God pappa – en håndbok:

- Sutring gir mindre sex

De fleste par har mye mindre sex enn før det første året etter fødselen. Her er løsningen.

NØKKELEN ER HUSARBEID: Omveien til mer sex i småbarnstiden er at menn vasker, rydder og støvsuger mer hjemme.
NØKKELEN ER HUSARBEID: Omveien til mer sex i småbarnstiden er at menn vasker, rydder og støvsuger mer hjemme. Foto: FOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

- Å sutre seg til sex, er ingen god løsning for menn etter at de er blitt pappa, sier psykolog Peder Kjøs.

Han er trebarnspappa og aktuell med boka "God pappa - en håndbok".

Han opplever at mange par som kommer til ham i terapi, nettopp er frustrerte over mangelen på sex de første månedene, eller for noen par årene, etter en fødsel.

- De aller fleste par har mye mindre sex i denne perioden. Det er litt unntakstilstand, sier Kjøs. Men mangelen på sex er nok en større kilde til frustrasjon for far enn for mor, konstaterer han.

- Menn har på en måte fått lov til å være misfornøyde med sextørken i småbarnsperioden. Dette vitses det mye om, men misnøyen kan også få mer alvorlige følger. Overraskende mange menn er utro når de har små barn. Det er ikke sjelden at småbarnsfedre må til psykolog for å få hjelp i denne perioden, sier Kjøs.

Les også klikk.no-lesernes egne råd til mer sex.

Ikke pliktsex

Sex er en viktig del av livet, og mange menns sexlyst tar ikke pause selv om de er blitt pappaer.

Samlivsekspert Åsa Rytter Evensen sier at også kåtheten hos menn varierer, og hvor opplagte de er avhenger blant annet av hvor mye de deltar i barnestellet.

- Jeg antar at kåte og opplagte menn håper at sexlivet fortsetter omtrent som før, men de mer slitne mennene får en redusert sexlyst mens barna er helt små. En hensynsfull mann vil vise respekt overfor hennes behov, en mindre hensynsfull mann vil antagelig presse på for å få "stellet sitt", sier Rytter Evensen.

Peder Kjøs tror at mange menn undervurderer hvordan et barn påvirker blant annet sexlivet og den tiden de har til egen rådighet.

- Når mor er frustrert over sexlivet, er hun gjerne mest fortvilet over at far er så frustrert. Hun synes at han maser fælt, og føler seg lite verdsatt og tatt hensyn til.

I verste fall kan mas om sex føre til at hun forakter mannen sin. Hun kan også bli redd for konsekvensene av at hun ikke "stiller opp", mener Kjøs.

- Men å ha "pliktsex" kan på sikt skade forholdet enda mer, sier Peder Kjøs.

Åsa Rytter Evensen bekrefter at press og mas på ingen måte øker sexlysten.

Share

Tellekanter gir sex

Det finnes en vei ut av denne sextørken i småbarnstiden.

- Det enkleste ville være hvis far skrudde av sexbryteren det første året, men det er jo vanligvis ikke slik det fungerer, sier Peder Kjøs.

- Sex fortsetter å være en viktig del av livet selv om man har fått barn. Parene som havner i denne situasjonen kan enten ha andre former for sex enn samleie, de kan tilfredsstille seg selv eller holde ut denne perioden.

Men det finnes også en omvei som kan føre til at både mor og far blir fornøyde og dermed har mer sex.

- Omveien går via husarbeid. Hvordan husarbeidet fordeles, betyr ofte mer for kvinner enn for menn når de vurderer parforholdet. Kvinner er helt klart mer fornøyde med parforholdet når menn tar mer del i husarbeidet. Selv i moderne par er det kvinnene som tar mest ansvar for husarbeidet. Kvinnene har ofte god grunn til å være frustrerte over husarbeidet. Frustrasjonen går ut over parforholdet.

- Og her er poenget: Når du vet at kvinnene føler husarbeidet som en belastning, og at kvaliteten på parforholdet betyr mer for deres lyst på sex, er konklusjonen enkel: Gjør husarbeid, er det beste sextipset menn kan få.

Derfor er Kjøs' beste råd: brett tøy, vask gulvet og tørk støv. Lær deg å se hva som må gjøres, og sett i gang. Ta også del i småbarnsstellet.

- Kona di vil elske deg og respektere deg mer når hun ser innsatsen din. De gode følelsene hennes blomstrer - og sexlivet skyter fart. En advarsel til slutt: Ikke forsøk å kjøpe deg seksuelle tjenester av kona di med husarbeid. Innsatsen din gir deg ingen sexkuponger, men den øker sannsynligheten.

Les også:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning