Barnebøker

Årets beste barnebøker

Glem "Mormor og de åtte ungene" og "Ronja Røverdatter". Foreldre & Barn har valgt ut årets 10 beste barnebøker.

KO-KO: Det er ingenting som er ko-ko med denne boka. Boka "Gjøken" er en bok som fungerer både som bilde- og faktabok, og passer for barn i alle aldre. En av årets aller beste.

KO-KO: Det er ingenting som er ko-ko med denne boka. Boka "Gjøken" er en bok som fungerer både som bilde- og faktabok, og passer for barn i alle aldre. En av årets aller beste. Foto: Foto: Forlaget

Publisert Oppdatert

Norske barnebøker er i verdenstoppen. Mangfoldet av norske barnebøker er stort, fra det tradisjonelle til det nyskapende og eksperimentelle. Året 2012 er ikke noe unntak.

Årlig kommer det ut over 1100 bøker for barn og unge i Norge og rundt en tredjedel er nye, norske bøker. Det finnes en rekke bøker barna kan lese selv, hvis det har lært seg å lese. Ikke alle er som Frankie, som begynte å lese fra han var ni måneder gammel. Så vi har plukket ut bøker du kan lese for barna dine.

Her er Foreldre & Barns ferske småbarnsfavoritter fra 2012. Mange av dem har potensial til å bli klassikere!

Prisbelønt radarpar

Jakob og Neikob - Tjuven slår tilbake

Av forfatter Kari Stai, Samlaget

Kr 229, fra 2 år

Det prislønte radarparet Jakob og Neikob har hatt suksess i både inn- og utland, på barne-tv og som app. Ikke rart!

Jakob sier alltid JA til alt, og Neikob sier alltid NEI. Men tyven som har rømt fra fengsel bryr seg verken om JA eller NEI. Når Jakob og Neikob tar opp jakten på tyven, blir de lurt begge to, og Jakob må sitte i fengsel for første gang. Heldigvis går det bra til slutt! Og Jakob lærer at av og til må han si NEI. En visuelt pen og spennende humorbok for nye og gamle Jakob og Neikob-venner.

Lesende foreldre er gode forbilder for barna. Er er et knippe aktuelle pappabøker som også kan leses av mamma.

På bildeboktoppen verden over

Jeg vil ha tilbake hatten min

Av Jon Klassen, Mangschou

K.kr 199, fra 3 år

Den store bjørnen kan ikke finne hatten sin. Han spør høflig alle dyrene han møter på sin vei, men ingen har sett den. Akkurat idet bjørnen er i ferd med å miste motet, kommer et rådyr og stiller et enkelt spørsmål som får bjørnen til å tenke: Vent et øyeblikk! Hva var det med den haren? Og så får vi en veldig overraskede slutt. En enkel, rampete bildebok som gleder små og store lesere. Ikke rart den ble kåret til en av fjorårets 10 beste bildebøker av The New York Times. Vil bli elsket, og lest igjen og igjen!

Nilsen slår til - igjen

Nilsen og julenissen

Av Bodil Vidnes-Kopperud, Anette V. Heiberg (ill.), Cappelen Damm

Kr 149, fra 2 år

Det er julaften, og bestemor og bestefar er på besøk hos Nilsen og Dina. Etter maten kommer desserten, og etter desserten kommer JULENISSEN! Men Nilsen liker ikke den skumle mannen med hardt ansikt og dukkehårskjegg. Og tenk - nissen har til og med stjålet skoene til bestemor. En ny, etterlengtet bok i serien om babyen Nilsen til glede for gamle og nye små fans. En unik strek treffer de små og får med til å ønske seg flere (og flere) historier om baby Nilsen. Ikke rart, han gjør jo akkurat som dem. Samleserie!

Noen pappaer skriver også egne bøker om å være pappa. Tobarnspappa Alex Rosén gir deg sine beste pappatips i boka Tøff pappa.

I ferd med å bli en moderne klassiker

Pulverheksa på ball

Av Ingunn Aamodt, Omnipax

Kr 157, fra 3 år

Pulverheksa slår til igjen! En ny potensiell klassiker om den snille heksa og de smårare vennene hennes. Denne gangen er det Drømmeprinsen som inviterer til slottsball. Alle får invitasjoner med gullkant, men idyllen slår sprekker da Tyven og Politimannen blir uvenner og ikke vil komme om den andre kommer. Drømmeprinsen blir lei seg og vil avlyse hele ballet. Pulverheksa må opptre som fredsmegler slik at alle blir venner og ballet kan gå sin gang. En blanding av moral og moro gjør boka morsom for store og små lesere. Det er nesten umulig ikke å bli glad i denne heksa!

Skattekiste om oldefars liv

Oldefars ulveskinnspels

Av Adele Lærum Duus, Elisabeth Moseng (ill.), Mangschou

Kr 249, fra 3 år

Hvordan var det å være doktor på landet i gamle dager? Ganske annerledes enn i dag (og veldig spennende), får vi vite i denne boka.

På besøk hos farmor og farfar pleier hovedpersonen å få farfar til å fortelle historier fra gamle dager. Og den aller fineste er den om da oldefar var doktor. Vi får følge doktoren på hans turer for redde folk, og noen ganger må doktoren selv ha hjelp. Fascinerende historie, formidlet på et utmerket måte. Og illustrasjonene er superfantastiske. Et gullegg! Vi venter på flere bøker i serien. Og du kan også finne

10 andre bøker for storesøsken

Toppkarakter til mjauete rim

Har du sett katten vår?

Av Åshild Skadberg, Line Halsnes (ill.), Omnipax

Kr 174, fra 3 år

At katten blir søkk borte må være en av de største tragedier for barn (og voksne)! Dette er en skatt av en bok: Forfatteren har fantasifullt diktet om hvordan sju ulike katter, av ulike grunner, forsvinner. Alle sju har hver sin personlighet og historie. På slutten får vi vite om de kommer til rette eller hvor de er nå. Dette er morsomme, nysgjerrige vers, som malende og klorende skildrer hvordan kattenes perspektiv på verden kan være. Full klaff for nytenkende og spennende bok på rim.

Topp-Tambar

Tambar og eventyrsverdet

Av Tor Åge Bringsværd, Lisa Aisato (ill.), Gyldendal

Kr 199, fra 3 år

De moderne eventyrfortellerne Bringsværd og Aisato tryller med ord og bilder - igjen. Alle vet at Askeladder og troll er gamle fiender. Trollfamilien Dovre blir rimelig bekymret når en Askeladd er observert i byen! Men Tambar lar seg ikke skremme! En ny, spennende fortelling om verdens mest sjarmerende troll. Nydelige illustrasjoner og flott turnering av «gamle» eventyr blandet med «moderne» trollfortelling. Det er neste ikke mulig å gjøre det bedre!.

Barnehumor med snert

Mons og Mia: Hjelp, vi har fått lus

Av Camilla Unger og Solveig Lid Ball (ill.), Cappelen Damm

Kr. 249, fra 3 år

Med sjarm og humor blir lus i håret nesten noe barna ønsker seg. Dette er den fjerde boka i serien om Mia og Mons, og barna har gledet seg til å gå på kino med farmor. Så oppdager farmor at de har fått lus. Tenk om de ikke kan gå på kino. Men farmor vet råd og kjøper store luer og lusekur. Men det går likevel ikke helt sånn som de har tenkt... Boka treffer rett i målgruppa. Illustrasjonene er talende og morsomme og lus blir avmystifisert. Etter å ha lest boka gjentatte ganger spør min 3-åring: Når kan jeg få lus. Bok med potensial til å bli en luseklassiker.

Nydelig om ord

Ordfabrikken

Ag´nes de Lestrade og Valeria Docampo, Aschehoug

Kr 249, fra 4 år

La fantasien blomstre! Velkommen til landet med den store ordfabrikken. Her kan man kjøpe ordene og svelge dem for å kunne si dem. De som ikke har penger, roter i søppelbøttene, og om våren kan man kjøpe ord som er på salg. Men disse ordene er ikke like ettertraktet. En uhyre interessant barnebok som gir voksne og barn noe å tenke på. Og kanskje er det ikke alttid så viktig hva man sier, men heller hvordan man sier det. Lekre, men såre og delikate illustrasjoner!

Barnebok til kaffebordet

Den bortkomne tingen

Shaun Tan, Cappelen Damm

Kr. 259, fra 4 år

Denne praktboka kan du trygt ha liggende på kaffebordet hjemme. Den fantastiske historien begynner allerede på forsiden. Historien begynner med at en gutt finner den bortkomne Tingen. Tingen er noe midt i mellom en ting og et menneske. Gutten tar med seg Tingen hjem, som en herreløs hund. Dette fører til en rekke morsomme scener. Bak de små kunstverkene av illustrasjoner finnes det spor av bortkommenhet og ensomhet. Er dette virkelig en bildebok for barn eller for barnslige voksne? Tja, begge deler håper jeg.

Født som en luring

Gjøken

Bjørn Arild Ersland, Hilde Kramer (ill.), Mangschou

Kr. 240, fra 2 år

Det er ingenting som er ko-ko med denne boka. "Gjøken" er en bok som fungerer både som bilde- og faktabok. På oppslagene får vi fortellinger om hva vanlige fugler gjør på den ene siden. På den andre siden får vi vite hva den rare, lure gjøken, som alltid gjør det motsatte av hva andre fugler, gjør. Hjemme var det jubel for denne boka - heldigvis. Men det er ikke bestandig voksne og barns bokønsker stemmer overens. Boka var nominert til Brageprisen i klassen for beste barne- og ungdomsboks 2011. Ekte fuglekvalitet!

Følg oss på Facebokk - trykk på liker!

Les også:

Selger bok som oppfordrer foreldre til å slå barna

Ni ting du sverget på ikke å gjøre før du selv fikk barn.

10 bøker for gravide kvinner

Bøkene du og barna digger

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning