Sex og ferie

Slik får du bra sex i julen

Ta en kjapp en i bilen, eller planlegg en date.

ET JULENUMMER: Er begge enige om hvordan julen deres skal feires, blir det rom for litt sex også.
ET JULENUMMER: Er begge enige om hvordan julen deres skal feires, blir det rom for litt sex også. Foto: Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Julehøytiden er tettpakket med forberedelser, både i forkant og i siste liten. Ribba skal på bordet, svoren må være sprø, alle skal få gavene de ønsker seg. Svigermor kommer på besøk, og huset fylles opp med overnattingsgjester.

Forventningene står i kø. Ikke nok med det - julefreden skal senke seg. Og med den vanker det muligens et julenummer.

"Det har vært stress med unger, pakker, middager og så videre, så vi har sovnet," skriver en leser på vårt forum på Barn i magen.

Hvor ofte har dere sex i ferien? Bli med i avstemningen vår.

For hvordan få tid, ork og mulighet til sex?

Lag god stemning

- Forutsetningen er at dere har et godt forhold. Dere kan ha bra sex i julen - så sant det er god stemning, sier Margrete Wiede-Aasland, spesialist i sexologisk rådgivning ved Institutt for klinisk Sexologi og terapi i Oslo.

Mange stresser seg halvt i hjel med å pusse sølv og henge opp julegardiner. Sex er limet i forholdet, så det er fint å få tid til det også.

- Huset ramler ikke ned om ikke alt blir som planlagt. Bli enige om hva som skal være deres juletradisjoner og hvordan dere skal forberede den. Hjelp hverandre og del på arbeidet. Så kan dere sette av tid til å være sammen - prioriter én time alene, for eksempel. Slå av tv og sosiale medier - tenn lys og ta en kopp te eller et glass vin sammen. Bruk gjerne adventstiden og mørketiden ellers til å finne små lommer til å kose dere - sammen, sier Wiede-Aasland.

SKAP GOD STEMNING: Margrete Wiede-Aasland, spesialist i sexologisk rådgivning.
SKAP GOD STEMNING: Margrete Wiede-Aasland, spesialist i sexologisk rådgivning. Foto: Foto: Privat
JULEMORO: Legg dere tidlig, ligg inntil hverandre og pludre - og se hva som skjer.
JULEMORO: Legg dere tidlig, ligg inntil hverandre og pludre - og se hva som skjer. Foto: Foto: Stockbyte

Tips til et julenummer

 • At dere har et godt forhold i utgangspunktet er avgjørende.
 • Stress ned - bli enige om hvilke juletradisjoner dere skal ha. Hjelp hverandre, og planlegg noen rolige stunder alene.
 • Hvis den ene har lyst og den andre ikke, hjelper det ikke å bli sur. Prøv heller å få den andre til å tenne.
 • Samarbeid og gjør noe du vet den andre vil like.
 • Er dere redde for at ungene skal storme inn på soverommet, så sett en krok på døren eller lås den. Barn liker ikke å overraske foreldrene.
 • Vil dere ha en lang morgen i sengen, så sett frem litt godterier og la barna se på barne-tv en stund mens dere koser dere.
 • Den klassiske "en kjapp en" på badet fungerer også bra.
 • Legg dere tidlig: Ligg inntil hverandre og pludre - og se hva som skjer.

(Kilde: Margrete Wiede-Aasland)

Hun mener at en time sammen alene kan være en god start til sex i julestria. Å gjøre noe hyggelig sammen - de små tingene.

- Samarbeid er viktig, at begge drar i samme retning. Hvis den ene flyr på julebord og driter i forberedelsene, blir det ingen god stemning.

Stjålne øyeblikk

Med svigers som overnatter vegg i vegg, er det ikke så enkelt å få seg en hyrdestund. Men dere kan rekke en " kjapp en" på badet.

- Eller ta dere en tur ut, en liten biltur på 20 minutter. Tenk tilbake - "hvordan fikk vi det til før i tiden, selv om vi var hjemme hos foreldrene våre?" sier Wiede-Aasland.

Og har dere ikke overskudd til sex her og nå, bestem dere heller for å legge dere tidlig. Legg dere inntil hverandre og pludre - og se hva som skjer.

- Det må ikke alltid et samleie til. Gi hverandre kjærlige berøringer, stjålne blikk og gjør noe godt for den andre. Ikke mas deg til sex eller press deg selv til det fordi partneren forventer en runde. Da blir dere bare sure - og en sur partner vil ingen ligge med.

En bra plan

Det høres kanskje kjedelig ut, men planlegging er en god ting, også når det gjelder sex. Småbarnsforeldre har det spesielt hektisk.

- Gjør en avtale om at den og den timen skal dere være alene og ha fri fra tv og sosiale medier. Ellers koker det hele bort i kålen. Si til kjæresten at klokken seks fyller jeg i badekaret eller har teen klar. Det trengs for å være hyggelige med hverandre, sier Wiede-Aasland.

Om ikke begge er villige til å sette av tid, bør dere kanskje gi hverandre en parterapitime i julegave.

Alt til sin tid

Har dere for mye å gjøre eller er huset så fullt av folk at det er vanskelig å få til sex, er det ikke verre enn å utsette den til gjestene har reist.

- Juleuken kan være ganske pes med selskaper og besøk. Men ta ansvar selv - sett egne behov foran - hvorfor skal man besøke alle i julen? Det går an å prioritere - en kveld kan dere bli enige om å ha for dere selv.

Er det nå så viktig å ha sex i julen?

- Det er koselig å få det til, men dere kan også vente til juleuken er over. Heller kose dere før jul. Noen ganger lar det seg ikke gjøre å ha sex to til tre ganger i uken. Husk heller å se hverandre, også i julen, sier Wiede-Aasland.

SKRU NED FORVENTNINGENE: Peder Kjøs, psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi, råder folk til å slappe litt mer av i julen.
SKRU NED FORVENTNINGENE: Peder Kjøs, psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi, råder folk til å slappe litt mer av i julen. Foto: ©Bo Mathisen

Ta det piano

Også Peder Kjøs, psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi, mener det gjelder å skru ned forventningene til sex i julen.

- Demp ambisjonsnivået. Hvis dere er mange voksne i huset, blir det ikke så erotisk stemning. Bruk de anledningene som måtte by seg i stedet for å ønske at de kommer. Får dere anledning til noe kjapt, så nøy dere med det, selv om det blir sånn midt på treet, sier Kjøs.

Mange tenker at i ferien skal vi ta igjen det tapte - men det er ingen god tanke. Det skaper mer press og forventning og blir sjelden bra.

Er dere veldig slitne, er hans råd:

- Er det så om å gjøre? Dere kan heller gi hverandre nærhet uten å være i enerom. Er det veldig viktig, bør dere prioritere det og heller se hva annet dere kan unnvære. Må dere ha alle de tradisjonelle julebesøkene, for eksempel? spør Kjøs.

Her er hans råd for dere som vil prioritere sex:

 • Improviser: Utnytt anledningene og gjør det fort. Ha en slags humor rundt stresset- det kan være artig i seg selv.
 • Alenetid: Tid for seg selv er luksus for småbarnsforeldre. Skaff barnevakt eller bli hjemme en kveld - dropp noe annet til fordel for forholdet.
 • Bortreist: Reis bort i julen, hvis dere trenger det.

LES OGSÅ:

- En orgasme om dagen

Husk sex på familieferien

Sjekk om du bør skilles. Test deg selv.

Lenge siden dere gjorde dette?

KYSS, KLAPP OG KLEM: Når ingen krok er mørk og svigers fyller alle rom, kan dere i alle fall sørge for søte kjærtegn.
KYSS, KLAPP OG KLEM: Når ingen krok er mørk og svigers fyller alle rom, kan dere i alle fall sørge for søte kjærtegn. Foto: Foto: Colourbox

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning