Fra middagskaos til rolig ettermiddag

Slik blir ettermiddagskaoset
en hyggelig familietid

Drømmer du også om roligere, mer harmoniske ettermiddager?

Det er ikke alltid man er så heldig at man er to i ettermiddagskaoset en gang. Da er det lurt å legge en smart plan.
Det er ikke alltid man er så heldig at man er to i ettermiddagskaoset en gang. Da er det lurt å legge en smart plan. Foto: Getty Images
Publisert Oppdatert

- Hva er det til middag?

- Æsj, det liker jeg ikke. Hvis jeg ikke får pasta, vil jeg ikke ha middag.

- Mamma, bææære meg.

- Det går ikke an å lage middag når du henger i beinet mitt!

- Hva er det du gjør?! Ikke tegn på veggen, sa jeg!

- Gå og vask hendene deres.

- Nei.

- Kan du bygge tårn med meg?

- Ikke mens jeg lager middag.

- Uæææææ! Han dytta meg!

- Det var hun som begynte.

- Kan ikke dere to for en gangs skyld HØRE?!

Kjapp og sunn hverdagsmat til travle dager? Vi gir deg oppskriftene!

Hjemme fra jobb halv fem, alle er slitne etter en lang dag på jobb og i barnehage, og halv sju begynner leggerutinene. Hvem kunne vel ikke ønske at disse to timene var mindre masete? Går det egentlig an å kombinere middagslaging med hyggelig familietid? Vi spurte andre småbarnsforeldre om tips til hvordan ettermiddagene kan bli triveligere for både liten og stor. Håper du blir inspirert. Det ble i hvert fall vi.

1. LAG MIDDAG KVELDEN FØR (GRYTERETT, SUPPE), slik at det eneste som gjenstår er å varme den opp.

HA DET GØY: Ha det moro på kjøkkenet med barna.
HA DET GØY: Ha det moro på kjøkkenet med barna. Foto: Getty Images

2. TA INITIATIV TIL FASTE MIDDAGSAVTALER MED VENNER ELLER NABOER ÉN GANG I UKA. Familiene bytter på å lage middag, slik at dere kommer til ferdig middag de ukene det ikke er deres tur.

3. ER DERE TO VOKSNE HJEMME, kan det være en fordel at den som har mest overskudd setter seg ned med barna mens den andre lager middag. Om begge foreldrene løper rundt og stresser med husarbeid, blir også barna mer urolige. Eller kanskje den ene kan ta med barna ut en tur mens den andre lager middag i fred og ro? Frisk luft er trolig bedre for både humør og matlyst enn halvsoving foran tv-en - selv om akkurat det kan være fryktelig behagelig ...

4. BYTT OM PÅ MIDDAG OG KVELDSMAT. Alle blir blidere, dere slipper å stresse med å lage middag idet dere kommer inn døra. Gi barna et knekkebrød, frukt eller noe lignende på vei hjem fra barnehagen. Selv kan du spise noe før du drar fra jobb. Det er jammen ikke lett å være en tålmodig mamma eller pappa når man er sulten og har lavt blodsukker.

5. LA BARNA VÆRE MED PÅ Å LAGE MIDDAG. Alle får oppgaver de mestrer. Sitt på gulvet, for eksempel på en voksduk. Kanskje blir stemningen ekstra hyggelig om dere har på en lydbok?

6. KAN DERE SPISE UTE? Lag enkle wraps med for eksempel kylling, ost og paprika/agurk/tomat kvelden før. Ta med ut i hagen, parken eller skogen. Det er stas for barna å spise middag på et pledd utendørs - og lite opprydding etterpå. Mat som pølser, ostesmørbrød, fiskekaker, pinnebrød, kyllingspyd og fisk i folie kan grilles på både grill og bål.

7. HUSK AT DET IKKE ER SKADELIG Å SENKE STANDARDEN AV OG TIL. La middagen bestå av varme rundstykker med godt pålegg, posesuppe med egg eller brødskiver med fiskekaker. Kanskje kan take away redde dagen en gang iblant?

8. HA SOM MÅL Å GJØRE NOE HYGGELIG SAMMEN HVER DAG, FOR EKSEMPEL I MINST 15 MINUTTER. Ikke vær for ambisiøs. La barna komme med forslag - eller gi dem to alternativer du liker selv. Lage fruktspyd? Spille fotball? Bygge lego? Kle seg ut? Lage rebusløp? Leke gjemsel? La barna male mamma og pappa med ansiktsmaling? Bygge togbane? Lese bok? Tegne? Legge puslespill? Spille spill? Bare ligge på gulvet og tulle og turne?

9. FINN PÅ NOE GØY PÅ VEI HJEM FRA BARNEHAGEN (FORUTSETTER AT DERE HAR MED VENTEMAT). Gå innom en lekeplass. Besøk biblioteket for å låne kveldens godnatt-bok. Lag tur-bingo langs veien og kryss av for røde biler, kuer, sykler, restauranter, traktorer eller annet det er sannsynlig at dere vil se. Finn på en premie som alle kan få når dere kommer hjem.

10. BESTEM DEG, FØR DU HENTER BARNA, FOR AT DERE SKAL FÅ EN FIN ETTERMIDDAG. Grip ettermiddagen, i stedet for at den griper deg! Det er ikke alltid det går, men noen ganger blir det akkurat så koselig som du håper på. Legg også fra deg jobben helt når du går fra kontoret, slik at du kan være mentalt til stede sammen med barna fram til de har lagt seg. Og, ja, det er lov å glede seg litt til voksentimene på kvelden!

Les også:

Fullt kaos rundt barnas kosthold

Navn gir status - østkantbarn eller vestkantbarn?

Tidenes mest skremmende barnefilmer

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning