Barneoppdragelse

Dette irriterer oss med andre foreldre

De klarer jo ikke å oppdra barna sine...

PØBLER: Andre barn er selvsagt ikke like søte som våre egne, og andre foreldre har null peiling på oppdragelse.
PØBLER: Andre barn er selvsagt ikke like søte som våre egne, og andre foreldre har null peiling på oppdragelse. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert
ALLTID UTESTEMME: Noen familier er mer høylytte enn andre.
ALLTID UTESTEMME: Noen familier er mer høylytte enn andre. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

DETTE IRRITERER OSS MEST

Her er noen temaer som ofte fører til irritasjon i diskusjoner på nettet:

*Foreldre som kommer med tomme trusler og ikke er konsekvente.

*Foreldre som velger - eller ikke velger - å sende 1-åringen i barnehage.

*Foreldre som alltid - eller aldri - lar barna spise hva de vil.

*Foreldre som sender barna i barnehagen når de selv har en fridag på jobben.

*Foreldre som henger teppe foran åpningen på vogna når babyen skal sove.

*Mødre som begynner å snakke om seg selv og barnet sitt i stedet for å lytte til andres historie.

*Foreldre som tror at barna deres aldri gjør noe galt.

*Foreldre som sender småsyke barn i barnehagen.

*Er det ok å bruke "skrikekurer" på små barn?

*Når og hvor mye det er greit å reise bort en langhelg uten barn?

*Hvor lenge det er nødvendig eller greit å amme?

*Når bør barnet slutte med bleie?

*Når det er ok å se på tv?

*Når bør barnet slutte med smokk?

*Generelt foreldre som lar barna få lov til/ikke få lov til andre ting enn våre egne barn.

*Foreldre som irriterer seg over andre foreldre...

Kilder: Barnimagen.com, Dinbaby.com, Nybaktmamma.com, Pratekompaniet.net

Det er sommerferie, og mange av oss skal tilbringe mange lange og trange timer med andres barn og deres foreldre.

Ulike rutiner

Noen familier er vant til mange regler og faste rutiner, mens andre lar det flyte. Noen snakker høyt, mye og i munnen på hverandre, mens andre venter på tur og er lært opp til å regulere følelser og impulser.

Måltider, leggetider og bruk av penger og godteri er typiske irritasjons- og diskusjonstemaene, ifølge Stein Erik Ulvund, professor i pedagogikk og forfatter av flere bøker om barneoppdragelse.

Stor fallhøyde

Det kan også føre til mye irritasjon om man har ulike ideer om hva som er en god ferie, mener familieterapeut Kate Elin Søyland ved Åpen Dialog i Sandnes.

- Sørg for å avklare forventninger i forkant, både med partner og eventuelle vennepar. Hvis ikke kan fallhøyden bli stor. Vær litt rund i kantene og ta ferie fra mange av "må", "bør" og "skal", sier Søyland.

- En krigserklæring

- Hold deg unna andres oppdragelse, har Ulvund tidligere uttalt til Foreldre & Barns nettutgave.

Det står han fortsatt for:

- Det er nærmest en krigserklæring å legge seg opp i andres barneoppdragelse. Det er ingenting vi er så vare på som akkurat det.

Ser lettere feil hos naboen

Ulvund mener det er lurt å ha i bakhodet at andre foreldre kan ha gode grunner for å handle annerledes enn deg. Det som fungerer hjemme hos dere, fungerer ikke nødvendigvis i alle andre familier.

Og som kjent: Det er lettere å se feil hos naboen enn hos deg selv.

Diskuterer på nett

Vi trenger ikke lete lenge i diverse foreldrefora på nettet før vi finner lange diskusjoner om alt det irriterende andre foreldre gjør.

Mange irritasjonsmomenter, som grensesetting, trøst og matrutiner, er ramset opp i denne tråden på Barnimagen.com, og dette er ikke første gang temaet er oppe:

Irriterende med ferske mødre

"Barna mine går i en sukkerfri barnehage, og på avdelingen til eldste er det noen av barna som alltid har med seg f.eks sjoko pops, kanelboller og lignende. "

"Det irriterer meg å se store unger, dvs. over 2 år sitte i vogn! "

"Jeg synes det er irriterende med ferske mødre som skal lære bort barneoppdragelse til andre. "

Fullt påkledd på kjøpesenter

"Får litt angst av sånne "åhh, alt går sååååå fint!" Ikke det at jeg ikke unner at noen mennesker har det enklere enn andre, men at de ikke kan innrømme at noe går skeis liksom. "

"De som om vinteren har barna fullt påkledd nede i vinterposen inne på kjøpesenteret, blir kanskje varm og slenger liksågodt jakka også over vognbaggen... stakkars unge!! "

"Er så lei av folk som skal avfeie mine ideer, planer, drømmer og håp for fødsel, barseltid og småbarnstid med at dette må jeg glemme, det blir verre enn jeg tror, "

Usikre på egne valg

- Hva er grunnen til at vi foreldre bruker energi på å irritere oss over andre foreldres tanker, vurderinger og handlinger, selv når disse ikke går utover oss selv?

- Kanskje fordi de er usikre på de valgene de selv har tatt? Da går det an å gi seg selv noen instruksjoner. Fortell deg selv at "dette gidder jeg ikke irritere med over, det er faktisk ikke mitt bord", sier Ulvund.

Kanskje fordi dine egne verdier og grenser er så integrerte i deg selv at du ikke tenker over det? Derfor reagerer du med følelser når andre skrider over de grensene, tror familieterapeut Søyland.

Forebygg konflikter

I ferien kan det hende du må stifte litt for nær bekjentskap med andres oppdragelse. Da er det en fordel å ha snakket igjennom en del ting på forhånd for å forebygge konflikter, råder Ulvund.

- Når du først er på ferie, er du nødt til å holde deg unna andres oppdragelse, såfremt det ikke skjer noe som er helt uakseptabelt eller om de andre foreldrene ber om råd.

Positiv vinkling

Søyland er helt enig.

- Men om dere tar med to nabobarn på ferie, uten foreldrene, er det lov å sette grenser for også de andre barna. "Nå som vi er på ferie, kan dere få lov til å være oppe så og så lenge." Velg den positive vinklingen, sier hun.

Felles regler på ferie

Tenk gjennom hva som kan bli irritasjonsmomenter og bli enige om noen felles regler, råder Ulvund. Er det greit å spise godteri hver dag? Når bør barna legge seg? Det er fryktelig irriterende om andre barn flyr rundt til langt på natt om du selv har lagt dine egne for lenge siden...

- Bestem deg for at du ikke skal irritere deg over detaljer. Det er bare å akseptere at det finnes mange måter å gjøre ting på, og at din egen ikke nødvendigvis er den beste, sier professoren.

Urettferdig?

Hva gjør du hvis dine venners barn gjør noe som du akkurat har nektet ditt eget barn å gjøre?

- Da bør du stå for at ditt eget barn ikke får lov. Barna må venne seg til at det finnes forskjellige regler. Sørg også for ikke å krangle med andre voksne mens barna hører på.

Andre unger på besøk

Mange lurer også på i hvilken grad det er greit å prakke egne regler på andre barn som er på besøk. Noen mener svaret er enkelt:

"Her i huset blir alle unger oppdratt. Det vil si at jeg forventer det samme av besøkende barn som av mine egne. "

"Jeg er også den sure damen som gir besøkende barn klar beskjed om at: "Her er deg JEG som bestemmer!" og "Sånn gjør vi det her i huset!" "

Professor Ulvund er enig:

- Hjemme hos deg selv kan du, på en pen måte, sette grenser for andres barn. De må innordne seg etter husets regler, enten det handler om å ikke hoppe i sofaen eller å sitte rolig ved matbordet.

Les mer:

Mødre krangler om Lano-ungen

Slik takler du rampunger

- Vi bør presse barna mer

Hvordan takle barns raseriutbrudd

DATASPILL FOR BARN: Foreldre & Barn 3til7 - trygg moro for de minste

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning