Tvillinger

Navnene til tvillingene må ikke matche

Hjelp, vi må finne to navn...

NAVN TIL TVILLINGER:For de fleste foreldre er det vanskelig nok å finne ett navn, men med tvillinger må man finne hele to. Illustrasjonsbilde: Colourbox
NAVN TIL TVILLINGER:For de fleste foreldre er det vanskelig nok å finne ett navn, men med tvillinger må man finne hele to. Illustrasjonsbilde: Colourbox
Publisert Oppdatert

- Når man skal velge to navn samtidig, er det vanlig å tenke gjennom om man ønsker at navnene skal passe sammen på en eller annen måte. Den enkleste løsningen er i så fall at navnene rimer eller likner veldig, sier Marte Ihlebæk.

Hun har mastergrad i navnegranskning.

Man kan da velge navn som Mari og Kari, Gro og Gry eller Morten og Martin, eller navn med samme endelse, som Fredrik og Henrik.

Samme forbokstav

- Det er også vanlig å velge navn som starter på samme bokstav – altså såkalt bokstavrim eller alliterasjon. Det kan for eksempel være Truls og Trond, som i tillegg til samme forbokstav også har like mange stavelser, sier hun.

Ihlebæk tror det er mindre vanlig med navnepar som Mons og Maximillian, siden de ikke ligner stort selv om de begynner på samme bokstav.

- Som regel vil nok foreldre velge kombinasjoner med samme antall stavelser til tvillingene sine, sier hun.

Felles stil

Navneforsker ved Universitetet i Bergen, Ivar Utne, er enig.

Navn med samme stil

 • Nora og Hedda (fra Ibsen) 
 • Matheo og Isabell (fra middelhavsland) 
 • Astrid, Sigrid, Ingrid, Sverre og Sigurd (gamle, norske navn fra kongesagaene) 
 • Live, Even og Ole (gamle, norske navn) 
 • Emil, Martin, Amanda og Matea/Mathea (latinske navn) 
 • Tiril, Lilly og Linnea (navn på blomster, og de rimer litt på ulike måter) 
 • Ella og Selma (navn brukt for rundt 100 år siden) 
 • Mathilde, Hermann, Fredrik og Henrik (tyske navn) 
 • Mikkel, Jon og Mari (norske former av bibelske navn) 
 • Adrian og William (navn som har klang som ligner, men likevel er ulike)

Kilde: Navneforsker Ivar Utne

Kreative tvilling navn

 • Pil og Bue
 • Sol og Måne
 • Kaj og Jack
 • Teddy og Bjørn
 • Dan og Mark

Kilde: Marte Ihlebæk

- Jeg tror foreldre til tvillinger gjerne vil at navnene til barna er litt i samme stil. Samtidig ønsker nok de fleste at navnene er så ulike hverandre at de ikke blir blandet sammen når folk snakker til barna eller roper på dem, Utne.

Han foreslår for eksempel navn som Nora og Hedda for foreldre som vil la seg inspirere av Ibsen og Matheo og Isabell for dem som har sansen for navn fra middelhavslandene. 

Ellers er Live, Even og Ole fine, gamle, norske navn, og Mathilde, Herman, Fredrik og Henrik er tyske navn som kan egne seg til tvillingene.

- Navn som Victoria og Victor og Emilie og Emil er nok imidlertid navn mange foreldre vil føle at er for like, sier han.

Som andre søsken

- Jeg vet lite om hvordan foreldre tenker når de skal finne navn til tvillingene sine, men jeg har fått noen e-brev om slikt fra foreldre. De som har tatt kontakt med meg, har nevnt at de helst vil ha navn med samme førstebokstav og gjerne navn som ellers har en stil som likner på en eller annen måte, sier Utne.

Det kan da for eksempel være gamle, lokale navn eller latinske navn.

- Foreldre tenker jo ofte at navn på søsken skal passe godt sammen, men det kan nok være enda viktigere når barna er født nært hverandre i tid, tror navneforskeren.

Likevel mener han det er godt mulig å tenke helt motsatt også.
Altså at barna får navn som er ulike, slik at de ikke blir blandet sammen.

Tenker kreativt

Ihlebæk tror i likhet med Utne at mange tenker på at navnene skal ha samme stil.

Det vil si at de er fra samme språk eller periode, som at begge tvillingene for eksempel får norrøne navn, som Balder og Frøya, eller franske navn, som Henriette og Jeanette.

- Her kan man også velge navn som kan forbinder med hverandre, slik som Hans og Grete eller Ask og Embla. Eller man kan ta ideen videre og gi barna navn som vi først og fremst forbinder med ord som hører sammen, som Pil og Bue eller Sol og Måne, sier hun.

Noen er også så kreative at de velger navn som utgjør sammensatte ord når de settes sammen.

Da kan tvillingene få navnene Kaj og Jack, Teddy og Bjørn eller Dan og Mark

Samme navn - hver sin vei

En annen mulighet er å se på betydningen av navnene.

Navn som kanskje kan oppfattes som for like

 • Victoria og Victor 
 • William og Liam 
 • Emilie og Emil 
 • Olivia og Oliver 
 • Martine og Martin

Kilde: Navneforsker Ivar Utne

For eksempel passer da navnet Alexander, som betyr hærfører, godt sammen med Victoria, som betyr seier.

- En ganske ny amerikansk trend, er noe som kalles "reversed names". Det vil si at tvillinger får navn som staves motsatt av hverandre, som for eksempel Leon og Noel, Siri og Iris eller Nora og Aron, sier Ihlebæk.

Må ikke matche

Alternativene er altså mange, men selv syns ikke Ihlebæk at det er noen nødvendighet at tvillinger får navn som matcher.

- Man må selvfølgelig i første omgang like begge navnene og bli enige seg imellom. Kanskje kan heller barna bli oppkalt etter hver sin besteforelder eller oldeforelder, foreslår hun.

I likhet til Utne tror også hun at en del foreldre går bevisst bort fra tanken om å matche navn for å skape større identitet for tvillingene allerede fra fødselen.

- De vil jo antageligvis komme til å bli behandlet og oppdratt ganske likt uansett, sier hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning