BARNEHAGE OG HENTING

Henter barn med fingeravtrykk

Tyske barnehager har allerede tatt i bruk nye metoder for å sikre at rett person henter barna.

MANGLER OVERSIKT: Barnehagen sliter med lav bemanning, og det er vanskelig å ha oversikt over hvem som kommer og går. Derfor har de kjøpt en fingeravtrykkmaskin.
MANGLER OVERSIKT: Barnehagen sliter med lav bemanning, og det er vanskelig å ha oversikt over hvem som kommer og går. Derfor har de kjøpt en fingeravtrykkmaskin. Foto: FOTO: Crestock
Publisert Oppdatert

De fleste norske barnehager har gode rutiner for henting av barn. Som regel er det slik at andre enn foreldrene ikke får hente barna, med mindre annet er avtalt. Tyske barnehager har tatt i bruk utradisjonelle metoder for å sikre at de rette personene henter barna.

HVA MENER DU: Bør norske foreldre også vise fingeravtrykk når de henter barna i barnehagen? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.

Lav bemanning

Misjonsbarnehagen Zion i Berlin har rett og slet kjøpt inn en fingeravtrykkmaskin.

Barnehagebestyrer Kathrin Janert forteller til den tyske avisen Die Zeit at barnehagen ikke har noen låst utgangsdør. Huset brukes av andre leietakere og bedrifter, og også hagen er fritt tilgjengelig.

Barnehagen sliter med lav bemanning, og det er vanskelig å ha oversikt over hvem som kommer og går, ikke minst ved hentetider. Gjentatte formaninger til foreldrene om å gi klar beskjed når de henter barna sine, har hatt liten effekt. De ansatte har stadig måttet lete etter barn som allerede var hentet.

Lagrer navn

4.900 euro - eller 45.000 norske kroner, kostet fingeravtrykkmaskinen. Maskinen er plassert ved inngangen til barnehagen, og fingeravtrykkene til hver av de "henteberettigede" er lagret sammen med navnet på barnet.

Når foreldrene nå henter barna blir dette registrert i maskinen, og de ansatte vet at barnet er på vei hjem med mor og far.

Foreldre reagerer

Fingeravtrykkleseren er derimot lite populær blant foreldrene til barna i Zion barnehage.

- Denne sikkerhetsforskriften skyter langt forbi mål. Det er personalets ansvar å ha oversikt over barna, sier pappa Roman Koschuth til Der Tagesspiegel.

Også styrer Kathrin Janert innrømmer at systemet har svakheter.

- Hvis man vil kan man lett omgå hele skanneren. Det enkleste hadde selvsagt vært om vi hadde nok ansatte eller kunne låse døren, sier hun.

Zion er ifølge forskning.no ikke den eneste tyske barnehagen som har skaffet seg en slik fingeravtrykkleser. Barnehagen Zion vil nå sette den omdiskuterte fingeravtrykkmaskinen på lageret.

Les også: Betal med fingeren.

Flere saker på: Klikk Foreldre

TRYGGE I BARNEHAGEN: En tysk barnehage har tatt i bruk en fingeravtrykkmaskin for å sikre at de rette personene henter barna.
TRYGGE I BARNEHAGEN: En tysk barnehage har tatt i bruk en fingeravtrykkmaskin for å sikre at de rette personene henter barna. Foto: FOTO: Crestock

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning