10-åringen

Dette kjennetegner 10-åringen

Noen begynner å skille mellom vennskap og forelskelse, og dette kan oppta mye tid i barnets verden.

10-ÅRINGEN: Flere og flere trer inn i puberteten og dette påvirker både kropp, tanker og følelser. Foto: Gettyimages.com.
10-ÅRINGEN: Flere og flere trer inn i puberteten og dette påvirker både kropp, tanker og følelser. Foto: Gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

Er barnet ditt 10 år? Da kan det være greit å vite noe om utviklingens hendelsesforløp i disse dager, samt hva som opptar og interesserer barnet. Ifølge rådgiver hos Voksne for Barn, Elisabeth Bones, begynner nemlig ulike arenaer å kreve mer av barnet i denne alderen.

- De empatiske evnene er godt utviklet og barnet er mer bevisst på omgivelsene rundt seg, sammenliknet med tidligere. For eksempel kan barnet være oppmerksom på hvordan andre presterer på skolen og i idrett, samt ha forståelse for fattigdomsproblemer i andre verdensdeler, sier Bones.

Utviklingen til 10-åringen

Bones forklarer at flere og flere trer inn i puberteten, og at dette påvirker både kropp, tanker og følelser.

- Mange er opptatt av egne og jevnaldrenes prestasjoner og evner, i tillegg til at det for mange er viktig å bli likt og anerkjent. Noen begynner også å skille mellom vennskap og forelskelse, og dette kan oppta mye tid i barnets verden, sier hun.

Hun mener at anerkjennelse fra både voksne og jevnaldrende står sentralt i denne delen av livet, for å bidra til positiv utvikling av barnets selvfølelse.

Vekstkurve, vekt og pubertet

Bones poengterer at både høyde og vekt varierer i stor grad i denne alderen og at de fysiske endringene som følger med puberteten har mye å si for hvordan hvert enkelt barns vekstkurve utvikler seg.

- Vekten til barn i 10-årsalderen ligger på et sted mellom 26 og 40 kilo, men det er store individuelle forskjeller hvorvidt gjelder kroppen. Inntak av mat kan for eksempel variere i stor grad; mens noen barn er svært aktive og trenger mye mat, er andre barn mindre aktive, sier hun.

Hun legger til at barnets fysiske prestasjoner som regel er på topp i denne alderen, før puberteten skyter fart. Når puberteten er et faktum kan noen barn oppleves mer klønete i de fysiske prestasjonene, grunnet kroppslige forandringer.

Les også: Slik lærer du barnet å takle følelser

Søvn og leggetider for 10-åringen

Ifølge Bones trenger barn i denne alderen cirka 9-10 timers søvn i ukedagene. Dersom barnet ditt sliter med søvnen, kan dette skyldes et økende virvar av tanker - som jo har en tendens til å komme, etter hvert som barnet blir eldre og får mer å tenke på.

- Man må da kartlegge om det er innsovningen som er problemet, eller at barnet våkner på natten grunnet mareritt. Kan det for eksempel tenkes at barnet legger seg for tidlig og ikke er trøtt? Eller motsatt, at det legger seg for sent og er overtrøtt?, sier Bones.

Hun forklarer at barnet bør være uten tilgang til elektroniske ting som iPad og TV den siste timen før leggetid, fordi dette kan medføre oppspilthet.

- Dersom 10-åringen din har en mobiltelefon kan det være lurt å inngå en avtale med barnet, om at telefonen skal ligge på et annet sted enn på soverommet ved leggetid. Da kan man unngå at barnet blir fristet til å ta opp mobilen i stedet for å sove, sier Bones.

Hun legger til at det er viktig å ta utgangspunkt i barnets individuelle behov hvorvidt gjelder søvn, samt justere leggetiden deretter.

Kildehenvisning: Stein Erik Ulvund, Foreldrehverdag – Bufdir

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning