Barnestjerner

Hva skjedde med barnestjernene?

Vi ble kjent med dem da de var små og søte. Men vet du hva disse barnestjernene driver med i dag?

HUSKER DU DISSE? Verdens kanskje aller mest kjente tvillinger er minst like suksessfulle i dag.
HUSKER DU DISSE? Verdens kanskje aller mest kjente tvillinger er minst like suksessfulle i dag. Foto: FOTO: ITV
Publisert Oppdatert

Vi husker dem alle da de var unge, søte og talenfulle. Men vet du egentlig hva som skjedde med disse barnestjernene? Noen fant suksess også som voksne, mens andre igjen fant nye ting å drive med når barndommens stjernestatus var forbi.

1. Mary Kate og Ashley Olsen

Født: 13.06.1986

DA:

Det finnes vel knapt et mer kjent tvillingpar enn disse søte blondinene - som har vært TV kjendiser siden lenge før de hadde lært å gå. Olsen-tvillingene delte på rollen som babyen - og senere småjenta - Michelle Tanner i den populære TV-serien Full House som rullet over skjermene på 90-tallet og i mange år fremover.

Nå:

Siden har jentene fortsatt å skape sin egen millionkarriere med en rekke TV-filmer, kleskolleksjoner, CD-plater og diverse andre forretningseventyr som de har festet sine kjente fjes og navn til.

I dag er jentene anerkjente klesdesignere med klesmerkene The Row og Elizabeth & James.

MARY KATE OG ASHLEY: I dag er disse jentene kjente motedesignere.
MARY KATE OG ASHLEY: I dag er disse jentene kjente motedesignere. Foto: FOTO: Stella Pictures

2. Maria Haukaas Mittet

Født: 03.08.1979

DA:

Maria vokste opp på Senja i Troms, men flyttet i 1991 til hovedstaden, da hun som 12 åring fikk tittelrollen som Annie i musikalen med samme navn på Bryggeteateret i Oslo.

NÅ:

I 2004 var Mittet en av deltakerne i TV programmet Idol på TV2, hvor hun også markerte seg som et stort sangtalent. Overraskende røk Senja-jenta ut halvveis i programmet. I 2008 vant Maria den norske finalen av Melodi Grand Prix med sangen Hold On Be Strong, og hun representerte Norge i finalen i den internasjonale konkurransen Eurovision Song Contest senere samme år i Beograd. Storeng fikk 182 poeng og kom på femteplass. Låten ble også nominert til Spellemannprisen for årets hit året etter.

3. Dakota Fanning

Født: 23.02.1994

DA:

Lille Hannah Dakota Fanning - som bare bruker artistfornavnet Dakota - ble kjent allerede som 7-åring da hun i 2001 spilte en av hovedrollene i filmen I am Sam. Men allerede fra hun var 5 var Fanning medvirkende i TV serier som Akutten (ER), CSI: Crime Scene Investigation, The Practice, and Spin City. For rollen i I am Sam, hvor hun spiller mot skuespilleren Sean Penn, ble Fanning i 2001, som 8-åring, nominert for en Screen Actors Guild Award - som den yngste skuespilleren noensinne.

Barnestjernen vant også en Best Young Actor/Actress pris fra Broadcast Film Critics Association for sin rolle i filmen.

NÅ:

Fanning har til nå i sitt unge liv spilt inn godt over 20 filmer, og er kjent fra titler som Sweet Home Alabama, Hide and Seek, War of the Worlds, Charlotte's Web, The Secret Life og Bees og Twilight-sagaen.

4. Drew Barrymore

SUPERSTJERNE: Dakota Faninngs karriere ser ikke ut til å hemems av at hun ikke lenger er et barn.
SUPERSTJERNE: Dakota Faninngs karriere ser ikke ut til å hemems av at hun ikke lenger er et barn. Foto: FOTO: Stella Pictures, Filmweb

Født: 22.02.1975

DA:

Drew Blyth Barrymore begynte allerede som 11 måneder gammel å spille i reklamefilmer på amerikansk TV. I 1981 ble Drews navn verdenskjent da Steven Spieldberg hyret henne i rollen som Gertie i storfilmen E.T. the Extra-Terrestrial. Filmen gjorde unge Barrymore til en av verdens aller mest kjente barnestjerner gjennom tidene, og i 1982 vant hun en Young Artist Award as Best Young Supporting Actress in a Motion Picture pris for sin tolkning av rollen i den populære filmen.

Men så mye berømmelse i en så ung alder kom til sin pris, og allerede som 9-åring var Drew Barrymore en kjent fjes på nattklubbener, og har i sin selvbiografiske bok Little Girl Lost innrømmet at hun begynte å røyke sigaretter allerede som 9-åring og drakk alkohol regelmessig fra hun var 11 år gammel. Derfra og over til andre stoffer var veien kort, og som 13 åring bruke Barrymore både marijuana og kokain, og den unge skuespilleren ble et yndet objekt i sladdermedia for sin ville og utagerende oppførsel og livsstil. Barrymore fikk omsider, etter et selvmordsforsøk som 14-åring, orden på livet sitt, og har fortsatt å spille inn filmer siden, noen mer suksessfulle enn andre.

NÅ:

Skuespilleren er blant annet med i filmene: Batman Forever, Two Face, Wedding Singer, 50 first dates og He's Just Not That Into You. Barrymore driver i dag sitt eget produksjonsselskap og står bak filmer som Charlie's Angels og Riding in Cars with Boys, som hun også spilte i selv. I fjor høst fikk skuespillerinnen sitt første barn, datteren Olive, med ektemannen Will Kopelmann.

5. Håvard Bakke

Født: 02.04.1974

NÅ OG DA: Få barnestjerner er like kjente den dag i dag som de var den gang da. Drew Barrymore holder fortsatt koken.
NÅ OG DA: Få barnestjerner er like kjente den dag i dag som de var den gang da. Drew Barrymore holder fortsatt koken. Foto: FOTO: Filmweb, Stella Pictures

DA:

Håvard Bakke var bare 16 år da han ble kjent som Pelle i filmen Døden på Oslo S basert på Yngvar Ambjørnsens bøker om Pelle og Proffen. Siden spilte Bakke i oppfølger-filmene Giftige Løgner og De Blå Ulvene.

Senere ble Bakke igjen en "snakkis" da han spilte rollen som usympatiske Scott Wallace i såpeserien Hotel Cæsar, og har hatt flere roller i Kaptein Sabeltann.

NÅ:

I de senere år har han spilt i filmer som Buddy og Varg Veum - Bitre Blomster.

Bakke er også musiker og vokalist i bandet Monomania. I Bærum har han gjort mange rocketeaterprosjekter i regi av Sandvika rocketeater.

6. Haley Joel Osment

Født: 10.04.1988

DA:

Det er rollen som Cole i Den sjette sansen som elleveåring de fleste husker Osment for. Rollen ga den unge skuespilleren en Oscar-nominasjon, og flere nye filmroller i etterkant.

Osment hadde også en liten rolle i filmen Forrest Gump.

NÅ:

I 2008 opptrådte skuespilleren på Broadway med stykket American Buffalo.

7. Hanna Zetterberg

Født: 15.02.1973

DA:

"I SEE DEAD PEOPLE": Alle husket denne gutten fra filmen The Sixth Sense.
"I SEE DEAD PEOPLE": Alle husket denne gutten fra filmen The Sixth Sense. Foto: FOTO: Filmeb, JustJarred

Hanna ble et kjent fjes i hele Norden da hun i 1984 spilte Ronia Røverdatter i barnefilmen med samme navn.

NÅ:

Zetterberg har vært svært politisk aktiv, og var i årene mellom 1994 til 1998 medlem av den svenske Riksdagen.

8. Soleil Moon Frye

Født: 06.08.1976

DA:

Alle som var barn og ung på 80-tallet husker morsomme fargerike og kule Punky Brewster. Serien, som debuterte på NBC i 1984, var en hit blant barn og unge seere. Da serien ble kansellert i 1988 fortsatte Soleil å gjøre gjesteopptredener i andre TV serier og småroller i filmer. I 2000 ble hun hyret i serien Sabrina, the Teenage Witch, hvor hun spilte Sabrinas romvenninne.

NÅ:

Soleil har fortsatt som skuespiller, men låner nå mest ut stemmen sin til ulike animasjonsfilmer. Skuespilleren har også forfattet en bok om mammalivet og barneoppdragelse.

9. Mayim Hoya Bialik

Født: 12.12.1975

DA:

Mayim Bialik er mest kjent for sin rolle som Blossom Russo i NBC serien Blossom, som var på TV mellom 1990 og 1995. Bialik hadde også gjesteroller i et par episoder av McGyver.

RØVERDATTER: Alle kjenner henne som den tøffe og uredde røverdattera i filmen fra Astrid Lindgrens barnebok. Men denne damen er i voksen alder blitt politiker.
RØVERDATTER: Alle kjenner henne som den tøffe og uredde røverdattera i filmen fra Astrid Lindgrens barnebok. Men denne damen er i voksen alder blitt politiker. Foto: FOTO: Wikipedia
PUNKY BREWSTER: Hvem husker ikke henne fra det glade 80-tall? I dag jobber Soleil fortsatt som skuespiller, men mest som stemme i animasjonsfilmer.
PUNKY BREWSTER: Hvem husker ikke henne fra det glade 80-tall? I dag jobber Soleil fortsatt som skuespiller, men mest som stemme i animasjonsfilmer. Foto: FOTO: Wikipedia, Stella Pictures

NÅ:

I dag spiller Bialik rollen som Amy i TV serien Big Bang Theory.

10. Natalie Portman

Født: 09.06.1981

DA:

Natalie Portman ble et kjent navn allerede i 1994, da hun fikk rollen som den foreldreløse jenta i actionfilmen Leon. Noen år senere ble hun hyret i rollen som Padmé Amidala i Star Wars trilogien, som kom ut i 1999, 2002 og 2005.

Portman har en Bachelor grad i psykologi fra Harvard University.

NÅ:

I 2005 ble Portman nominert for en Oscar for sin rolle i filmen Closer, samme rolle som hun også vant en Golden Globe for. I 2008 kom Portman første egenreggiserte film, Eve, ut. Hun var også med som regissør på filmen New York, I Love You.

I 2011 vant skuespillerinnen en Oscar, en Golden Globe, en BAFTA og en Screen Actors Guild Award for sin rolle som Nina Sayers in filmen Black Swan.

Les også:

Her er tidenes favoritter fra barnetv

Quiz: Hva kan du om barnetv?

Jo da, det er lov å bruke TVen som barnevakt

Barn blir avhengige av TV, spill og mobil

BLOSSOM: Hvem husker ikke denne serien fra tidlig 90-tall?
BLOSSOM: Hvem husker ikke denne serien fra tidlig 90-tall? Foto: FOTO: Filmweb, TVjunkie
NATALIE PORTMAN: Fra barnestjerne i Leon til multi-prisvinner for sin rolle i filmen Black Swan i 2011.
NATALIE PORTMAN: Fra barnestjerne i Leon til multi-prisvinner for sin rolle i filmen Black Swan i 2011. Foto: FOTO: imdb, Stella Pictures

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen