Reise med barn:

Rådene som redder barneferien

Ønsker du en god tur har du mye å vinne på å starte med ladde batterier.

KOMMER GODT MED: Et nettbrett kan være lurt for både små og store barn når man skal reise langt.
KOMMER GODT MED: Et nettbrett kan være lurt for både små og store barn når man skal reise langt. Foto: Ilustrasjonsfoto: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Når du skal på ferie med barna er det mye å passe på. Har du planlagt godt på forhånd er det lettere å få en avslappet ferie for både store og små.

Legg igjen stresset hjemme

LAD OPP: Ikke bare nettbrett, Gameboy og andre duppedingser, men også mammaer og pappaer. Regel nummer én: Legg aldri ut på langtur sliten, og med batterier og tålmodighet på knappe tjue prosent.

HA GOD TID: Det kommer lite godt ut av stress. Da er det mye bedre å vente litt, og eventuelt komme litt senere av gårde eller stoppe litt oftere. Godt humør er avgjørende for en hyggelig tur.

Sjekk kartet før dere reiser, og marker steder som passer for en pause. Husk at barn kan bli lei, men det kan hjelpe på motivasjonen om de får være med på å bestemme hvor og når dere skal stoppe.

Ferien starter med reisen dit du skal

GJØR TUREN TIL EN OPPLEVELSE: Mange ser på reisen som et nødvendig onde. Men det er jo her selve ferien starter! Snur du fokus og lar ferien starte idet du låser døra hjemme, vil også bilturen bli en fin del av ferien.

REIS KOMFORTABELT: Behagelige bukser, sko som er enkle å ta av og på, leg på lag som er lette  justere - mykt og godt er best. Knapper som gnage og varme plagg er ikke behagelig, og kan fort bli kilde til unødige gnisninger.

FORBERED BARNA: Dette fungerer best på de største, men det er uansett lurt å snakke med barna om turen. Forklar hvor lang den er ved å sammenligne tiden med andre hendelser de kan relatere seg til (barne-tv, en film, en barnehagedag). Snakk positivt og gjør det lystbetont: "I morgen skal vi jammen kose oss, du og jeg. Vi skal på en lang biltur, og det kommer til å bli et kjempeeventyr".

Underhold barna underveis

SVEVENDE MORO: På lange flyturer er det ikke annet å gjøre enn å prøve å underholde barna som best det lar seg gjøre. Avtal på forhånd at de skal få lov å finne setet sitt selv. Forklar at det er deres sete, og at det er viktig at de sitter der hele turen, så sant de ikke skal på do.

Barn skal ikke leke i midtgangen, både på grunn av turbulens og fordi de er i veien for kabinpersonalet, som har mye å gjøre og tunge traller med varm drikke.

BELØNNING UNDERVEIS: Én ny aktivitet, en liten matbit, noen gode ord, en ny leke - det spiller i grunnen ingen rolle hvordan du belønner, det viktigste er at du belønner. Det er ikke naturlig for et barn å sitte stille over en lengre periode, så sørg for å rose gode handlinger.

UNDERHOLDNING: På lengre reiser trenger barn variasjon. Ta med en bok,en skjerm og andre aktiviteter som passer når man sitter stille. En oppblåsbar ball og såpebobler er super underholdning når dere skal stoppe, og sørger i tillegg for at barna får rørt litt på seg.

Ordleker underveis

Det er mye du kan finne på underveis for at turen føles kortere for både deg selv og barna.

MITT SKIP ER LASTET MED: Man velger et tema, for eksempel dyr. Den første sier "mitt skip er lastet med alligatorer", da må beste finne et dyr på b, og huske hvilket som ble sagt på a.

GJETT DYRET: En av deltakeren tenker på et dyr, mens de andre stiller spørsmål. Er det et insekt? Har det hale? Finnes det i Norge? Det er bare lov å svare ja eller nei. Den som først finner riktig dyr, vinner.

KIKKERENS LISTE (FOR BILTURER): Man lager en liste man skal se etter langs veien. Ting som er vanlige  se, gir to poeng, mens mer sjeldne ting, som elgskilt eller et skilt til båthavnen, gir fem poeng.

Morsomt å leke sammen

MOTSATT ORD-LEKEN: Dette passer for de litt eldre barna. Den som begynner sier "liten", da må motstanderen svare "stor". Slik fortsetter det til man når poengsummen man har blir enige om.

HVA HUSKER DU: Man ser seg godt rundt i for eksempel flykabinen eller bilen. Så må man lukke øynene. Så spør den andre om hvilken frge det er på teppet, hvilken farge har flyvertinnen på skjørtet sitt? Hva ligger ved siden av bilstolen din?

JA OG NEI-LEKEN: Det er ikke lov å svare ja eller nei på noen spørsmål. Sier man ja, tja, næ, njei eller nei er man også ute. Den som holder seg lengst, vinner.

LÆR Å KNIPSE ELLER PLYSTRE: Noen ganger kan det ta fra Trondheim til Kreta å lære seg å knipse.

Kilder: reisemedbarn.no, og Idébank for småbarnsforeldre på Facebook.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning