Slutte med smokk

Slik får du barnet til å slutte med smokk

Smokk betyr trygghet og kos. Men før eller senere må det ta slutt.

SLUTTE MED SMOKK: Det kan være vanskelig å finne det riktige tidspunktet for å slutte med smokk, men skal vi tro ekspertene bør du ikke vente for lenge. FOTO: Getty Images
SLUTTE MED SMOKK: Det kan være vanskelig å finne det riktige tidspunktet for å slutte med smokk, men skal vi tro ekspertene bør du ikke vente for lenge. FOTO: Getty Images
Sist oppdatert

Å slutte med smokk kan kreve kreative løsninger. For mange små er smokken en fast følgesvenn de første årene. Det er den som hentes frem når de er slitne, triste eller skal sove, og en gang i blant fungerer nok sutten også som propp for foreldrene når det passer best at barnet er stille.

Så plutselig kommer dagen da det er tid for å slutte med smokk.

Slutte med smokk

Det å finne det rette tidspunktet kan være vanskelig.

Det passer liksom aldri, men ifølge helsesøster Åse Karin Meling bør man ikke vente for lenge.

- Barnet bør slutte med smokk når det begynner å snakke. Smokken er nemlig i veien når barnet skal lære seg å snakke, og dette kan forstyrre språkutviklingen, sier hun.

Pass på tennene

I tillegg til feil uttale kan burken av smokk også føre til tannstilling.

7 kreative tips til smokkeslutt

  1. Fest smokken i en vegg så barnet må gå til veggen hver gang han eller hun vil sutte
  2. Gi smokken til kongen - eller søplekassen utenfor slottet
  3. Gi smokken til tannlegen
  4. Smør litt go'negl på smokken. Da frister den ikke like mye lenger
  5. La smokken ligge i sengen hele dagen slik at barnet må hente den når behovet for smokk blir for stort. Da merker du raskt at antallet turer til sengen og timer med smokken fort blir færre
  6. Dypp smokken i salt eller eddik
  7. Klipp hull i smokken så virker den ikke lenger

Kilde: Brukere på barnimagen-forumet

- Det er jo vanlig at barn suger på smokk eller fingeren når de er små, men rundt fireårsalderen er det en fordel om man venner barnet av med dette. Forlengede sugevaner kan nemlig resultere i fremtidige bittfeil, forklarer tannlege Erik Svendsrud.

Han forteller at suttingen blant annet kan føre til for smal overkjeve som videre kan resultere i kryssbitt.

Snakk med barnet

- Når det er tid for å slutte med smokk, er det viktig å forberede barnet. En god måte er gjentakende forklaring. Samtidig handler dette mye om samarbeid og det å få til et samspill med mye positiv respons, understreker Meling.

Siden alle barn er forskjellige finnes det ingen fasit på hvordan dette skal gjøres, men helsesøsteren tror det er mest vanlig å la barnet slutte på dagtid først.

- Ofte kan det nok være fint med litt drahjelp fra barnehagen. Dette kan være en god plass å slutte fordi barn liker å gjøre som andre barn og lærer fort av hverandre, sier Meling.

Skulle barnet ty til tommelen i stedet, anbefaler hun å pensle tommelen med noe som smaker vondt. Da er det nemlig bedre med smokk.

- Husk også å forklare barnet dette underveis, tipser hun.

Tips til smokkeslutt

Da vi etterlyste gode råd i vårt forum Barnimagen, fikk vi mange kreative tilbakemeldinger. Noen mer pedagogiske enn andre.

- Jeg vet at søsteren min sluttet med smokk da hun var to og et halvt år. Foreldrene mine løste problemet i forbindelse med en tur med danskebåten. Hun ble forklart at i Danmark var det ikke lov til å bruke smokk, så før hun kom dit måtte hun slutte. Enden på visen var at hun dro smokkene ned i do på båten. Jeg vet ikke hvor pedagogisk korrekt det var, men dette var tidlig på 80-tallet, skriver Helena7.

Helsesøsters tips til smokkeslutt

  • Forbered barnet på det som skal skje
  • Slutt på dagen først
  • Husk å motivere og gi masse positiv respons og ros
  • Få gjerne litt drahjelp av barnehagen. Kanskje dette er det rette stedet å starte
  • Få i gang et samspill. La for eksempel barnet klippe hull i tutten selv, gi den til noen eller henge den i et tutte-tre
  • Ikke bestikk barnet med gaver
  • Start nedtrappingen tidlig. Allerede ved 6-månedersalder begynner suttebehovet å avta

Kilde: Helsesøster Åse Karin Meling

En annen forteller om en venninne som festen smokken til en vegg slik at barnet måtte stille seg ved veggen for å sutte. Også dette et litt utradisjonelt tips, men det fungerte visstnok godt.

Andre har valgt mer pedagogiske metoder.

- Da sønnen min skulle slutte med smokk, snakket vi om det litt på forhånd. Vi pratet om at han var blitt stor gutt og nå måtte de små få smokkene hans. Vi gikk til en bro og kastet smokkene i elven så fiksemammaen kunne gi dem til babyfiskene sine. Han var lei seg en stund, men legging samme dag gikk kjempefint, og han var kjempestolt fordi han hadde gitt fra seg smokkene, skriver en annen mamma.

Akvariet i Bergen har satt fiskeidéen i system: Der kan barna gi fiskene sine til karpene. Tutten på smokken klippes av og smokken fylles med fiskemat, slik at barna kan se at fiskene faktisk "sutter" på smokken.

Dropp premieringen

Mange foreldre syns det er greit å ty til små premier når barna mestrer noe. Små bestikkelser for å få dem til å gjøre det vi voksne vil. Dette er imidlertid ikke helsesøsteren noen tilhenger av.

- Det er ikke greit med gaver og bestikkelser - muntlig ros og positiv lek er mye bedre, sier hun.

Og husk at det må være lov til å savne smokken.

Det er normalt at barnet spør etter smokken sin når han eller hun er lei seg, og noen ganger kan det være riktig å gi etter når dere er midt i prosessen med å slutte.

- Men da må dere snakke om det. Hvis alt er galt, kan du gi smokken til trøst, men da er det lurt å si at det bare er for denne gangen og kun gi den for en liten, tilmålt stund, sier Meling.

Denne saken ble første gang publisert 15/01 2014, og sist oppdatert 30/05 2018.

Les også