Tiltak mot mobbing

- Engelen din kan være en jævel mot andre - uten at du aner hva som foregår

Har du tatt mobbepraten? Sånn på ordentlig?

ENGLEBARN ELLER MOBBER? Dagbøter er vel og bra, men våkne foreldre er det viktigste for å hindre at enda flere barn blir mobbeofre.
ENGLEBARN ELLER MOBBER? Dagbøter er vel og bra, men våkne foreldre er det viktigste for å hindre at enda flere barn blir mobbeofre. Foto: Illustrasjonsfoto: Getty Images
Publisert Oppdatert
Morten Solli er journalist i Klikk.no.
Morten Solli er journalist i Klikk.no. Foto: FOTO: Privat

KOMMENTAR:

Så har også denne regjeringen kommet med en «mobbepakke». Dagbøter til kommuner som ikke følger opp vedtak i mobbesaker er blant tiltakene kunnskapsminister Torbjørn Røe-Isaksen presenterte denne uka. Det er fint at det legges press på skoleeierne og at ansvaret tydeliggjøres.

Skolen, fylkesmannen og i siste instans politikerne, kan gripe inn, gjøre vedtak og følge opp. Noen barn får det kanskje bedre av at de som skal passe på vet at de også blir passet på.

Men de velmente tiltakene kommer ikke til å hindre en eneste mobbesak i å oppstå. Tiltakene inntreffer når skaden allerede har skjedd.

Ta mobbepraten

Derimot kan du som er mamma eller pappa faktisk gjøre en forskjell. Eller bidra til å redde et liv, om du vil.

Hver eneste dag blir tusenvis av barn på en eller annen måte holdt utenfor andre barns fellesskap. Vi vet nå at den "nye" mobbingen, utestengingen, er vel så skadelig som den "gammeldagse" - pryl og utskjelling.

Så hva med poden din? Har du tatt mobbepraten? Sånn på ordentlig? Bryr du deg om andre barn? Hvis ditt eget har det bra?

Er barnet ditt en leder?

Som oppdragere er vi ansvarlige for å gjøre alt vi kan for at våre egne barn blir ålreite folk - så lett, og så vanskelig er det. Det er et tungt ansvar, og kanskje et som krever mer innsats og involvering enn mange av oss orker.

- Foreldre må spørre seg: Er mitt barn en leder? Hva slags lederstil benytter mitt barn seg av? spør forsker Tove Flack i en artikkel på Foreldre.no.

Å identifisere faktorer som bidrar til at noen barn blir mobbere er dessverre vanskelig. Og usynliggjøringen andre barna kjenner på, når de ikke får være med eller regelrett overses av andre barn, står alltid i fare for å bekreftes - hvis ingen ser hva som skjer og gjør noe med det.

Men holdningene barna får gjennom oppveksten - uansett om de risikerer å bli mobbet eller mobber selv - er den samlede summen av oppdragelse, og det er en daglig, kontinuerlig prosess. 

Sjekkliste for foreldre

Så, kjære mor og far der ute, her er en liten sjekkliste:

  • Uttaler du deg i barnas påhør jevnlig ufint om andre, det være seg naboer, kolleger eller noen på tv, kan du regne med at ditt uskyldsrene barn tar etter og blir et riktig ekkelt barn som slenger dritt om andre.
  • Kommentarer på utseende, klær, språk og etnisitet - det er bare ikke greit. Men det må læres at det ikke er greit.
  • Engelen din kan være en jævel mot andre barn uten at du er klar over det. Er du aldri tilstede, har du null kontroll. Å bli grei og inkluderende kan kreve mer av barnet enn å pugge den lille gangetabellen.
  • Er poden grensefri hjemme, blir oppførselen tilsvarende grenseløs ute. Det kan bli ganske utrivelig for andre barn.
  • Handlinger har følger. På godt og vondt. Det må læres. Hver eneste dag.

Mobbing forsvinner ikke, uansett tiltak, midler eller graden av involvering fra myndigheter og skole. Men mange barn hadde fått en langt bedre oppvekst om flere foreldre hadde orket å følge bedre med.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning