Spa for barn

Tilbyr egne spabehandlinger for små barn

Se for deg en gruppe femåringer i tøfler og badekåpe, som tripper inn til sin første spabehandling.

BARN ER VELKOMNE: Spabehandling er ikke lenger forbeholdt voksne.
BARN ER VELKOMNE: Spabehandling er ikke lenger forbeholdt voksne. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

Det blir stadig vanligere å se små barn stylet i designerklær, også i Norge. Men det er ikke bare i klesveien foreldre ønsker å tilby barna sine noe helt spesielt.

Nå tilbyr flere hoteller også egne spabehandling for barn.

I en hektisk hverdag blir spabehandlinger stadig mer populært for mange nordmenn. På Quality Spa & Resort Holmsbu kan også barn velge fra "barnemenyen" til kr 375 kroner per behandling:

Aromamassasje, mini ansiktsbehandling med rens, ansiktsmaske og litt ansiktsmassasje, fot- eller håndmassasje med lakk eller "guttas spesial", som tilpasser det som måtte være ønskelig.

Vil ha med barna på spa

Spasjef ved Holmsbu Stine Engen forteller at de har solgt totalt 120 barnebehandlinger i 2013, av disse er 20 stykker ansiktsbehandling.

- Da vi startet med spa i 2003, var vi klare på at vi skulle ha 16 års aldersgrense. Men så fikk vi så mange forespørsler fra de voksne som ville ha med barna sine på spa, så vi laget behandlinger tilpasset for barn, forteller hun.

Ofte gjør mor og datter behandlinger sammen, eller jenter har med venninner på busdag.

Noen få gutter benytter seg også av tilbudet.

BEHANDLINGSROM: Barn ned til fem år kan få full kroppsmassasje for å slappe av.
BEHANDLINGSROM: Barn ned til fem år kan få full kroppsmassasje for å slappe av. Foto: Britannia Hotel

Behandlinger til barn helt ned til treårsalderen

Samfunnet er skrudd sammen slik at det er om å gjøre å se best mulig ut. Barn har et helt annet fokus enn da vi var små. Spasjef Fredrik Nylenden

På Quality Spa & Resort Norefjell kan barn helt ned i treårsalderen feire spabursdag for 390 kroner per barn. Det inkluderer inngang til Bøseter Bad & Trening, badekåper, tøfler, håndklar, smoothies og 20 minutter tilrettelagt spabehandling, der det går mest i massasjer.

- De kan også få mini-ansiktsbehandlinger, men da bruker vi mildere produktene enn for voksne. Det er mer basert på massasje og kanskje litt rens av ansiktet. Det er mer for å gi en følelse av hvordan det er. Vi lager spabehandling for at de skal slappe av og kose seg sammen, sier spasjef Fredrik Nylenden, og forteller at det er helt vanlige nordmenn som benytter seg av tilbudet, ikke bare de spesielt velstående.

Populært med spabursdag

Han forteller at spabursdager for barn er populære.

De fleste barna som feirer spabursdag er mellom 11 og 13 år, de yngste barna har vært 7-8 år.

Noen barn ønsker å ha med en voksen på det meste, men mange er mer erfarne.

- Det er tydelig at mange har prøvd massasje i ung alder. Jeg tror foreldre er mer bevisste på at spa ikke er farlig. Det gir barna en mulighet til å slappe av i et miljø der de ikke må stresse videre. Det er nok stress og krav i hverdagen, også barna har godt av å lære å ta det med ro, sier han.

- Er ikke treåringer litt unge til å få spabehandling?

- Personlig syns jeg ikke barn trenger massasje så lenge de får nok nærkontakt med foreldre. Vi prøver å veilede foreldrene, sier han, og understreker at ingen barnebehandlinger inkluderer produkter som har detox-effekt eller som har med syrer å gjøre. Alle produktene til barn er mindre konsentrerte, også massasjeoljene.

- Høres veldig amerikansk ut

Sosiolog og forsker ved Høgskolen i Lillehammer Sanna Sarromaa har forsket på tenåringsjenters forhold til eget utseende.

Hun synes barnespa høres "nytt og veldig amerikansk ut". Imidlertid fremhever hun at det er forskjell på massasje og ansiktsbehandling i barnespa.

- Massasje kan sikkert være deilig for en femåring, men med hensyn til ansiktsbehandling for barn, ligger premisset der: Man skal gjøre ansiktet penere og renere. Men det finnes jo ikke noe penere og renere enn et barneansikt, sier hun.

Hun ser ansiktsbehandlinger for barn som et alvorlig og urovekkende tegn på samfunnets økende kropps- og utseendefiksering.

MINERALBASSENG: Her må barna greie å holde seg rolige så spa-følelsen og roen bevares.
MINERALBASSENG: Her må barna greie å holde seg rolige så spa-følelsen og roen bevares. Foto: Britannia Hotel

- Rens og ansiktsmaske for en syvåring? Skal den syvåringen samtidig høre om alle produktene tilpasset hans eller hennes huds behov? Hvor tidlig vil vi at kompleksene begynner? Hvor tidlig vil vi at barna skal begynne å tenke at de ikke er perfekte som de er? Den tiden kommer nok - og akkurat det har min forskning på tenåringsjenter vist. De er tragisk lite fornøyde med kroppen sin.

Døtrene hermer etter mødrene

Gjennom forskningen sin har hun også sett tydelig at døtrene gjør som mødrene når det kommer til skjønnhetspleie.

Nå ønsker hun å følge med på utviklingen av skjønnhetspleie i barnespa, og om det blir en trend som setter seg.

- Men som mor og feminist håper jeg virkelig ikke det, sier hun.

Spasjef Fredrik Nylenden ved Quality Spa & Resort Norefjell synes selv det er for mye fokus på skjønnhetspleie i bransjen.

- Men når vi snakker om ansiktsbehandling, snakker vi mer om hudpleie, å ta vare på huden, sier han.

Han synes det er vanskelig å si hvordan det påvirker barn å være med på spa- og hudpleiebehandlinger.

- Uansett hva vi gjør, er samfunnet skrudd sammen slik at det er om å gjøre å se best mulig ut. Barn har et helt annet fokus enn da vi var små. Selv tenkte jeg ikke på så mye mer enn å leke og sparke fotball, i hvert fall ikke på hvordan jeg så ut.

Likevel mener han at spabehandlinger kun har gode effekter på barn.

- Fordi vi ikke legger vekt på skjønnhet, men på egenpleie og at man er bra nok slik man er, sier han.

Har ikke skjønnhetsfokus

Spasjef Engen ved Holmsbu understreker at barnebehandlingene ikke har et skjønnhetsfokus.

- Det er bare en enkel rens og ansiktsmassasje. Vi bruker nesten ikke produkter, det er helt ujålete og tilpasset barn. Ingen barn får komme til oss fordi de føler seg stygge eller for at de skal få finere hud.

BARN ER VELKOMNE: Spabehandling er ikke lenger forbeholdt voksne.
BARN ER VELKOMNE: Spabehandling er ikke lenger forbeholdt voksne. Foto: Britannia Hotel

Barna får badekåpe og tøfler. Når barna kommer inn i kabinettet, er behandlingsbenken god og varm, levende lys er tent og avslappende musikk på.

KLAR FOR SPA: Hvor gamle bør barn være før de får bli med i spa? Og hva slags behandlinger er ok for barn?
KLAR FOR SPA: Hvor gamle bør barn være før de får bli med i spa? Og hva slags behandlinger er ok for barn? Foto: Quality Spa & Resort Holmsbu

- Det er opplevelsen vi spiller på. Barna skal få et litt eventyrforhold til behandlingen. De er strålende fornøyd og kry i etterkant , sier hun.

Engen kan forstå at noen er kritiske hvis de tror ansiktsbehandlingen går ut på at barna skal bli penere, søtere, eller finere.

- Men vi spiller kun på velvære, det er for velværens skyld gjestene kommer hit, sier hun.

Lille prins og prinsesse

Også Britannia Hotel i Trondheim tilbyr spa for "lille prins eller prinsesse": En halvtimes helkroppsmassasje på 30 minutter (inkludert inngang i spa) for barn fra 5 til 14 år. Også her er spa veldig populært for barn, forteller Spa manager Ragnhild Dragsjø.

- Særlig for jenter som føler de trer inn i de voksnes verden på sin tiårsdag er det populært, sier Dragsjø.

Dragsjø har valgt ikke å tilby ansiktsbehandling for barn.

- I utgangspunktet fordi huden normalt ikke har det behovet før de kommer i tenårene. Det er forskjellig når de begynner å få behov for hjelp. Der ser vi an hud og ikke alder, sier hun.

I tillegg til egne behandlinger. kan barn være med i spa-anlegget hver formiddag mellom klokka 9-12 i følge med voksen.

- Men det må være stille og rolig, som det er i spa, for å få den gode roen som både voksne og barn har så godt av. Det er ikke badeland, sier Dragsjø.

Les også:

Derfor får småbarna designerklær

Jeg kler opp datteren min etter kjendiser

Slik unngår du bortskjemte barn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning