STIG HENRIK HOFF

– Papparollen er viktigst

Stig Henrik Hoff (46) nedprioriterer skuespillerkarrieren mens Rosalind (1 ½) og Lily-Maxine ( 3 ½) er små.

TID ER MAGI: - Man må ha en bra inntekt for å kunne prioritere sånn som jeg og Sølje gjør, sier Stig Henrik Hoff.
TID ER MAGI: - Man må ha en bra inntekt for å kunne prioritere sånn som jeg og Sølje gjør, sier Stig Henrik Hoff. Foto: Kjersti Gjems Vangberg
Publisert Oppdatert
NÆR PAPPA: Bedre å ha tid til barna på Finnskogen, enn å jobbe ihjel for å betale avdrag på dyr hytte på Sørlandet.
NÆR PAPPA: Bedre å ha tid til barna på Finnskogen, enn å jobbe ihjel for å betale avdrag på dyr hytte på Sørlandet. Foto: Kjersti Gjems Vangberg

Det samme gjør hans gravide skuespillerkone Sølje Bergman (36):

- Man får ikke barn på egne premisser, men på barnas premisser. Det er en viktig leveregel for oss.

Ettertraktet skuespiller

Filmroller i Hawaii, Oslo, De usynlige og Max Manus har satt fart på karrieren til Stig Henrik Hoff. Han er en ettertraktet skuespiller, og var nylig i Canada for å spille i Hollywood-produksjonen The Thing. Bare i fjor takket han nei til fem forskjellige teatre. Rollen som småbarnspappa føles viktigere.

Avgjørende verdivalg

Denne sommeren har Stig Henrik, Sølje, Lily-Maxine og Roland hatt mye tid til hverandre på Finnskogen. Der kjøpte skuespillerparet et gammelt småbruk for 150 000 kroner for fem år siden. Et avgjørende verdivalg som har gitt dem tid - til hverandre, til barna og til venner.

- Det er viktigere for oss å være med unga enn å ha hytte på Sørlandet. Men det hadde ikke gjort noe om sjøen lå her nede, sier Stig Henrik og peker inn i tett granskau.

Nytt barn i oktober

Sølje nikker. I byen bor familien på 80 kvadratmater.

Sølje får stadig vekk spørsmål om de ikke snart skal kjøpe hus. Da svarer hun:

PRIORITERER BARNA: Sølje og Stig Henrik er enige om ikke å sende barna i barnehagen før de fyller 3 år.
PRIORITERER BARNA: Sølje og Stig Henrik er enige om ikke å sende barna i barnehagen før de fyller 3 år. Foto: Kjersti Gjems Vangberg

- Jeg vil heller bo i en leilighet hvor vi er tette og nære, enn at vi jobber oss i hjel for å få råd til flere soverom.

I oktober skal Sølje føde familiens barn nummer tre. Det betyr mer glede, men også tre år til med krevende prioritering. Sølje og Stig Henrik er enige om ikke å sende barna i barnehagen før de fyller 3 år.

Hjemme best

- Barn har bedre av å gå hjemme de første leveårene. Barna mine lærer like mye, om ikke mer, av å sette inn i og ut av oppvaskmaskinen sammen meg, enn å leke med en bøtte og spade i en sandkasse, mener Sølje.

- Det er vår hovedoppgave som foreldre å gi dem den sterke ryggraden og indre tryggheten som gjør dem tillitsfulle til verden der ute. Da vil de fungere bedre som mennesker senere.

Dasket på rumpa

Film- og tv-publikummet har sett Sølje Bergman som - blant annet - Varg Veums femme fatale og i rollen som islandsk flyvertinne på fest med Tony Soprano.

HATTEFIN: Hei, Rosalind!
HATTEFIN: Hei, Rosalind! Foto: Kjersti Gjems Vangberg

Første gang hun møtte Stig Henrik Hoff, var da han dasket henne på rumpa på Theatercafeen i Oslo 1. juni 2004.

- Felles venner arrangerte fest i forbindelse med den nye røykeloven. Jeg pratet og klemte folk, og plutselig sto Sølje ved siden av meg. Vi hadde møtt hverandre på jobb tidligere, men da var vi i hvert vårt forhold. Nå var vi single, forteller Stig Henrik.

- Vi kyssa, Stig Henrik ble med meg hjem, og siden har vi vært sammen, legger Sølje til.

- Vi er gode kamerater, vi prater om alt og har ikke hemmeligheter. Vi blir happy av å være sammen, samtidig som vi kan gjøre ting hver for oss, sier Stig Henrik.

Firer på økonomiske krav

Etter at Sølje fikk barn, har hun jobbet mindre for å gi småjentene den tiden og tålmodigheten de fortjener. Det koster skjorta å være såpass mye hjemme, og rent egoistisk hadde det vært logisk å heller prioritere skuespillerkarrieren, mener hun.

Stig Henrik nikker:

- Unger klapper deg ikke på skuldra og sier «tusen takk, du er grei som gidder å ta vare på meg». Jeg får jo opptur på jobb. Folk synes jeg er flink, og jeg får feedback på det jeg gjør.

- Da blir det lettere å være en god far?

- Ja.

Steinerbarnehage

Sist vinter begynte Lily-Maxine i Solrosen steinerbarnehage. Det er viktig for Sølje å la barna bli en del av Rudolf Steiners pedagogiske konsept, slik hun selv var.

SAMARBEID: Lily-Maxine liker å sitte på høvelbenken mens pappa lager kaffe til gjestene.
SAMARBEID: Lily-Maxine liker å sitte på høvelbenken mens pappa lager kaffe til gjestene. Foto: Kjersti Gjems Vangberg

- Jeg vokste opp med en alenemor som var antroposof og med et ufravikelig verdisyn på barneoppdragelse. Jeg fikk en sunn oppvekst uten tv, preget av ullklær, økologisk mat og estetiske verdier, forteller hun.

- Som mamma ser jeg at jeg viderefører mange av min egen mors ideer. Men jeg er ikke ukritisk til oppveksten min, og jeg gjør ting på min måte.

Stig Henrik deler Sølje ideer, selv om han vokste opp på en helt annen måte - i en liberal og kreativ kjernefamilie i Vadsø.

- Jeg kunne gjøre hva jeg ville, så lenge jeg sa hvor jeg var. Jeg hadde aldri hørt om steinerskolen før jeg møtte Sølje. Nå som jeg har satt meg inn i hva det handler om, er jeg enig i det pedagogiske opplegget.

Nervøs pappa

I hagen deres på Finnskogen står ei gammel sklie lent mot terrassen. Her leker Rosalind og Lily-Maxine til de er røde av varme. Innimellom høres henrykte hvin. Stig Henrik følger nøye med.

- Det er ikke noe gøy at barna slår seg. Når jeg ser på at de klatrer på sklia sånn som nå, blir jeg nervøs.

Pappa er stadig borte for å sjekke at alt går greit. Sølje sitter i ro.

- Jeg har vært så mye hjemme med barna at jeg vet hva de mestrer. Dessuten ser jeg at det går bra om de faller, sier Sølje, som ser på klokka og sier at nå må barna snart få middag.

Rutiner er viktig.

- Vi prøver å legge dem til fast tid. Sølje er utrolig flink, jeg er litt mer på flyteren, sier Stig Henrik.

- Jo mer forutsigbarhet barna har, desto gladere og mer harmoniske er de, mener Sølje.

Sikkerhetsventil

Litt senere sitter familien samlet rundt langbordet i hagen. Stig Henrik har laget pasta og grønnsaker. Silje har dekket på.

- Vi har en sikkerhetsventil. Hvis alt går til helvete i bransjen vår, og vi ikke finner noe vi har lyst til å holde på med, så selger vi kåken i byen, panter tomflasker og flytter hit med unga, sier Stig Henrik.

FAMILIEMIDDAG: - Faste rutiner er viktig for barna, mener Sølje.
FAMILIEMIDDAG: - Faste rutiner er viktig for barna, mener Sølje. Foto: Kjersti Gjems Vangberg

- Det er en illusjon. Samtidig veit jeg at hvis jeg hadde kjøpt hytte for to millioner, så hadde jeg ikke hatt tid til å være sammen med unga. Hva er vitsen da?

Mer penger, mer pappa

Stig Henrik Hoff har to voksne barn fra et tidligere forhold. Han skulle gjerne sett dem oftere.

- Jeg snakker mye med dem på telefonen, men det er jo ikke det samme som å tilbringe tid sammen. Nå kommer de heldigvis snart på besøk.

Er du en annen far i dag enn du var for dine første barn?

- Ja, fordi jeg tjener mer penger. Det betyr at jeg kan være mer hjemme. Da de første barna mine var små, jobba jeg masse på gratisprosjekter og etablerte meg som skuespiller. Man må ha en grei inntekt for å kunne prioritere sånn som jeg og Sølje gjør, sier han.

- Jeg veit at med Lily-Maxine og Rosalind kommer jeg til å se tilbake med følelsen av at det var magisk. For vi har hatt så god tid sammen.

Les også:

Slik får du selvstendige barn

Her er metoden som virker mot tidsklemma

Oops! Der glemte du barna - igjen

DATASPILL FOR BARN: Foreldre & Barn 3til7 - trygg moro for de minste

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning