Tid for julekort

Slik tar du blinkskudd av barna

Tid for julekort. Her er 8 enkle tips til å ta gode julekortbilder av barna - som alle kan klare!

SMIIIIL: Barn beveger seg lynraskt, og det er ikke langt fra gråt til latter og omvendt. Håndholdt kamera, korte lukkertider og høy ISO-verdi er som regel naturlige valg når man skal fotografere barn. Mange kameraer har et action-program, gjerne markert med et eget symbol.
SMIIIIL: Barn beveger seg lynraskt, og det er ikke langt fra gråt til latter og omvendt. Håndholdt kamera, korte lukkertider og høy ISO-verdi er som regel naturlige valg når man skal fotografere barn. Mange kameraer har et action-program, gjerne markert med et eget symbol. Foto: Foto: Vibeke Sætre/Fovea
Publisert Oppdatert

Desember er høysesong for julekortfotografering av arveprinsene og prinsessene. I disse dager tas og sendes tusenvis av kort til venner og kjente. Noen få triks, og litt trening, gjør deg til en bedre barnefotograf.

Er det teit å bruke barnehagebildet av barnet på julekortet? spør en foreldre i vårt forum barnimagen.

Husk: Øvelse gjør mester! Start i dag. Med digitale bilder koster det deg ingenting å trene så mye du orker. Beregn et par dager fra du sender bildene inn til du har dem i posten.

Barn er barn

Barn er ikke som andre modeller. De viser glede, sinne og jubler mer enn voksne modeller. De tar ikke bestandig instruksjoner som forventet, og de beveger seg gjerne ut av søkerbildet før du har rukket å fokusere og forevige dem. Vips, så er det flotte fotoøyeblikket over (og det kommer sjelden tilbake). På samme tid er barn spontane og har ansiktsuttrykk som gir de mest fantastiske uttrykk. Det er mye du kan gjøre for å fange disse øyeblikkene med linsa!

Slik fotograferer du barn

Fotograf Vibeke Sætre i Norges største skole- og barnehagefotoselskap, Fovea, som i år tar barnehagebilder av flere hundre tusen norske barn, deler sine beste fototips:

Det er ikke bestandig at barna samarbeider når du har tenkt til å ta bilder. Her er 9 gode tips slik at du kan ta blinkskudd av barna.

1. Ha det gøy og vær klar for spontane bilder

VÆR BEREDT: Følg med på hva som skjer «mellom» bildene. Det er der i beste uttrykkene ligger. Der det spontane skjer. Vær klar til å trykke på avtrekkeren. Og vips så har du bildet ditt!
VÆR BEREDT: Følg med på hva som skjer «mellom» bildene. Det er der i beste uttrykkene ligger. Der det spontane skjer. Vær klar til å trykke på avtrekkeren. Og vips så har du bildet ditt! Foto: Foto: Vibeke Sætre/Fovea

- Ikke glem å ha det gøy selv om det kan være stressende å ta julekortbildene. Husk at dette er bilder man kan ta frem og hygge seg med i årene som kommer. Ikke minst er det en lang historie bilder som med årene vil gi et bilde av hvordan barndommen var, hvordan man så ut, de klærne man hadde og de turene man dro på. Så de er viktige å ta og viktige å formidle.

- Den årlige julekortfotograferingen som mange gruer seg for trenger ikke å ende i snørr og tårer og nesten-skilsmisse. Det kan faktisk bli en hyggelig affære. Men du må planlegge. Glem julerekvisitter, juletre, juleepler, julesokker, nisser og enorme tyllskjørt med store sløyfer. Når man skal ta egne julekort, så kan man legge alt dilldall til siden og tenke enkelt. La de profesjonelle ha alle rekvisittene sine i studio. Det er lettere å konsentrere seg om motivet hvis du ikke må passe på alt utstyret som skal være med på bildet også.

Å ta uallminnelig, gode blinkskudd av babyen, er vanskelig. Men noen fototips virker bedre enn andre!

2. Jo nærmere, jo bedre.

NÆRT ER KJÆRT: T.h. Det blir en ekstra nærhet når barna står kinn mot kinn. Pass på at det ene ansiktet er litt høyere enn den andre. Det er med på å skape litt dynamikk i bildet. T.v. Hvorfor ikke ta nedenifra og opp bilder med en aldri så liten tilt? Det funker på barn, men ikke like bra på de voksne. Bildet blir litt mer spennende å se på.
NÆRT ER KJÆRT: T.h. Det blir en ekstra nærhet når barna står kinn mot kinn. Pass på at det ene ansiktet er litt høyere enn den andre. Det er med på å skape litt dynamikk i bildet. T.v. Hvorfor ikke ta nedenifra og opp bilder med en aldri så liten tilt? Det funker på barn, men ikke like bra på de voksne. Bildet blir litt mer spennende å se på. Foto: Foto: Vibeke Sætre/Fovea

- Hvis man ikke har vært ved Eiffel Tårnet, eller badet i Rødehavet og vil ha med omgivelsene, så er rådet klart: Gå så tett på modellene som mulig. Barna skal være hovedfokus. Alle vil jo se hvor store de er blitt i løpet av året.

- En treåring er en knappe meter høy, og da skal kameraet også plasseres tilsvarende. En vanlig feil når man fotograferer barn, er at fotografen tar bilder fra sin egen høyde. Da ser det ut som om man ser ned på barna. I praksis betyr det stort sett at fotografens øyne skal være på høyde med barnets, med mindre man er ute etter en spesiell effekt.

Fotograf Eric Maloberti har tatt disse morsomme bildene av sin tre måneder gamle datter June kledd opp i ulike yrker. Kanskje får du noen tips til årets julekortbilde her?

3. Tålmodighet er en dyd

- Når man skal ta bilder av egne barn (særlig de små), så kreves det VELDIG stor tålmodighet. Forbered deg på at dette er en "jobb" og informer barna om hva som skal skje i GOD TID i forveien. Du kan også vise fram julekortbilder av andre til inspirasjon. Det letter arbeidet! Lov gjerne bort noen små bestikkelser som de skal få etter at fotograferingen er over. IKKE bli fristet til å gi etter for maset UNDER fotograferingen, særlig ikke hvis bestikkelsene inneholder sukker. Da er det gjort. Sukkernivået stiger til værs og rett ned igjen, det blir grising på klærne og gjerne grining. Så må man ta en fotoseansen nok en gang...

4. Unngå masse mønster

Hold på oppmerksomheten

  • De fleste barn syns det er gøy å bli tatt bilde av, og posere gjerne villig for fotografen. Utfordringen er ofte at de like fort går lei, så det gjelder å ha noen triks i lomma.
  • Å la barna få se på bildene av seg selv på skjermen underveis i fotograferingen pleier å være en sikker vinner.
  • Fortell gjerne vitser - og la barnet fortelle deg vitser til deg (da skjønner du kjapt hvilket nivå du skal legge deg på).
  • Å skjære grimaser til hverandre skaper en munter stemning og festlige uttrykk.
  • Barna trenger slett ikke være nyskrubbete og velfriserte for at du skal få et blinkskudd.
  • Et tannløst glis, en munn full av blåbær eller et ansikt fullt av snø kan være vel så morsomt.

- Det kan være lurt å planlegge barnas påkledning. Unngå masse mønstrer i klesplaggene. Fargene rødt, hvit og grønt er typiske julefarger. Fint hvis du vil beholde en «julete» utrykk. Ellers så må man igjen bare bestemme seg for hvilket tema man skal gå for.

- Det beste er ofte å ha myke, komfortable klær som barnets føler seg vel med og kan bevege seg fritt i. Spesielt for småbarn gjør det seg godt med litt bar hud - så la for eksempel barnet være barføtt og med oppbrettede ermer og buksebein. Sats på litt enkle klær og pass på så klærne kompletterer personligheten, ikke stjeler oppmerksomhet fra den. Jeans og en kul t-skjorte kan fungere vel så bra som penskjorte eller blondekjole selv om det er jul!

Stadig flere foreldre går til fotografen for å få nyfødtbilder av babyene. Med litt inspirasjon kan du kanskje ta disse flotte bildene hjemme?

5. Planlegg tidlig

- Christmas in July er det noe som heter. Greier man å ha det i bakhodet at julen kommer i år også, så kan man ta feriebilder med dette i tankene. Komponér bildet med litt luft på siden, eller over slik at man har plass til litt tekst. Man kan til og med ta med noen nisseluer i kofferten og ta med hele familien på stranden i solnedgang. Og knips, så er årets julebilder i boks. Da man kan krysse det av på listen sin.

Kikk igjennom bildene fra i sommer/høst, og se om det er nok bilder til en kollasj. Mange julekort tilbyr plass til alt fra 1-5 bilder på forsiden, inni og på baksiden.

HEI, HÅ NÅ ER DET JUL IGJEN: Oppstilt søskenportrett. Pass på at ungene sitter/holdes behagelig, at begge hodene er like langt unna kamera og at bakgrunnen er fin uten at strå/flagg/stolper stikker opp av hodene. La fjerne barna få med seg noen favorittting på bildet for å understreke personligheten. Så er det opp til fotografen og lokke fram smilet!
HEI, HÅ NÅ ER DET JUL IGJEN: Oppstilt søskenportrett. Pass på at ungene sitter/holdes behagelig, at begge hodene er like langt unna kamera og at bakgrunnen er fin uten at strå/flagg/stolper stikker opp av hodene. La fjerne barna få med seg noen favorittting på bildet for å understreke personligheten. Så er det opp til fotografen og lokke fram smilet! Foto: Foto: Vibeke Sætre/Fovea

6. Tenk på været

SOMMERJUL: Hvis man tar bilde mot sola, bruk gjerne en fill-flash på litt lav styrke. Motlysbilder gir alltid en fin silhuett rundt motivet. Ellers så er solen såpass myk i lyset ved soloppgang/nedgang at man kan ta bilder i direkte sollys. Ikke ta bilder mellom kl 10 og 14 når sola står midt på himmelen.
SOMMERJUL: Hvis man tar bilde mot sola, bruk gjerne en fill-flash på litt lav styrke. Motlysbilder gir alltid en fin silhuett rundt motivet. Ellers så er solen såpass myk i lyset ved soloppgang/nedgang at man kan ta bilder i direkte sollys. Ikke ta bilder mellom kl 10 og 14 når sola står midt på himmelen. Foto: Foto: Vibeke Sætre/Fovea
(U)PERFEKT: Noen ganger så lar det seg ikke gjøre å ta perfekte smilebilder. Da må man bare være klar for de andre øyeblikkene. De kan også være vel så stemningsfulle og passe fint på julekortet.
(U)PERFEKT: Noen ganger så lar det seg ikke gjøre å ta perfekte smilebilder. Da må man bare være klar for de andre øyeblikkene. De kan også være vel så stemningsfulle og passe fint på julekortet. Foto: Foto: Vibeke Sætre/Fovea

- Bestem deg tidlig for hvor du vil ta årets julekortbilder. Velger du utebilder, så vet du at blir fotosceansen avhengig av været. Det er ikke alltid vær og vind følger med på din kalender. Men er man såpass heldig å ha med seg været på fotografering, så er det et par ting du må følge med på når du tar bilder ute. Sola er ikke vår venn!. Unngå å ta bilder midt på dagen i direkte sollys. Lyset er veldig hardt og det gir harde skygger og kontraster. Det er ikke veldig flatterende når man har passert 16 år. Modellene har også en tendens til å myse i et slikt lys. Har man ikke mulighet til å ta bilder på en annen tid av døgnet, så let etter skyggene. Der er lyset mykere.

7. Utebilder som ser ut som innebilder

- Har du ikke det som trengs av studiolamper og blitzmålere som de profesjonelle studioene har, så kan man enkelt lage sitt eget studio. Få tak i en rull med et nøytralt papir, hvitt eller grått, såpass bredt at det rommer de barna som skal med på bildet. Teip den opp på en vegg. Bruk gjerne garasjen eller et skyggfullt sted for å holde solen unna. Når man står i en garasje, eller noe med overheng, får man et nydelig lys som gir et flatterende catchlight i øynene på modellene.

8. Blitz i taket

- Du kan ta innebilder selv om du ikke har studiolamper. Men ikke fall for fristelsen av å bruke pop-up blitzen på kameraet (den innebygde). Den gir et hardt lys med store skygger bak modellen. Har du en stavblitz, så snur du den mot veggen eller opp mot taket slik at lyset blir bløtere. Bruk også lyset fra vinduene. Gå nærmest mulig og ha gjerne noe hvitt som reflekterer lyset tilbake. Øk ISOen hvis det fortsatt er for mørkt.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Les også:

Babybildene som gir deg lyst på barn.

Sånn tar du fine bilder av gravidmagen

Spar mange tusen i desember

La det SKJE noe

La barnet plaske med beina, leke med tærne sine, blåse såpebobler eller bade. Men selv spontane bilder blir best og lettest å få til om man forbereder seg litt på forhånd. Alfa og omega for småbarn er at de er uthvilte, opplagte og mette. Legg derfor fotoøkten til et gunstig tidspunkt på dagen, ikke rett før sovetid!

Ikke alle barn gleder seg til jul

BLI LYS: Nydelig catchlight gir liv i øyet på modellen. Bildet er tatt ute selv om det ikke ser slik ut.
BLI LYS: Nydelig catchlight gir liv i øyet på modellen. Bildet er tatt ute selv om det ikke ser slik ut. Foto: Foto: Vibeke Sætre/Fovea

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning