, på Norway Grand Prix på rideskolen i Drammen. Begge var enige om at hest var best. Og så ble det rytterfest.

– Jeg spurte om hun ville se på tatoveringen min, forteller Jens Marius.

– Og jeg beundret armen hans. Litt senere på kvelden sa han at det hadde vært som om lynet slo ned i ham da jeg kom inn i rommet, sier Tone.

Hun falt pladask, og siden var det de to. Da Tone fylte 18 år, kjøpte de seg leilighet og flyttet sammen.

– Jens Marius tok meg med på restaurant en kveld, og plutselig gikk han ned på kne og fridde. Jeg svarte ja og fikk ring på fingeren, smiler Tone.

Dessuten tok de hver sin tatovering på skulderen, som et symbol på at de hørte sammen. Jens Marius var klar for å slå seg til ro og stifte familie, men det ble for seriøst for Tone.

– Jeg har roet meg litt nå, men jeg var veldig temperamentsfull som ung. En gang var jeg så sint, jeg husker ikke for hva, at jeg kastet forlovelsesringen mens vi var på ridehuset. Det tok lang tid før den ble funnet, og i mellomtiden hadde vi kjøpt en ny ring til meg, forteller hun.

Men Tone gjorde det slutt, leiligheten ble solgt og for begge ble jente- og gutterommet hos foreldrene neste stopp.

– En morgen kom mamma opp med alle gavene, ringene og de personlige tingene fra tiden min med Jens Marius. Hun hadde funnet det på trappa. Da ble jeg trist, for jeg skjønte at det virkelig var over. Selv om det var jeg som gikk, hadde jeg et håp om at vi skulle bli sammen igjen. Den morgenen brast håpet.

– Mens jeg håpet at Tone skulle ta kontakt da hun så tingene. Det gjorde hun ikke. Bruddet var så opprivende for meg at jeg dro i militæret på Rena – og ble der i over et år, forteller Jens Marius.

Les også: Nina ga nyre til ektemannen - på én betingelse

Stalka ham på Facebook

Etter hvert fikk begge kjæreste på hver sin kant, forholdene raknet og nye kjærester kom inn i bildet. Både Tone og Jens Marius giftet seg og stiftet familie, men selv om de hadde det greit med ektefellene sine, glemte de aldri hverandre.

– Jeg har alltid tenkt på Tone. Men jeg prøvde aldri å finne henne, for jeg var sikker på at det toget hadde gått, sier Jens Marius med tårevåte øyne.

– Da jeg fikk facebookprofil i 2007, var Jens Marius en av de første jeg kikket etter. Men da jeg skjønte at han var gift og hadde barn, respekterte jeg selvsagt det, forteller Tone.

Én gang traff de hverandre tilfeldig på byen. Tones hjerte hamret vilt i brystet da hun så Jens Marius komme gående i motorsykkelutstyr.

– Men da jeg skulle si hei, snudde han seg brått og bare gikk. Da ble jeg fryktelig lei meg, sier hun.

– Jeg fikk rett og slett panikk, og klarte ikke å stå i situasjonen, forklarer ektemannen.

<b>ALDRI KJEDELIG:</b> Med tilsammen sju barn er det ikke tid til å kjede seg hjemme hos familien Lyngås Johnsen! Parets felles tvillinger var i barnehagen da vi var på besøk, og Jens Marius' barn var hos mammaen. 
ALDRI KJEDELIG: Med tilsammen sju barn er det ikke tid til å kjede seg hjemme hos familien Lyngås Johnsen! Parets felles tvillinger var i barnehagen da vi var på besøk, og Jens Marius' barn var hos mammaen.  Foto: Gry Traaen

Tone fortsatte å følge med på Facebook. I 2015 mente hun at Jens Marius så singel ut på profilen. Selv var hun også singel, så hun tok sjansen og poket ham.

– Etterpå ble jeg helt kvalm. Hva hadde jeg gjort? ler Tone.

– Heldigvis gikk det bare fem minutter før det tikket inn en lang melding fra ham.

– Jeg ble så glad! Det første jeg tenkte, var «Nå er hun ikke sint på meg mer», sier Jens Marius.

Mer enn sushi og rødvin ...

Det ble en del skriving fram og tilbake, og en dag fikk Tone en melding om at Jens Marius ville stikke innom om et par minutter.

– Sommerfuglene lagde fullstendig kaos innvendig. Jeg sto på trappa, mens han sto ute. Jeg ba ham ikke inn, og vi ga hverandre ikke så mye som en klem. Det var utrolig sterkt å se denne kjekke mannen igjen, og jeg visste at det var ham jeg ville dele resten av livet med, forteller Tone.

<b>ENDELIG GIFT:</b> Etter tolv år fra hverandre, fant Tone og Jens Marius ut at det var de som hørte sammen.
ENDELIG GIFT: Etter tolv år fra hverandre, fant Tone og Jens Marius ut at det var de som hørte sammen. Foto: Privat

De fortsatte å snakkes på FaceTime og å sende meldinger – og innimellom møttes de også. Og da Tone hadde barnefri en helg i mars 2015, inviterte hun på sushidate. Det ble mer enn sushi og rødvin den kvelden.

– Jeg følte at jeg hadde kommet hjem da jeg fikk Tone i armene mine igjen, sier Jens Marius.

Tre barn på tre år

Begge hadde to barn på hver sin kant. I starten møttes de uten dem, men etter hvert introduserte de barna for den andre – og for den andres barn. Det gikk veldig fint. Mille og Matheo gikk godt overens med Jens Marius’ barn Embla og Eira, som i dag er 13 og 11 år gamle. Så kom det tre barn til på rappen! Mila-Lovise (3), Vera-Alvilde (2) og altså lille Jens Kristian Syver.

Andre runde = suksess!

Psykolog Nancy Kalish har tidligere intervjuet par i USA som hadde vært ungdomskjærester. Studien viste at hele 80 prosent av ungdomskjærestene som ble sammen igjen senere i livet, giftet seg etter fem år. Skilsmisseraten for vanlige førstegangsekteskap var på 47 prosent – mot bare to prosent blant par som hadde vært sammen tidligere og møttes igjen etter minst ti år.

Kilde: Psychology Today

– Det er krevende å få tre barn på tre år, men det er verdt alt strevet. Nå gleder jeg meg bare til den minste kan ta flaske, slik at jeg kan overta nattstellet, sier Jens Marius.

– Jens Marius er utrolig snill og omsorgsfull, og denne godheten hans er noe av det jeg falt for, sier Tone og ser på mannen sin med et varmt blikk.

Innimellom bleieskiftene har paret rukket å gifte seg. Men først ville Jens Marius fri en gang til. Det ble ikke fullt så planlagt denne gangen.

– Jeg lå i sengen og ammet, og plutselig satte du deg ned på gulvet og bare så på meg, sier Tone.

– Det var verdens vakreste syn, repliserer Jens Marius.

Så dro han fram en eske, gikk i knestående og fridde på nytt. Det ble et jublende ja og en vakker ring på Tones finger!

Les også: Joda, du kan tenne julelysene akkurat når du vil

<b>FAMILIE PÅ NI:</b> Hele gjengen samlet på ett brett! Bak fra venstre står Embla, Eira, Jens Marius, Tone med Jens Kristian Syver og Mille. Foran fra venstre står Matheo, Vera-Alvilde og Mila-Lovise.
FAMILIE PÅ NI: Hele gjengen samlet på ett brett! Bak fra venstre står Embla, Eira, Jens Marius, Tone med Jens Kristian Syver og Mille. Foran fra venstre står Matheo, Vera-Alvilde og Mila-Lovise. Foto: Gry Traaen

Evig kjærlighet

Paret giftet seg 24. juni 2017. Selve feiringen tok de året etter. Da ble det ringseremoni i den gamle nonneskolen Villa St. Hallvard, bare et steinkast unna hjemmet deres, og en stor bryllupsfest etterpå.

– Bryllupsdagen er den mest fantastiske dagen jeg noen gang har opplevd, sier Jens Marius, og må tørke øynene.

– Ja, den ble perfekt nettopp fordi den var uhøytidelig og uperfekt, sier Tone og ler.

Både Tone og Jens Marius het Johnsen også før de giftet seg, så alle de sju barna har også samme etternavn – noe alle synes er gøy. Men som i alle forhold, er det selvsagt ikke bare solskinnsdager.

Reaksjoner etter et brudd:

  • De aller fleste kjenner på ensomhet og tomhet etter et brudd, og mange finner en kortvarig ro ved å søke til ekskjæresten når dette blir for vanskelig
  • Kan forlenge og komplisere vanskene knyttet til bruddet
  • En del kommer ikke i kontakt med følelsene sine før det virkelig oppstår en krise
  • Et samlivsbrudd kan være det som åpner øynene for hva man egentlig føler og ønsker.
  • Sann klisjé: Man(ge) vet ikke hva man har før man mister det!
  • Kilde: Psykolog Fredrik Lian

– Vi har opplevd motgang og utfordringer også. Det har gjort oss bevisste på å ta vare på hverandre og tiden vi har sammen, sier Jens Marius.

Les også: Silje (38) slet med å komme over et tøft samlivsbrudd – da stilte hun seg selv et avgjørende spørsmål

– Kommunikasjon er viktig og vi snakker mye sammen. Har den ene det vanskelig, prøver vi å sette oss inn i situasjonen og hjelpe og støtte. Vi har tross alt levd mange år fra hverandre, og det må vi ta hensyn til, fortsetter Tone.

Hverdagene er hektiske, og Tone og Jens Marius drømmer om å flytte til et småbruk, fylle det med alle barna, hunden og kattene, og leve lykkelig sammen alle sine dager. De gamle forlovelsestatoveringene har de forresten ennå. Begge har endret flere tatoveringer i årenes løp, men akkurat de er urørt. Som Jens Marius sier:

– Ingen vet når livet får en skrubb, men vi vil i hvert fall gjøre alt vi kan for å leve ut drømmene våre. Sammen. Jeg synes sangen vi valgte til bryllupsdansen sier mye om forholdet vårt: Endless love!

Slik finner dere tilbake til hverandre

– Den vanligste årsaken til at det blir slutt, er manglende emosjonell nærhet, sier psykolog Fredrik Lian ved Lian & Fjell Psykologtjenester i Oslo.

Noen blir stille og andre kan bli sinte når de egentlig trenger nærhet.

– Dette bidrar til økt avstand i et forhold. Det samme gjør manglende oppmerksomhet og nysgjerrighet rundt det som er viktig i partnerens liv, sier psykologen.

– Den som blir forlatt, kjenner ofte på nærmest hele følelsesspekteret, fra sorg, sinne og frykt til skam og skyld.

Vanlige tanker er: Hva har jeg gjort for å fortjene dette? Og kommer jeg til å finne noen andre?

– For å finne tilbake til hverandre, må det være villighet fra begges side til å reparere forholdet. Begge må ha et grunnleggende ønske om å utforske hverandre på nytt og på en positiv måte korrigere det som gjorde at det ble slutt, sier han.

BLI ABONNENT: Få 8 utgaver av Kamille hjem i postkassa for kr 299*

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning