Småbarnsforeldre og partid

Dette forhindrer utroskap

Så mye barnevakt bør småbarnsforeldre ha.

KVALITETSTID: Dere trenger ikke legge lista så høyt. En tur i skogen kan være nok. Sett av tid til prat og sex, råder parterapeut.
KVALITETSTID: Dere trenger ikke legge lista så høyt. En tur i skogen kan være nok. Sett av tid til prat og sex, råder parterapeut. Foto: Foto: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Det er ikke så lett for slitne småbarnsforeldre å rekke over alt. De skal følge med på barnas lekser og aktiviteter, gjøre husarbeid, være på jobb, prøve å få tid til trening og være sammen med vennene sine.

Ikke sjelden kommer parforholdet i siste rekke. Både fordi det kan være et praktisk pes å ordne med barnevakt, det kan føles lettere å finne på noe hver for seg.

Men også fordi bevisstheten om viktigheten av kvalitetstid med partneren ikke alltid er tilstede.

Sex hver 14. dag

Eva Tryti er spesialist i psykologi og jobber til daglig som par- og familieterapeut. Hun har skrevet bøkene "Evig din? Sex, plikt og kjærlighet" og "Eva Trytis beste råd til par", og er opptatt av hvordan par kan forebygge konflikter og samlivsbrudd. Hun mener minstekravet for travle småbarnsforeldre bør være å sette av tid til å prate ordentlig sammen minst en gang i uka. De har også godt av å gjøre noe hyggelig sammen hver 14 dag - og det kan være greit å ha sex hver 14 dag.

- Det er ikke så lett for alle å få til det, men det kan virke forebyggende. Ja, man har felles barn, men et forhold bør også inneholde vennskap og sex for at det skal vare lenge. Ellers er det lett at det går i stykker, advarer parterapeuten.

PARTERAPEUT: Eva Tryti
PARTERAPEUT: Eva Tryti Foto: Foto: Gyldendal

Hun mener at hvis man ikke passer godt nok på forholdet til partneren, ligger utroskapsfaren der og lurer. Du treffer en interessant person, gjerne på jobben, og vips så faller du, sier hun.

Faren oppstår når paret lever hvert sitt liv. Mange bruker altfor mye tid på jobben, også til sosiale jobbting, og det spiser opp alt privatliv. Eva Tryti mener småbarnsforeldre bør være flinke til å sette grenser, både på jobben og for venner.

- Veldig mange aldri sier nei og noen ganger er man bare for snill og høflig. Parforhold lider fordi venner og jobb prioriteres. Sett grenser for jobben. Livet er langt og du trenger ikke være med på alle sosiale arrangementer og fester. Det er også helt greit å forklare situasjonen for vennene dine, sier psykologen til Foreldre.no

Bør reise vekk årlig

BABYGRÅT: Parterapeut Eva Tryti er spesielt opptatt av den utfordrende perioden par er i når de nettopp har fått barn.
BABYGRÅT: Parterapeut Eva Tryti er spesielt opptatt av den utfordrende perioden par er i når de nettopp har fått barn. Foto: Foto: Thinkstock

Hun råder småbarnsforeldre til å ta litt tid fra alt det andre dere prioriterer, som jobb og venner. De fleste setter av tid til barna, men ikke til parforholdet.

Hun sier det er flott om paret har mulighet til å komme seg vekk fra hjemmet årlig.

- Mange vil nok ha glede av det. Og man behøver ikke reise langt. Ikke alle har råd til, eller behov for, flotte reiser. Folk er så forskjellige. For noen er det viktig å komme seg bort, mens andre liker ro og fred. Men det er viktig å få avlastning, både for parforholdet og for sin egen del.

For mange vil det holde med en telttur eller en god middag hjemme. Det viktigste er at man er sammen og at man setter av tid og overskudd til sex, sier Eva Tryti.

Ifølge Eva Tryti er nøkkelen for et godt samliv å snakke sammen, pynte seg og ha sex. Får man til litt opplevelser i tillegg er det fint.

- Det er så mange ting som sloss om tiden vår. Det forventes at vi skal være med på seminarer med jobben og andre sosiale aktiviteter. De fleste foreldre avlaster hverandre, men mange vil nok føle at velviljen for egentid brukes opp av seminarer og fester. I tillegg til tiden man bruker på syke barn.

Barnets første år utfordrer parforholdet

Parterapeuten er spesielt opptatt av den utfordrende perioden par er i når de nettopp har fått barn. Hun forteller at forskning viser at forholdet lider mest det første året med barn nummer 1 og barn nummer 2.

- Dette er ofte meningsløse brudd. Det er klarte det er en stor omveltning å få sitt første barn. Du har kanskje sovet for lite i ett års tid og blir irrasjonell. Bryter dere opp når barna er større, er det kanskje mer planlagt fordi dere rett og slett ikke passer sammen. Men det er ganske opplagt at de fleste bruddene kommer i løpet av barnets første leveår. Dette er en slitsom tid med lite søvn og parforholdet vies lite oppmerksomhet. Får man ikke tid sammen som par over lang tid er det opplagt at det er fare på ferde, advarer psykologen.

SMÅBARNSFORELDRE: Travle småbarnsforeldre har sjelden mye tid alene.
SMÅBARNSFORELDRE: Travle småbarnsforeldre har sjelden mye tid alene. Foto: Foto: Thinkstock

Hun beskriver spebarnstiden som en kamp om tiden der jobb, barn, venner og slektninger krever sitt. Ofte er det alenetiden og partiden som må vike. Prøv å ikke la forholdet lide hver gang!

- Noen småbarnsforeldre er underernært på alenetid og ønsker heller å være alene i skogen enn å dra på helgetur på kjæresten. I så fall bør ikke partneren blir fornærmet av det. Du bør heller ikke få dårlig samvittighet for å ønske mer alenetid. Jeg tror ofte vi kvinner kjenner på det, men det behøver ikke være sånn.

Har paret først klart seg gjennom barnets første år, er det mer håp, selv om det selvfølgelig kommer andre utfordrende perioder også.

Krangler mer sammen med barna og svigers

Eva Tryti understreker viktigheten med avlastning. For de fleste blir stemningen god når man har barnefri.

- De store kranglene kommer heller når man er på ferie med barna og svigerforeldre. Særlig etter påsken, når det er kaldt og familien er "innesperret" i hytter. I slike situasjoner er det viktig at alle får litt tid til seg selv. Alle trenger ikke være sammen hele tiden.

Småbarnsforeldre bør ha overskudd og lyst når de først skal gjøre noe sammen.

PSYKOLOG: Peder Kjøs.
PSYKOLOG: Peder Kjøs. Foto: Foto: Pax forlag

- Er det dårlig stemning i AS familien fra før, blir det kanskje rart å plutselig skulle dra på partur.

En ting det også er lurt å tenke på er at partid er noe annet enn å dra i bryllup og på ferie sammen med venner. I et bryllup får man ikke sett hverandre like mye, man drikker gjerne alkohol og er sliten etter reising.

- Det blir ikke det samme som å slappe av og bare kose seg sammen. Det er den rolige tiden som er kvalitetstid. Sosetid, der ikke alt er planlagt. Praha og Barcelona kan være topp det, men også slitsomt. Dere trenger ikke legge lista så høyt!

Umulig å komme med en standard

Psykolog Peder Kjøs mener småbarnsforeldre er så forskjellige, så det blir umulig å komme med en standard for hvor mye barnevakt folk bør ha. Han mener at mange også liker å være med familien, ikke alle har like stort behov for egentid og tid med kjæresten.

Og det skal ikke være noen krise om man ikke har barnevakt like ofte som naboen.

- Noen har ungene hos besteforeldrene en gang i uka og synes det er helt topp, men andre har sjelden barnevakt. Er man aleneforelder får man naturlig nok mer egentid, spesielt om man deler omsorgen 50/50. Dette må styres ut fra egne behov og hva man selv synes er naturlig. Det som er bra for andre, er ikke nødvendigvis bra for deg. Det blir litt det samme som å si at "de har sex fire ganger i uka og vi har bare to", sier psykologen til Foreldre.no

Les mer:

Sjekk om dere trenger parterapi

Tenk på dette før du reiser fra barna

Så gammel bør barnevakten være

Så mange ganger i uka bør dere ha sex

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning