Ikke prøv å være superforeldre

Dagens foreldre føler ofte at de må være perfekte i oppdragerrollen. Det bør de slutte med, råder psykologer.

SELVTILLITT: Foreldre som har god stabil psykisk helse vet som regel intuitivt hvordan de skal oppdra barna sine, mener psykologer.
SELVTILLITT: Foreldre som har god stabil psykisk helse vet som regel intuitivt hvordan de skal oppdra barna sine, mener psykologer. Foto: FOTO: Crestock
Publisert Oppdatert
SELVTILLITT: De fleste foreldre trenger ikke lese bøker for å oppdra barn!
SELVTILLITT: De fleste foreldre trenger ikke lese bøker for å oppdra barn! Foto: FOTO: Crestock

Dagens foreldre må forholde seg til flere krav knyttet til sosiale normer enn noen gang tidligere. Dette fører til at mange foreldre føler seg utilstrekkelige i forhold til det å ta seg av barna sine, mener forskere ved universitetet i Newcastle .

- Det er mange forskjellige måter å "være familie på", sier utdanningspsykolog Liz Todd.

- Hvis vi innså dette, i stedet for å bekymre oss for om vi er gode foreldre eller har en funksjonell familie, ville livet bli mye lettere.

Tidsklemme

Lars Smith, professor i psykologi ved Universitetet i Oslo, tror det stemmer at mange av dagens foreldre til tider føler seg utilstrekkelige.

- Det har nok mye med arbeidssituasjonen å gjøre, i hvert fall når det gjelder de minste barna. Foreldre er i konflikt med den tiden arbeidet krever og den tiden de skulle ønske å bruke sammen med barna, sier Smith til klikk.no

Han mener at det nesten er umulig å lage oppskrifter for oppdragelse. I jungelen av råd og regler for hvordan man skal forme barna til å bli best mulig, tror han det er best å stole på seg selv.

- Generelle regler for oppdragelse er noe jeg i utgangspunktet er skeptisk til. Jeg vil råde vanlige, psykisk friske foreldre til å gjøre det som de selv mener er riktig og føler seg trygg på, ikke tenk så mye på bøker og regler om barneoppdragelse. Gjør det som er best for barnet og deg selv som mor eller far.

Finn din egen foreldrestil

Dette er også budskapet til forskerne på Universitetet i Newcastle.Det er bedre å se på vårt eget personlige syn på oppdragelse, heller enn å prøve å strekke oss etter et slags ideal for hva en familie bør være.

- Dette kan forårsake en kjedereaksjon, hvor familien blir ens egen fiende. Enhver emosjonell bekymring kan eskalere til et punkt hvor foreldrene skylder på hverandre for problemer, og hverdagshendelser blåses ut av enhver proporsjon, sier Todd.

Lars Smith ved Universitetet i Oslo er skeptisk til at man skal kunne lage superforeldre ved å gå på kurs. Det beste er ifølge ham å praktisere intuitiv omsorgsutøvelse.

- Det vil si det som du gjør spontant og oppfatter intuitivt. For alminnelige mennesker er dette den oppdragelsen som vil være best for barnet, sier han.

Lettere å oppdra før

Smith tror det kan være vanskeligere å oppdra barn i dag sammenliknet med for 30-40 år siden. Da var mødrene stort sett hjemme og tilstede, og lekemiljøene var stort sett også bedre. Barn kunne være mer ute, og det var mindre nødvendig å regulere barns hverdag.

- Man hadde nok en litt annen tilnærming til barneoppdragelse tidligere, og tok det mer som det kom. Da måtte man heller ikke forholde seg til alle de rådene som omgir dagens foreldre, i aviser, bøker og magasiner. Folk gjorde mer det de syntes var riktig, sier Smith.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning