Barn og terror

- Kanskje de døde vet at vi legger ned blomster?

Å gjøre noe helt konkret for å vise omsorg, er viktig for barn.

FIN FØLELSE: Det var en god følelse å legge ned blomster ved Oslo Domkirke etter bombeattentatet og drapene på Utøya, synes Mina ( 8) .
FIN FØLELSE: Det var en god følelse å legge ned blomster ved Oslo Domkirke etter bombeattentatet og drapene på Utøya, synes Mina ( 8) . Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen HM Foto
Publisert Oppdatert
BEHOV FOR TRYGGHET: Foreldrene til Mina, Lars og Even har merket at barna har hatt ekstra behov for trygghet, og tror blomsterhavet kan gjøre dem enda litt tryggere.
BEHOV FOR TRYGGHET: Foreldrene til Mina, Lars og Even har merket at barna har hatt ekstra behov for trygghet, og tror blomsterhavet kan gjøre dem enda litt tryggere. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen HM Foto
GODT Å SE I VIRKELIGHETEN: Søsknene Celine (11) og Marcus( 9) Brekkli var i utlandet på sommerferie 22.juli, men synes det var fint å se alle blomstene i virkeligheten, og ikke bare på tv.
GODT Å SE I VIRKELIGHETEN: Søsknene Celine (11) og Marcus( 9) Brekkli var i utlandet på sommerferie 22.juli, men synes det var fint å se alle blomstene i virkeligheten, og ikke bare på tv. Foto: FOTO:Bjørn Inge Karlsen HM Foto
VANSKELIGE SPØRSMÅL: Milla Henriette Onarheim og Magnus Lund Rasmussen, som er fetter og kusine, synes det er rart å tenke på at det var unge som ble såret og døde. - Kommer du til å legge ned blomster når jeg dør? har Milla spurt bestemoren sin.
VANSKELIGE SPØRSMÅL: Milla Henriette Onarheim og Magnus Lund Rasmussen, som er fetter og kusine, synes det er rart å tenke på at det var unge som ble såret og døde. - Kommer du til å legge ned blomster når jeg dør? har Milla spurt bestemoren sin. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

Mina ( 8) Flatmo fra Bø i Telemark vet godt hvorfor hun legger ned røde roser utenfor Domkirken, snart to uker etter at terror og ondskap rammet oss.

- Det var mange mennesker som døde på Utøya og av bomben,og så legger vi ned blomster for å vise at vi tenker på dem. Kanskje de døde vet at vi legger ned blomster? Men de gjør jo sikkert ikke det, sier hun.

Sammen med storebror Lars, lillebror Even, mamma Gunhild og pappa Tommy er hun i Oslo for å være med storesøster på Norway Cup, og da passet det fint å se alle blomstene her.

I virkeligheten

Mina syntes det var fint å se alle blomstene i virkeligheten som hun har sett på tv, og tror kanskje at hun har blitt litt mindre redd etter at hun har vært her.

- Jeg har sett litt på tv, men det er ikke alt jeg har har fått lov til å se på av mamma og pappa, sier hun.

Blir konkret

- Jeg har merket at barna er blitt litt reddere og ville sove på samme rom. Jeg tror det denne veldig konkrete markeringen gjør at alt blir litt mer håndgripelig for dem. I tillegg blir dette blomsterhavet noe fint og vakkert, og et symbol på kjærlighet og samhold. Det er bra at de også kan få noen fine bilder inn i hodet etter disse tragiske hendelsene, sier mor Gunhild Flatmo.

VIKTIGE SYMBOLER: Ritualer som å legge ned blomster, tenne lys eller lage en tegning kan hjelpe barn med å bearbeide og jobbe med følelser, sier teolog  Lars Johan Danbolt.
VIKTIGE SYMBOLER: Ritualer som å legge ned blomster, tenne lys eller lage en tegning kan hjelpe barn med å bearbeide og jobbe med følelser, sier teolog Lars Johan Danbolt. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

Ritualer hjelper barn

BLOMSTERHAV: Tusenvis av barn har lagt ned blomster utenfor Domkirken.
BLOMSTERHAV: Tusenvis av barn har lagt ned blomster utenfor Domkirken. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

- Ritualer og symboler hjelper barn og voksne til å uttrykke det som er vanskelig å si med ord. Og barn har enda færre slike ord enn voksne, sier Lars Johan Danbolt, teolog og forskningsleder på religionspsykoligisk institutt ved sykehuset Innlandet.

Han har forsket på minneritualer, og tror dette kan være svært viktig for barn å ta del i. Han er ikke redd for at det blir for voldsomt, så lenge barna har en trygg hånd å holde i og de voksne rundt er forberedt på hvordan de skal takle spørsmål og reaksjoner fra barn om terroren.

- Når man legger ned blomster, tenner et lys eller lager en tegning bruker barn et større sanseapparat, og det kan hjelpe dem til å bearbeide ting. Hele denne situasjonen er så sterk, uforståelig og ubegripelig. Men ritualer kan hjelpe barn til å konkretisere og bearbeide følelsene sine, sier han.

Gjør barna tryggere

Når barn opplever å gjøre disse symbolhandlingene sammen med mange andre, kan de også få en følelse av å ta del i et kollektivt håp.Det kan gjøre dem trygge, sier Danbolt.

Han tror barn som har lagt ned blomster, tent lys eller laget tegninger etter terrorhandlingene i Oslo, kommer til å huske dette lenge.

- Ritualer skaper minner. Og de skaper gode minner fordi vi uttrykker sorg og medføelse med dem som er rammet på en veldig sanselig måte. Små barn vil kanskje ikke huske akkurat hva som skjedde, men de vil huske konkret at de la ned en blomst og følelsene dette skapte, sier han.

Kondolanser fra barn

Nå har også barn fått sin egen kondolanseprotokoll der de kan sende inn tegninger, dikt eller bare en hilsen.

Alle hilsenene vil bli tatt vare på for framtida, for å vise hvordan barn og unge reagerte da dette fryktelige skjedde i Norge. Det vil være mulig å sende inn bidrag fram til 1.oktober i år.

- Hele Norge er preget av det som skjedde 22. juli, og det er viktig at barn og unge får uttrykke sorgen over de som er døde og skadet på sin måte. Her kan alle sende inn, og jeg vil spesielt oppfordre barnehager og skoler til å bruke denne muligheten. Dette kan være en god måte å bearbeide det forferdelige som skjedde i Oslo og på Utøya på, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen i en pressemelding fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

Her finner du råd om hvordan du kan snakke med små barn om det som bombeeksplosjonen og hendelsene på Utøya.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning