Skynd deg, ellers går jeg!

Og andre idiotiske trusler foreldre kommer med.

VIL IKKE GÅ: Hva sier du når minstemann absolutt ikke kommer?
VIL IKKE GÅ: Hva sier du når minstemann absolutt ikke kommer? Foto: FOTO: Scanpix
Publisert Oppdatert
TOMME TRUSLER: Foreldre sier mye rart til barna sine.
TOMME TRUSLER: Foreldre sier mye rart til barna sine. Foto: FOTO: Crestock

I kampens hete , sier de fleste foreldre ting til barna sine, de ikke mener.

Barneekspert og professor Joe Elliot ved Durham University har laget en liste til den britiske avisen The Mirror der hun nevner åtte ting foreldre sier, men kanskje ikke burde si til barna sine. Her kommenterer hun kjente foreldrefraser.

Les også: Tomme trusler

1. Hvorfor kan du ikke være mer som din bror eller søster?

Sammenligninger med brødre eller søstre vil ikke bare få barna våre til å føle seg utilstrekkelige, de kan også skape distanse, splid og krangler mellom søsken.

- I stedet for å prøve å bli like bra som sitt søsken, kan dette få barnet til å tenke at han eller hun aldri kan bli like bra.

2. Bare vent til faren eller moren din kommer hjem.

Å bruke den andre som trussel vil undergrave din autoritet - og får dem til å spørre seg selv om hvorfor de skal høre på deg.

3. Hvis du fortsetter å gjøre det der, kommer det en heks/et monster og tar deg.

- Å gjøre barn livredde vil i et korttidsperspektiv fungere greit, men det er en fare for at det kan traumatisere dem og føre til mareritt. Og når barnet finner ut at du har løyet til det, vil tilliten dere imellom bli svekket.

For å få barnet til å gjøre som du sier bør du heller bruke kroppsspråk og stemmeleie.

4. Hvis du ikke skynder deg, går jeg fra deg.

En av de største fryktene små barn har er at de skal gå seg vill eller bli forlatt. Det er galt å bruke denne frykten til å skynde på barnet, og etter hvert blir det uansett en tom trussel.

- Prøv heller å gi barnet varsel i god tid og se etter rolige måter å få dem med på, som å slå av TV'en eller ta med seg en favorittleke.

TOMME TRUSLER: Vi går jo ikke fra dem selv om de ikke skynder seg, så hvorfor kommer mamge foreldre likevel med denne trusselen?
TOMME TRUSLER: Vi går jo ikke fra dem selv om de ikke skynder seg, så hvorfor kommer mamge foreldre likevel med denne trusselen? Foto: FOTO: Crestock

5. Du er et rampete barn.

Foreldre tror ofte at de får barna til å oppføre seg bedre ved å påpeke det de gjør galt. Men ved å stemple barnet ditt begynner det å tro at rampestrekene er en del av den de er, og de vil forsøke å leve opp til dette stempelet. Pass på å skille barna fra handlingene deres.

6. Dette er så enkelt, hvorfor klarer du det ikke?

- Si heller til barnet at du tror det vil gå bedre hvis de konsentrerer seg litt mer.

7. Hvorfor gjør du aldri en eneste ting jeg sier du skal gjøre.

Dette kan se ut som en mild irettesettelse, men hvis du sier det hele tiden, vil den underliggende beskjeden til barnet være at det er håpløst. I stedet er det bedre å spesifisere akkurat hva du vil de skal gjøre og forklare: Jeg vil foretrekke at du gjør det på denne måten.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning