Samlivsbrudd

Unngå samlivsbrudd etter ferien

Familievernkontorene opplever pågang etter sommerferien.

KRANGEL ETTER FERIEN: Familievernet kjenner godt til historiene om ferieforventningene som ikke ble innfridd: om ferien som endte i krangel og om parforholdet som, nok en gang, ble nedprioritert.
KRANGEL ETTER FERIEN: Familievernet kjenner godt til historiene om ferieforventningene som ikke ble innfridd: om ferien som endte i krangel og om parforholdet som, nok en gang, ble nedprioritert. Foto: FOTO: Getty Images
Sist oppdatert

Samlivsråd før ferien

  • Snakk om forventninger og drømmer i forkant. Kanskje dere skal avtale en date før ferien hvor dette kan være tema?
  • Det er viktig å si hva du ønsker og ikke ønsker, det forebygger brutte forventninger.
  • Lag realistiske planer for parforholdet i ferien: Tilpasset barn, svigerforeldre og andre dere reiser sammen med.
  • Ta opp vanskelige tema som ligger og ulmer før dere reiser på ferie.
  • Hvor mye skal vi være sammen? Kan vi gjøre ting hver for oss?
  • Hvordan skal vi dele det økonomiske? Hvilket nivå legger vi ferien på økonomisk?
  • Lag en arbeidsfordeling knyttet til mat/ rydding om dere bor sammen over tid.
  • Hvordan skal vi si i fra til hverandre om at ting ikke fungerer?
  • Snakk om bruk av alkohol i forkant og avklar et forbruk både foreldre og barn, men også de voksne seg i mellom, kan ha det trygt og hyggelig med.
  • Mobiltelefonen kan sluke deg. Du må ikke oppdatere Facebook, Instagram og Twitter hele tiden. Vær frakobla mobiltelefonen og Ipaden – og heller påkobla hverandre.
  • Si ifra på en ordentlig måte. Snakk for deg selv og vær tydelig på det som er viktig for deg.

Kilde: Familievernet i Bufetat, region øst.

Parforholdet er for mange en salderingspost i hverdagen.

Når ferien kommer, skal vi endelig ha tid og energi til å dyrke parforholdet.

Det er ofte lettere sagt enn gjort.

De aller fleste av oss erfarer at samlivet kan være ganske så utfordrende til tider, spesielt når de gode samtalene og sommerfuglene i magen, ikke lenger er der.

Resultatet er økt trykk på familievernkontorene etter sommerferien:

I september 2014 var det totale antall henvendelser 1700, mens det ellers i året lå på et gjennomsnitt på 1407.

I januar, etter juleferien, lå tallet på 1864.

I september 2015 lå tallet på 1717 og i januar 2015 var antall henvendelser 1742. Gjennomsnittet ellers i året var på 1442.

Dette viser tall fra de ti familievernkontorene i Bufetat, region øst (fylkene Hedmark, Oppland, Østfold, Akershus og Oslo).

- Så hva kan vi gjøre for at sommerens familieferie lever opp til forventningene, og blir en ferie med mindre krangling og konflikter?

- Det viktigste rådet for alle som skal på ferie med andre, enten det er kjernefamilien, storfamilien eller venner som reiser sammen, er at dere snakker sammen på forhånd og avklarer forventninger og drømmer, sier Synne Engh-Hellesvik, psykologspesialist og avdelingsdirektør familievernet i Barne, ungdoms- og familieetaten (Bufetat), region øst.

- Sett av en del tid i forkant av ferien, slik at dere er i god trening. Husk at det ofte kan være nok med bare litt mer berøring, flere komplimenter og litt brudd i inngrodde rutiner. Lytt til partneren din sine invitasjoner og bekreft hvor viktig partneren din er for deg, sier Engh-Hellesvik.

- Lytt til hverandre

Rådet fra Bufetat er å lytte til hverandre og snakke sammen om forventinger. Du bør prøve å imøtekomme ønsker som er spesielt viktige for partneren din.

De fleste krangler handler om bagateller. Når valget står mellom å ha rett eller være lykkelig, så anbefales det siste. Samlivsbrudd, og at kjernefamilien går i oppløsning, er nemlig en stor livskrise for de aller fleste.

- Det er lurt å tenke gjennom hvilke situasjoner som kan oppstå og hvordan dere kan løse dem før de dukker oppp. Hvis minstemann kan bli trøtt og overveldet, er det lurt å ha en plan alle kjenner til og fordele ansvaret på forhånd. Hvem går tilbake til hotellrommet og leser favorittboken? Hvem blir med tenåringen på shopping? Det er mye vanskeligere å finne gode løsninger når ett barn ligger på bakken og skriker mens tenåringen er sur fordi dere hadde lovet å kjøpe nye sko, understreker Engh-Hellesvik.

En problemstilling for familieferien kan være barn i ulike aldere, med ulike behov. For eksempel storesøster som legger seg sent og lillebror som våkner tidlig. Dette vil gå utover voksentiden – det er alltid et barn som er oppe. Som regel har barna et høyt aktivitetsnivå, og man dere mindre alenetid som foreldre. Det bør allikevel ikke sette en stopper for sexlivet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

DRØMMEN SOM BRAST: Mange har store forventninger før sommerferien. Nå skal vi endelig ha tid og energi til å dyrke parforholdet. Det blir ikke alltid slik.
DRØMMEN SOM BRAST: Mange har store forventninger før sommerferien. Nå skal vi endelig ha tid og energi til å dyrke parforholdet. Det blir ikke alltid slik. Foto: FOTO: Getty Images

Tettere på hverandre

Forventningene før ferien er høye. Vi ser kanskje for oss, sol, sjø, endeløse strender så langt øyet kan se, bølgeskvulp, og en hengekøye med godt lesestoff. Virkeligheten kan imidlertid bli annerledes.

EKSPERT: Synne Engh-Hellesvik, psykologspesialist og avdelingsdirektør familievernet i Barne, ungdoms- og familieetaten (Bufetat), region øst.
EKSPERT: Synne Engh-Hellesvik, psykologspesialist og avdelingsdirektør familievernet i Barne, ungdoms- og familieetaten (Bufetat), region øst. Foto: FOTO: Bufetat

Familievernet

De fleste kommer til familievernet for rådgivning og samtaler om hverdagsproblemer.

Familievernkontorene gir veiledning og råd for å håndtere og bearbeide ulike typer utfordringer og kriser i familien, utfører lovpålagt mekling ved samlivsbrudd og driver utadrettet forebyggende virksomhet. Familievernets tilbud er gratis og henvisning er ikke nødvendig.  På kontorene arbeider blant annet psykologer og sosionomer med videreutdanning i familieterapi.

- Ikke bare kan den inneholde sand i øynene, sår, solbrent hud, uåpnede bøker og myggstikk. Den kan også inneholde økt temperatur i parforholdet og i familien generelt, sier Kjersti Hildonen, psykologspesialist og avdelingsleder for Forebyggende psykisk helsetjeneste i Lørenskog kommune.

Skuffelsen kan være stor over sommeren som ikke stod til forventningene. Det kan være kjærligheten som ikke blomstret, eller drømmen om å få tatt igjen det forsømte og nyte livet, roe helt ned, som ikke ble oppfylt.

- Ferietid betyr ofte at vi kommer tettere på hverandre, - på godt og vondt. Tettheten og skuffelsen over ikke oppfylte drømmer, kan være noen av årsakene til at sommerferien er høysesong for konflikter og samlivsbrudd, tror Hildonen.

Livet vil gå opp og ned, også i ferien. Konflikter, stress og friksjoner, blir ikke automatisk borte i ferien, selv om dagene er roligere.

Ferie uten planer

Psykologspesialisten minner om at ferieopplevelser skaper glade barn, men også slitne barn. Det kan derfor være lurt å sette av tid til pauser for å roe ned - og ikke ha all verdens planer.

- Det å ha aksept for negative følelser også i ferien, og imøtekomme både barn, partner og seg selv i disse følelsene, kan være hjelpsomt. De negative følelsene går ikke automatisk over ved at de ignoreres, i hvertfall ikke i lengden. Presset og jakten etter «feriefølelsen», kan ofte øke misnøyen. Gapet mellom den ønskede tilværelsen og der en faktisk befinner seg kan bli stort, forklarer Hildonen.

Dette kan igjen føre til økt irritasjon eller for iherdige forsøk på å få feriehverdagen på «rett plass».

- I slike situasjoner kan det rett og slett hjelpe å rette oppmerksomheten til livet akkurat her og nå, akseptere det som er og forsøke å slippe forventningene. Barn er generelt gode på akkurat dette. De befinner seg gjerne akkurat her og nå – enten de er glade eller frustrerte. Det betyr at de kan kjenne på vanskelige følelser, men så gå over i andre følelser, som de har akkurat her og nå, uten å dvele like mye ved dette som voksne. De er på sett og vis generelt litt bedre til å være tilstede «her og nå», understreker Hildonen.

Også Engh-Hellesvik mener at barn kan bli mer slitne på ferie enn hjemme. De påvirkes av varme, nye omgivelser, nye mennesker, mange inntrykk, ulik mat, fremmed språk og andre rutiner. Vi tilbringer ofte mer tid sammen i ferien enn i hverdagen - på godt og vondt.

For noen er kanskje den aller beste ferien å ha late dager hjemme sammen.

- Det kan lurt å ikke ha for store forventninger til alenetid for voksne når man drar på ferie med barn. Det å gjøre ting sammen som familie, og å lykkes med å planlegge og gjennomføre en vellykket familieferie sammen, kan også stryke parforholdet - selv uten romantisk parmiddag, mener psykologspesialisten.

Mine, dine og våre barn

Er dere en moderne familie med mine, dine og våre barn - og delte omsorgsløsninger - bør dere fokusere på barnas perspektiv.

EKSPERT: Kjersti Hildonen, psykologspesialist og avdelingsleder for Forebyggende psykisk helsetjeneste i Lørenskog kommune.
EKSPERT: Kjersti Hildonen, psykologspesialist og avdelingsleder for Forebyggende psykisk helsetjeneste i Lørenskog kommune. Foto: Foto: privat

- Det som er riktig eller rettferdig fra et voksenperspektiv kan bli veldig vondt for barn. Mitt råd til voksne er å være rause og inkluderende både med barn og løsninger i ferien, oppfordrer Engh-Hellesvik.

Også Kjersti Hildonen mener det er betydningsfullt å lytte til familiemedlemmenes tanker og følelser. Det å lytte som ofte er vanskeligste, men det å føle at andre både har interesse og tid til å lytte, er konfliktdempende i seg selv.

- Forsøk å komme frem til små felles prosjekter, som alle kan ha lyst til. Noen ganger er det kun behov for små justeringer for å få kommunikasjonen på glid igjen, hvis temperaturen mellom familiemedlemmer er i ferd med å øke, råder Hildonen.

Vær villig til å begrave stridsøksen og «reparer» ved å be om unnskyldning etter en krangel. Barn lærer masse av at voksne «reparerer» etter en konflikt, enten det har vært mellom de voksne, mellom foreldre og barn eller mellom søsken. Det å foreta en «reparasjon» betyr ikke at en nødvendigvis gir slipp på egne følelser eller perspektiv, men at en er villig til å ta seg tid til å kjenne på hvordan dette kan ha vært fra den andres ståsted og imøtekomme den andres opplevelse.

- Alle barn som har gledet seg til sommerferie kan oppleve det som ubehagelig dersom foreldrene endrer atferd seg imellom ved at de enten krangler mer eller blir stille og trekker seg unna hverandre. Fortell derfor barna at mamma og pappa er uenige, men at dere skal snakke om dette for å løse problemene, sier psykologspesialisten.

Hun legger til at langt fra alle par opplever ferietid som problematisk, og selv om man har samlivstrøbbel i ferien eller etter ferien, trenger det ikke å være ensbetydende med å dukke opp i skilsmissestatistikken.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook.

Denne saken ble første gang publisert 03/07 2016, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også