Ny navnestatistikk

Unngå motenavnene

Dropp navnetoppen hvis du vil at barnet skal skille seg ut.

KJÆRT BARN MANGE NAVN: Emma, Linnea og Lukas er fortsatt veldig populært.
KJÆRT BARN MANGE NAVN: Emma, Linnea og Lukas er fortsatt veldig populært. Foto: FOTO: Colourbox
Sist oppdatert

Topp ti guttenavn 2009:

1 Lucas/Lukas

2 Emil

3 Alexander/Aleksander

4 Oliver

5 Mathias/Matias

6 Jonas

7 Markus/Marcus

8 William

9 Sander

10 Magnus

- Det er en fyliste, ikke en anbefalingsliste, sier navnestatistiker Jørgen Ouren i Statistisk sentralbyrå.

Også i år troner korte jentenavn som slutter på -a på navnetoppen. 597 jenter fikk navnet Emma i 2009. Det ga en klar navnetopp - tett fulgt av Linnea og Nora.

Det bibelske guttenavnet Lukas topper med 565 nye verdensborgere i fjor, med Emil og Aleksander hakk i hæl i årets ferske statistikk .

Vil du skille deg ut på navnefronten, bør du altså ta deg tid til å sjekke hvilke navn som faktisk er i vinden akkurat nå. Hvis ikke, kan barnet ditt raskt bli en av fem i klassen med samme fornavn.

Fyliste med navn

Ifølge navnestatistiker Jørgen Ouren vet mange foreldre forbausende lite om hvilke navn som er vanlige og mindre vanlige.

- Ønsker du å gi barnet ditt et uvanlig navn, velger du Grete, og ikke Sara. Jeg møtte en gang en mamma i barnehagen som sa til meg: «Hadde jeg visst at det navnet jeg valgte til datteren min var så vanlig, ville jeg aldri ha valgt det», forteller Ouren.

Nesten 15 prosent av norske foreldre velger navn fra de 10 øverste på navnestatistikken.

Hvis et navn har stigende popularitetskurve, kan det være grunn til å velge et annet. Det navnet du selv tror er spesielt og sjeldent, viser seg nemlig ofte å være svært populært i årsklassen.

- Navnetoppen er ikke en anbefalingsliste, den fungerer mer som en fyliste for mange foreldre. De vil helst unngå disse mest populære navnene, sier Jørgen Ouren.

- Og bare så det er sagt, jeg mener ikke at foreldre absolutt må velge et sjeldent navn. Jeg synes de navnene som er på topplisten nå er vakre. Det synes vi alle, det er jo derfor de er så populære, sier navneforskeren.

Besteforeldrene protesterer

Å velge navn er en kunst. Men hva du enn velger, råder Jørgen Ouren nybakte foreldre til å droppe besteforeldrene som navnerådgivere.

- Ikke spør dine foreldre om hva barnet ditt skal hete. Det er ikke relevant hva de måtte mene, sier han.

Ouren sier at mange besteforeldre synes at det navnet foreldrene har valgt, er for "spesielt" til å kunne brukes på deres barnebarn.

Ofte kjenner de ingen som heter dette i sin generasjon.

- Ta for eksempel navnene Noah eller Storm, som er populære akkurat nå. De fleste over 60 år reagerer negativt på disse navnene. De tror at barna blir mobbet hvis de blir hetende dette, sier navneforskeren.

Han er tilhenger av at foreldre skal få gi barnet det navnet de ønsker, så lenge det ikke er til ulempe for barnet.

- Navnet er et varemerke for personen som bærer det. Da er det greit å ha et navn som ikke er mer vanlig enn at man kan presentere seg med kun fornavnet uten å bli forvekslet med flere andre, sier Ouren.

"Tantenavn" på vent

Topp ti jentenavn 2009

1 Emma

2 Linnea/Linea

3 Nora/Norah

4 Sofie/Sophie

5 Sara/Sahra/Sarah

6 Thea/Tea

7 Emilie

8 Ida

9 Julie

10 Ingrid/Ingerid/Ingri

Velger du et navn som Bjørg, Bjørn, Kåre, Grete eller Leif, vil barnet ditt nesten garantert ha et navn som ingen andre i klassen har. Disse 40-tallsnavnene er nede i en bølgedal.

Det er heller ikke særlig rift om 50-tallsnavn som Bente og Jan, 60-tallsnavn som Wenche og Geir og 70-tallsnavn som Monica og Espen.

- Dette kommer av det jeg kaller «tanteteorien» , sier Ouren. - Ingen unge foreldre kaller barnet sitt opp etter den gamle tanten man må konversere høflig med i kjedelige familieselskaper. Da er det mer spennende å kalle opp etter en oldemor man kanskje aldri har møtt.

- De typiske 40- og 50-tallsnavnene er ikke vanlige å gi barn nå, men når det vokser opp en ny generasjon som ikke har truffet noen som heter dette, kan de bli populære på ny, tror navneforsker Ouren.

Navn i bølger

Populariteten til navn følger lange bølger; ofte tar det 120 år før et navn som har vært populært én periode, kommer tilbake. Slik har det også vært med guttenavnene som er hentet fra Bibelen. Før 1880 fikk over 8 prosent av guttene navn av denne typen. Så sank det til under 1,5 prosent på 1950-tallet, for så å øke langsomt til dagens 20 prosent. Veksten har nå stoppet, noe som indikerer at toppen er nådd. Denne bibelnavntrenden er internasjonal.

Samme mønster finner vi for jentenavn som slutter på "a" eller "ah". Anført av Anna utgjorde de på 1880-tallet om lag 41 prosent av jentenavnene. Andelen sank deretter til 12 prosent rett etter krigen, men har siden steget til å ligge rundt 52 prosent de tre siste årene. Også for disse navnene er toppen passert.

- Foreldrene leter med lys og lykte for å finne andre og mer unike navn, og så blir disse plutselig populære også, forteller Ouren. Av den grunn går småjenter rundt og heter stadig nye varianter av a-endingsnavn som Alma, Hedda, Åsa, Mia, Isa, Ebba, Embla og Petra.

Navn i bevegelse

Guttenavnene med størst fremgang det siste året er Aksel, Sander og Liam (en kortform av William). Tilsvarende for jentene er Emilie, Maja og Mali før Nicoline og Pernille. De litt lange jentenavnene nådde en topp rundt 1990 og har siden falt.

- Oppgangen til de to sistnevnte navnene kan indikere at den trenden allerede er i ferd med å snu, mener Jørgen Ouren.

Svensketrenden

Navnestatistikeren ser til Sverige når han skal spå hvilke navn som kommer til å bli populære i Norge. - Det er påfallende hvordan navn som er populære i Sverige, etter hvert havner på navnetoppen også i Norge. Jeg kan snart slutte å lage navnestatistikker, bare henvise til Sverige, ler Ouren.

Og i 2009 var navnet Alice, Maja og Ella på navnetoppen hos Søta bror, fulgt av Emma og Elsa.

Unngår æ, ø, å

I Norge er det også en trend at foreldre unngår å gi barna navn som inneholder de særnorske bokstavene æ, ø og å, som Åse, Øystein og Øivind.

- Akkurat den trenden er jeg ikke så glad i, men det handler om at folk velger navn som er enkle å bruke også i utlandet, sier Ouren.

Han har stor tro på at også disse navnene vil returnere til navnetoppen en vakker dag.

Les mer:

Derfor blir sære navn vanlige

Slik velger du navn

Hva betyr navnet?

Kjært barn har rart navn

Denne saken ble første gang publisert 27/01 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også