NORGES BESTE KOKKEFAMILIE

Matkonkurranse med flotte premier

Foreldre & Barn skal kåre Norges Beste kokkefamilie i samarbeid med Electrolux. Vinneren får kjøkkenprodukter for 50.000 kroner.

MAT ER MORO: Det er gøy å lage mat sammen. Bli med i konkurransen om å bli Norges beste kokkefamilie.
MAT ER MORO: Det er gøy å lage mat sammen. Bli med i konkurransen om å bli Norges beste kokkefamilie. Foto: FOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert
Foto: FOTO: Colourbox.com

Gode råd for å skape en vellykket sosial ramme rundt familiens måltider

 1. Planlegg innkjøp sammen. Å bestemme meny og ingredienser er ikke beslutninger man trenger å ta alene. Ideer kan deles med resten av familien. Søk kreative impulser til nye retter og tilberedningsmetoder fra alle familiemedlemmer. Dette utvider familiens egen kjøkkenhorisont!
 2. Fordel kjøkkenutstyr. Sørg for at du har kjøkkenutstyr som forklær, skjærebrett, boller og kjøkkenkniver til alle som ønsker å bidra på kjøkkenet.
 3. Fortell historien. Moderne matlaging handler om å utveksle ideer, historier, tips og triks. Del historiene med alle. Hvorfor bruker du nettopp denne typen tomater? Hvorfor er kalvekjøttet kjøpt hos din lokale slakter? Hvorfor bruker du dampovn, eller andre innretninger på kjøkkenet? Del kunnskapen med resten av familien. Før eller siden er det dine egne barn som inntar rollen som kjøkkensjef!
 4. 1001 måter å servere på. Å spise en tre retters-meny ved bordet er ikke lenger standardoppskriften på en vellykket kveld. Å spise samtidig som maten tilberedes, å nyte deilig fingermat, eller å invitere til buffé, er alle gode og alternative serveringskonsepter.
 5. Lær av de profesjonelle. I et profesjonelt kjøkken arbeider teamet etter et brigadesystem hvor den enkelte har klart definerte roller. Når man skal samles til familiemiddag er det også lurt å fordele rollene, gjerne etter rettene som skal serveres eller etter råvarene som skal benyttes i menyen.

Lykke til!

Konkurranseregler:

 • Send inn ditt "home party" familiebilde som illustrerer familiens sosiale engasjement på kjøkkenet under tilberedingen av din familiemeny. Send inn ett bilde av menyen som familien har laget sammen, og oppskrift for menyen. Bidrag må sendes inn senest 22. november 2011. Merk bidraget "Lek med maten" og send bidraget til følgende E-post adresse: [email protected]
 • En egen fagjury plukker ut 4 finalister (familier) som skal konkurrere om tittelen "Norges beste kokkefamilie" på Geitmyra Gård i Oslo 12. desember 2011. Familien må telle minst 3 familiemedlemmer. Av disse må minst en person være et familiemedlem under 12 år. Familiebilde og meny teller likt i juryeringen, og vil bli vurdert etter kriteriene kreativitet, valg av råvarer og presentasjon av menyen.
 • Under finalen vil hver familie få tilgang til de samme råvarene. Dernest er det familiens kokkeevner, kreative egenskaper og evnen til å fordele roller og oppgaver som skal vurderes. Konkurransen vil vare i en time. En egen fagjury bestående av Electrolux og representanter fra kokkelandslaget vil plukke ut de fire finalister og vinneren.
 • Noen av bidragene vil legges ut på Electrolux sitt Newsroom og omtales på nettsidene til bladet Foreldre og Barn. Her kan dere også dele familieopplevelsen med deres Facebook venner eller gjennom øvrige sosiale medier.
 • Vinneren mottar en komplett "range" av nye premium kjøkkenprodukter fra Electrolux. Øvrige finalister får en hyggelig familiemiddag servert på den nyåpnede Restaurant Onda på Aker Brygge i Oslo.
 • Deltakere må forvente interesse fra pressen.

Send inn et kult bilde av din familie som lager mat sammen, og få fram hvor sosialt og moro dette kan være. Send også inn foto av menyen/rettene dere har laget, samt oppskriftene - innen 29. november.

En egen fagjury plukker ut 4 finalister som skal konkurrere om tittelen "Norges beste kokkefamilie" på Geitmyra Gård i Oslo 12. desember 2011. Minst én av deltagerne må være under 12 år.

Les mer om konkurransen her:

Sunt og moro

- Matlaging kan være gøy. For hele familien, sier Tjodunn Dyrnes, redaktør i Foreldre & Barn.

- Med litt tilrettelegging fra de voksne kan tilbereding av både lørdagskos og hverdagsmiddager gå lekende lett.

Dyrnes må innrømme at det er langt fra hver dag sønnen involveres i matlagingen hjemme, selv om det er et mål.

- Vår redaksjon er så opptatt av denne tematikken at vi også gir ut egne spesialblader om mat og helse. Visste du for eksempel at deling av gode matopplevelser kan ha både ernæringsmessige og mentale helsegevinster? spør Dyrnes.

- Ifølge en omfattende studie som ble publisert i Pediatrics i mai, reduseres risikoen for overvekt, for å spise usunn mat, og for spiseforstyrrelser i familier som spiser flere enn tre måltider i uken sammen.

Bakemester Mathias

Trine Sandberg, som skriver TRINEs MATblogg, skal sitte i juryen til "Norges beste kokkefamilie". Selv har hun en sønn på 3 år, Mathias, som allerede er glad i å hjelpe til på kjøkkenet. Særlig når mamma baker.

- Mathias er mer tålmodig når vi baker enn når vi lager middag sammen, forteller hun.

- Men han kan også bidra under middagslagingen. Jeg lar ham gjerne kutte opp grønnsaker, og tenker at så lenge barn har tilsyn på kjøkkenet, kan de både holde på med kniver og stå over varme gryter.

Komplett premie

Under finalen i "Norges beste kokkefamilie" 12. desember, vil hver familie få tilgang til de samme råvarene. Dernest er det familiens kokkeevner, kreative egenskaper og evnen til å fordele roller og oppgaver som skal vurderes. Konkurransen vil vare i en time.

Den av de fire familiene som går til topps, vinner en komplett ny kjøkkenpakke fra Electrolux, til en totalverdi av 50.000 kroner.

Alle de fem produktene er fra produsentens premium-serie: komfyr, koketopp, kjøleskap, oppvaskmaskin, mikrobølgeovn.

Lettere å like

- Å få barn til å gjøre kokketjeneste, er bra på opptil flere måter. De lærer om mat og matlaging, og får et bevisst forhold til kosthold og tilberedningsmetoder. Det er bedre å ha dem engasjert ved grytene, enn at de sitter og venter og sutrer fordi de er sultne. La dem få delta under hele prosessen fra innkjøp til tilberedning, oppfordrer Finn Aagaard, pressekontakt for Electrolux Home Products Norway.

- Og når resultatet kommer på bordet, er maten mye lettere å akseptere siden barna har vært med på å skape den selv.

Slik kan du delta

Hvis din familie vil delta i "Norges beste kokkefamilie", send et home party-familiebilde, menybilde og oppskrift på mail innen 29. november til Henning Torsrud: [email protected]

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Les også:

Barnevennlige oppskrifter fra Andreas Viestad:

Barnevennlige oppskrifter fra Charles Tjessem:

Mat som gjør barna smartere:

Slik får du barna dine til å spise:

KJØKKENMORO: Små kokker kan skape mye søl, men det er fint å bli fortrolig på kjøkkenet tidlig.
KJØKKENMORO: Små kokker kan skape mye søl, men det er fint å bli fortrolig på kjøkkenet tidlig. Foto: FOTO: Colourbox.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning