Sex og foreldrerollen:

Overrasket i senga

Hvordan takler dere situasjonen når barnet ser at dere har sex?

MAMMA..? Barn som kommer over foreldrene imens de har sex, kan tolke situasjonen helt annerledes enn vi tror. Freud mente de tolket foreldrenes samkvem som vold.
MAMMA..? Barn som kommer over foreldrene imens de har sex, kan tolke situasjonen helt annerledes enn vi tror. Freud mente de tolket foreldrenes samkvem som vold. Foto: Illustrasjonsfoto: iStockphoto
Publisert Oppdatert

Små barn er ofte ikke klar over hva mamma og pappa gjør, men større barn kan synes det er forferdelig pinlig hvis de kommer over dere imens dere har sex. Det er skrevet mangt og langt, og blitt brukt i filmens verden, om barn som kommer ruslende inn på soverommet imens foreldrene koser med hverandre. Men hva gjør dere når poden står der i døra med trøtte øyne og ser på?

Den svenske seksualrådgiveren Katerina Janouch, synes ikke at man skal lage noe stort nummer ut av det.

Hun sier til nettstedet Allt om barn (ekstern lenke) at det kommer litt an på hvor gamle de er, men at de fleste barn ikke påvirkes noe særlig i det hele tatt.

Slapp av

- Det pleier ikke å skje mer enn kanskje én gang. Ofte ser de ikke så mye heller, bare at mamma og pappa ligger nær hverandre. Men det er klart, at hvis det står et lite barn og ser på for lenge, uten av foreldrene merker det, så kan de bli lei seg, sinte, redde eller de kan synes det er ekkelt, sier Katerina Janouch.

Hun synes vi i bunn og grunn ikke skal håndtere situasjonen i det hele tatt.

- Vi håndterer alt for mye i dag. Jeg synes vi bare kan vifte det bort. Barn er mye bedre på å håndtere situasjoner enn det vi tror. Det er som regel ikke så dramatisk for dem, små barn vet jo ikke hva det dreier seg om. Det kan bli verre om foreldrene skal drive og mase om det, da kan jo barna begynne og lure på om det mamma og pappa holdt på med, var galt eller rart, sier Janouch.

- Det som kan skje når barn overrasker foreldrene på denne måten, kalles "The Primal Scene". Det er når barn "oversetter" det de ser og tolker det på sin egen måte. Som regel skjer det fordi barn ser foreldrene ha sex, men det kan også skje som en rekonstruksjon av flere inntrykk i hukommelsen, skriver Timothy Sexton på Associated Content (ekstern lenke). "The Primal Scene" dukket opp som begrep i psykoanalytikeren Freuds forskning. Les mer om The Primal Scene her (ekstern lenke).

Gjør det i mørket

SKRU AV LYSET: Har dere småbarn eller barn som bor hjemme, kan det være lurt å ha sex med lyset av hvis de er hjemme.
SKRU AV LYSET: Har dere småbarn eller barn som bor hjemme, kan det være lurt å ha sex med lyset av hvis de er hjemme. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com/Bettina Brinkmann

For å unngå at barnet ser for mye, kan dere slå av lyset.

- Da ser ikke barnet så mye hvis hun eller han skulle overraske dere. Lukk døra, og være litt diskrete og stille hvis dere har et barn som dere vet våkner fort, sier Janouch. Hun synes også det er bra om man lærer barna å banke på.

- En stengt dør er et signal om at man vil være fred. Selvsagt gjelder også det omvendte, at du banker på døren til barnet hvis den er stengt. Eller lås døren hvis du er veldig bekymret. Men tenk over at det kan bli veldig tydelig for barnet hva som skjer der inne. "Jasså nå er døren låst, da holder de på".

På Yahoo Questions har noe stilt spørsmålet "Har du noengang overrasket foreldrene dine imens de hadde sex?" (ekstern lenke) og fått noen artige svar. Her kan du lese hva voksne, som opplevde at foreldrene var lite diskrete rundt sex, synes om det nå i etterkant. En av dem som svarer har opplevd at barnet kom inn imens de holdt på.

- Sønnen vår kom inn... Vi prøvde ikke å forklare noe, han var 4-5 år og halvt i søvne, så vi bare la ham tilbake i sengen, skriver hun.

Har du opplevd at barnet kommer inn, eller har du overrasket foreldrene dine? Bruk kommentarfeltet til å diskutere.

Les også:

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning