Barneoppdragelse

Slik oppdrar du den førstefødte

Enehersker eller selvutslettende streber? Finn den gylne middelvei.

ENEBARN EN STUND: Når søsken kommer, er det viktig å bruke tid på størstebarnet.
ENEBARN EN STUND: Når søsken kommer, er det viktig å bruke tid på størstebarnet. Foto: FOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Hvordan oppdrar du ditt første barn? Er det spesielle ting du skal ta hensyn til?

Den amerikanske psykologen Kevin Leman har noen klare råd som han beskriver i boka "The Birth Order Book: Why You Are the Way You Are".

Førstefødte barn kan altfor fort bli en mini-voksen. De er ofte hardtarbeidende og flittige og opptatt av å gjøre de voksne rundt seg til lags.

Men de kan også bli små tyranner. Her er åtte tips om hvordan det første barnets naturgitte instinkter kan gjøres til en fordel. Tipsene er hentet fra Parents.com.

1. La den førstefødte velge selv

Sett at datteren din, objektivt sett, er den beste i sin ballettklasse. Aha, tenker du, og melder henne på jazzdans, hiphop og teaterskole.

Men da gir du henne ingen valg, samtidig som hun vil være opptatt av å gjøre som mamma og pappa ber henne om. Ikke forvent at hun vil like de andre aktivitetene etter hvert, bare hun får "vent seg til" dem.

2. Ikke gi barnet for mye ansvar

"Det er en grei tommelfingerregel at barnet ditt ikke skal være barnevakt for yngre søsken" skriver psykolog Kevin Leman i "The Birth Order Book: Why You Are the Way You Are".

At barnet er eldre betyr ikke at det skal holdes ansvarlig om minstebror dekorerer veggene med fingermaling, for eksempel.

3. Ikke pirk for mye

Mostå fristelsen til å tørke over en gang til når barnet har tørket av bordet. Da viser du tydelig at resultatet ikke er bra nok og bidrar du til å gjøre han/henne unødvendig perfeksjonistisk.

4. Lær barnet å se helheten

Førstefødte blir så opptatt av det de holder på med at de kan "gå seg fast". Perfeksjonisme er ikke alltid en styrke, mener Leman. Åtteåringen har godt av å rive seg løs fra detaljjobbingen og få hjelp til å konstatere at ganske bra er bra nok.

5. Se barnet, ikke bare prestasjonene

Det er fantastisk moro når gullet briljerer på fotballbanen, maler som en Munch eller spiller fletta av Jimi Hendrix. Men pass på å være stolt av og anerkjenne barnet for den personen det er - uansett.

Barn kan fort føle seg å presset til å prestere optimalt - kanskje kan "jeg er stolt av deg!" være en riktigere og klokere kommentar enn "så flink du er".

6. Tålmodighet

"Førstefødte har et stort behov for å vite nøyaktig hva som er reglene. Vær tålmodig og forklar fra a til å" skriver Leman.

På den måten lærer du også opp barnet til å være tålmodig med andre.

7. Barnet er ikke porselen

Du er forelder, ikke politimann. Poden blir ikke gangster av litt Playstastion-spilling. For mange regler og for mye disiplin er en sikker oppskrift på opprørsk ungdom.

Hold deg til de virkelig nødvendige reglene og forklar hvorfor de er viktige. På den måten vil du også selv en større forståelse av hvilke slag det er verdt å kjempe.

8. Alenetid

Førstefødte får mer ut av samvær med voksne enn andre barn, mener Leman. Ofte føler de at denne oppmerksomheten blir borte når det kommer søsken til.

Litt tid alene med det eldste barnet kan også forebygge aggressivitet rettet mot yngre søsken, mener den amerikanske psykologen.

Yter ekstra

Psykolog Knut Halfdan Svendsen har gitt råd om barneoppdragelse i TV 2-serien «I de beste familier», og skrevet boka «Foreldrehjelpen - oppdragelse som virker» sammen med Egil Launes.

Det er forbundet med mye prestasjonsangst å ha ansvaret for et barn første gang, mener han.

- Foreldrene er ekstra skjerpet når de får førstemann og yter derfor ekstra. Det er jo egentlig ganske naturlig. Ingen skal komme her og mistro dem for ikke å kunne oppdra barna sine, sa psykologen til Klikk.no i høst.

Justerer selv

Foreldre kjøper også inn mer leker og utstyr til førstemann, mener Svendsen. I utgangspunktet er dette fenomenet positivt for de førstefødtes personlighetsutvikling, ifølge psykologen.

- Unntaket er der han eller hun får for store oppgaver eller at foreldrene blir voldsomt overivrige. Men barnets medfødte robusthet eller sårbarhet vil også justere foreldrene påvirkning, forklarer han.

Les mer:

Slik styrker du barnets immunforsvar

Bli kvitt bleiene på 3 dager

Sex får barnet ut

Ukemeny med billig mat

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning