Bordskikk hos barn

Slik blir barnet ditt en god middagsgjest

Har du glemt å lære barnet ditt god bordskikk? Her får du det viktigste tipsene.

UTFORDRENDE: Å lære barn god bordskikk kan være en prøvelse. Men noen regler er det greit å terpe på når barnet blir bedt bort.
UTFORDRENDE: Å lære barn god bordskikk kan være en prøvelse. Men noen regler er det greit å terpe på når barnet blir bedt bort. Foto: Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / Scanpix
Publisert Oppdatert

Hva gjør du når barnet ditt blir bedt på middag til en lekekamerat, og du vet av erfaring at han eller hun ikke akkurat pleier å vise seg fra sin mest sjarmerende side under måltidene?

Da kan det være greit å gi barnet en rask innføring i alminnelig bordskikk.

Her har du de viktigste tipsene, hentet fra det svenske nettmagasinet Allt om Barn.

1. Innfør regelen: «Man smaker på alt»

Dette er viktig i tilfelle barnet ditt skulle bli servert noe det ikke har smakt før.

Les også: - Barn trener seg syke

Si til barnet at han eller hun får nøye seg med det som bys, om ikke verten tilbyr en alternativ rett. Barnet bør ikke kreve å få noe annet servert om det ikke liker maten. I verste fall får barnet spise noe mer når det kommer hjem.

Jeg tåler dessverre ikke mais, men jeg tar veldig gjerne litt brokkoli.

2. Minn barnet ditt på å si «takk»

Si til barnet at han eller hun bør forsøke å finne noe å skryte av ved måltidet, selv om ikke alt skulle være like godt.

Se video: Dette handler barna når de får velge fritt

3. Forbered barnet

Du kan øve med barnet på hva man sier om det blir servert noe han eller hun ikke kan spise. Repeter gjerne noen passende replikker, som: «Jeg tåler dessverre ikke mais, men jeg tar veldig gjerne litt brokkoli».

4. Ta en prat med den som skal lage maten

Er barnet ditt allergisk mot noen ingredienser, ring på forhånd og fortell dette til den som har invitert. Er barnet ditt for eksempel vegetarianer, kan det være greit å gi vedkommende tips om alternative matretter. Og har barnet ditt en veldig spesiell diett. så er det best å sende med egen mat.

Les også: Dette bør du vite om vaksiner

Om det er du som inviterer:

* Vurder om du har tid og mulighet til å lage flere enn to ekstraretter, så selv de mest kresne barna kan finne noe de liker.

* Forsøk å ikke ta det personlig om barna sier «nei takk» til noe du har brukt mye tid på å lage. Mange barn har vanskelig for å ta til seg nye smaker og konsistenser.

* Men du behøver ikke være fastfood-kokk. Det du har laget er det som serveres, og barna får ta det de vil ha. Er du svært engstelig for at noen av barna ikke kommer til å spise noe i det hele tatt, kan du tilby noe enkelt, som en youghurt eller lignende.

Kilde: Allt om Barn / Parenting.com

Er du opptatt av å lære dine barn bordskikk, eller synes du disse tipsene var altfor strenge? Si din mening i kommentarfeltet under.

 

Les også: Får orgasme av å føde

Les mer på Klikk Foreldre

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning