Smokkeslutt

Slik sluttet vi med smokk

Her kan barna levere smokkene.

TRYGT: Men snart er det bare bamsen som får bli med i senga.
TRYGT: Men snart er det bare bamsen som får bli med i senga. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: iStockphoto.com
Publisert Oppdatert
TRIST: Det er ikke lett å skille seg fra en kjær smokkevenn.
TRIST: Det er ikke lett å skille seg fra en kjær smokkevenn. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

For noen barn er smokken deres nærmeste allierte, nest etter mamma og pappa. Da er det ikke rart at smokkeslutt blir omtrent det samme som å skilles fra en nær venn.

Del

Slutte før 1-årsdagen?

Barnets sugebehov avtar gradvis og opphører ofte i 12-15-månedersalder. Faktisk anbefales det å slutte før barna er ett år, noe de færreste av oss er i nærheten av å klare.

Det er med smokkeslutt som med bleieslutt. Mange mener det passer å slutte i 3-årsalderen (med unntak av for eksempel Ester, som begynte pottetreningen når sønnen var 4 måneder).

Slutt med stil

Før eller senere, helst i god tid før barna får sine første permanente tenner, er tida inne for å slutte med smokk. Da kan det jo være en god idé å gjøre det med stil. Trapp ned bruken før dere setter et endelig punktum.

1. Julenissen

Gi eller send smokkene til julenissen . Kanskje nissebarna trenger smokkene mer enn deg? Valgmulighetene er mange. Gi smokken til kjøpesenternissen, til nissen som kommer på besøk på julaften, eller til den profesjonelle nissen som visstnok bor i Drøbak. Sistnevnte forteller at noen foreldre på forhånd gir ham en gave som barnet får i bytte mot smokkene.

2. Sabeltann

Gi eller send smokkene til Kaptein Sabeltann . I Dyreparken i Kristiansand har Sabeltann har en skattekiste hvor barna kan legge sine kjære smokker. Sabeltann og hans menn lover å passe godt på dem.

3. Fiskene

Gi smokkene til karpene i Akvariet i Bergen . I Bergen kan barna kaste smokkene sine i akvariet. Er du heldig får du se fiskene ta smokkene i munnen og svømme rundt med den.

4. Smokketreet

Heng smokkene på et smokketre . Du vet kanskje at det finnes furutræ og bjørketrær, men visste du at det også finnes smokketrær? La barna henge smokkene sine i et tre i skogen. I Stavanger har det lokale smokketreet vært gjenstand for stor debatt. Noen familieparker har også smokketrær, for eksempel i Amadeusparken. Senjatrollet i Skaland har en egen smokkevegg. Andre smokketrær vokser innendørs, blant annet på bibliotekene i Bærum og i Sørum.

5. Gråtass

Send smokkene til Gråtass . Traktoren gråtass har en egen kurv hvor han oppbevarer smokker han får tilsendt av store gutter og jenter.

6. Politiet

Gi smokkene til politiet . Theo (3) valgte å gi smokkene sine til politiet. Til gjengjelde fikk han en omvisning på politihuset. Et lignende forslag er å gi smokkene til brannmannen. Så gjenstår det å se om politiet og brannvesenet har ressurser til å ta seg av landets smokkesluttere.

7. Betalingsmiddel

Bruk smokkene som betalingsmiddel . Barnet kan kjøpe seg en leke eller en tur til badeland mot å gi fra seg smokkene. Gjør en avtale med de ansatte i butikken, så dere ikke blir tatt for tyveri.

8. Smokkefeen

Gi smokkene til smokkefeen . Smokkefeen pleier å legge igjen litt penger eller en liten gave, akkurat som tannfeen.

SNART SLUTT: Spør lillebror hvem han vil gi smokkene til når det er tid for å slutte. Kaptein Sabeltann? Julenissen?
SNART SLUTT: Spør lillebror hvem han vil gi smokkene til når det er tid for å slutte. Kaptein Sabeltann? Julenissen? Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

9. Søppelmannen

Gi smokkene til søppelmannen . Et morsommere alternativ til å kaste smokkene i søppelbøtta, er å gi dem direkte til søppelmannen.

10. Babyen

Gi smokkene til en baby . Kjenner dere en nyfødt baby? Kanskje babyen trenger smokkene dine mer enn deg? Du er jo blitt så stor!

11. Fuglene

Gi smokkene til fuglene . Legg dem igjen i skogen til fuglene. Det sies også at måkebabyene, eventuelt fiskebabyene, blir veldig glade om du kaster smokkene dine på havet. (Miljøvernorganiasasjonene setter muligens ikke så stor pris på dette rådet.)

12. Verdensrommet

Send smokkene til verdensrommet . Bind smokkene fast i heliumballonger og la dem reise dit vinden fører dem, kanskje til verdensrommet? (Heller ikke spesielt miljøvennlig.)

13. Smokkeblomst

Dyrk en smokkeblomst . Grav smokkene ned i hagen sammen med noen blomsterfrø. Kanskje vokser det opp en smokkeblomst?

14. Peisen

Brenn smokkene . La barnet få kaste smokkene i peisen. Moro for noen, skremmende for andre.

Les mer:

Slik får du barnet til å slutte med bleie

Nå kan bleia droppes

Dette bør du kle på barnet i vogna

Slik får du barnet til å droppe smokk

Har du en god smokkehistorie? Del den i kommentarfeltet under.

NYTT I NORGE: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill

LØNNSOMT: Har du tenkt å gi smokken til nissen? Da kan det hende du får en belønning.
LØNNSOMT: Har du tenkt å gi smokken til nissen? Da kan det hende du får en belønning. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning