Barn og utvikling

Små barn bør ikke overnatte

- Barn under skolealder har ikke glede av å overnatte hos venner, mener barnepsykolog.

OVERNATTE HOS HVERANDRE: Når er barn modne for dette?
OVERNATTE HOS HVERANDRE: Når er barn modne for dette? Foto: ILLUSTRASTRASJONSFOTO: Istockphoto.com
Publisert Oppdatert
KOSEDYR: Et kosedyr som lukter litt som det gjør hjemme , kan være en trygg venn når leggetiden nærmer seg.
KOSEDYR: Et kosedyr som lukter litt som det gjør hjemme , kan være en trygg venn når leggetiden nærmer seg. Foto: FOTO:Istockphoto.com

Når barnet skal overnatte for første gang:

* Start med overnattingsbesøk hos noen barnet kjenner godt, som besteforeldre, tanter eller onkler. Overnatt hos venner etter hvert.

* Hør på barnet i stedet for å legge egne føringer: La barnet selv fortelle hvordan de tror det blir, om det de gleder seg til, og det de tror blir vanskelig.

* Informer de andre voksne om at barnet ditt kan bli lei seg og lengte hjem, og be dem se etter barnet ditt og trøste hun eller ham ved behov.

* Spør ikke barnet om det lengter hjem, men anerkjenn følelsen hvis det selv forteller at det lengter.

* La barnet ha med seg et kosedyr og kanskje en dyne eller sovepose som " lukter" hjemme. Samtidig må man skjele til om ungen egentlig er så stor at vennen vil kunne erte det på grunn av kosedyret.

(Kilde: Elisabeth Gerhardsen og Egil Launes)

Noen barn overnatter borte så lett som bare det, mens andre er mer engstelige og venter til langt inn i småskolen før det blir aktuelt å overnatte hos en venn eller venninne.

Vent til skolealder

- Det finnes ingen bestemt aldersgrense for når man overnatter hos venner, men jeg tviler på at barn under skolealder egentlig har så stort sosialt behov eller så mye glede av å overnatte borte, sier barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen. Hun har skrevet boka Gode knep for småbarnsforeldre.

Da snakker hun ikke om overnattinger som skyldes at foreldre trenger barnevakt og barna kanskje sover over hos besteforeldre eller andre de kjenner svært godt.

Blir redde

Selv om 4-åringer gjerne være veldig opptatt og oppspilt når de snakker om overnatting hos andre, er det ikke sikkert at de fullt ut forstår konseptet.

- De kan hoppe rundt i senga til venninnen sin og tenke at det er fryktelig gøy å sove sammen. Men når kvelden kommer og barna blir slitne, kan det føles uvant ikke å være i trygge rammer. Om natten blir dessuten ukjente lyder og rom veldig annerledes for så små barn, sier hun.

- Jeg vil hjem

Barnet har bestemt seg for å overnatte, men blir lei seg og lengter hjem når kvelden kommer.

- Hvor langt skal man presse barnet til bli?

- Jeg synes ikke man skal presse barn, men samtidig prøve å trøste barn som har ombestemt seg, og se om det går an å få hun eller han til å bli over likevel. Overnatting skal være koselig, understreker barnepsykologen.

- Samtidig blir gjerne vennen man overnatter hos, lei seg hvis man ombestemmer seg, og man kan selv føle det som et nederlag.

Ros barnet uansett

Derfor kan det være greit å prøve med forsiktig overtaling. Men man må ta høyde for at enkelte barn er så redde for å si imot voksne at de tilsynelatende lar seg "overtale" når de egentlig ikke har turt å stå på sitt.

- Hvis barnet tusler hjem, så lag minst mulig styr rundt det. La det bli en naturlig ting, vis at det er fint at ungen prøvde. Gi barnet oppmuntrende kommentarer som at "neste gang går det kanskje greiere, sier Elisabeth Gerhardsen.

Bruk tid med de andre voksne

- For å gjøre ungen trygg, kan det være en fordel at egne foreldre er med på besøk hos vennens foreldre en dag eller to i forkant. Spis kveldsmat sammen, slik at ikke alt blir nytt når overnattingen skal skje. Da blir barnet kjent med hvordan de "fremmede" voksne er, sier Elisabeth Gerhardsen.

Si ifra om sengevæting

Om barnet ofte tisser på seg om natten, er det viktig at ikke lar det være et hinder for overnatting hos venner.

- Sengevætere og barn som ikke har sluttet med bleie om natten, bør få overnatte borte, de også. Men selvsagt må vennens foreldre være informert. Det kan være fint å ha en liten samtale der barnet ditt, du selv og vennens foreldre snakker sammen om hva de kan gjøre hvis det skjer et uhell.

I denne samtalen bør ikke det barnet du skal overnatte hos, være med, mener Gerhardsen.

- Det er også viktig at vennens foreldre normaliserer dette dersom det oppstår et uhell, slik at ikke vennen til ungen din kommer med ertende eller sårende kommentarer, eller kanskje forteller det videre til andre. Det kan være fint for sengevætere å bli oppfordret til å sove borte, for mange vegrer seg selv om de innerst inne har lyst, sier hun.

Se an barnet

Ifølge det amerikanske nettstedet Parenting, er det visse tegn du som foreldre kan sjekke om barnet ditt er modent for å overnatte hos venner.

- Hvor viktig er det å ha faste leggerutiner for barnet? Blir det stressa og får problemer med å sovne bare du avviker litt fra det dere pleier å gjøre, er det kanskje greit å vente litt.

- Skjer det andre store ting eller omveltninger i livet til barnet, som en skilsmisse der barna sliter eller overgant til ny barnehage eller skole, kan overnatting oppleves mer dramatisk for barnet enn ellers.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning