unge mødre

Bare 15 år skiller Gunnhild og datteren Monica: − Folk tror vi er søstre

Gunnhild (48) fikk sitt første barn som 15-åring og sitt siste som 46-åring, og ytterligere tre imellom. I dag blir hun og eldstedatteren Monica (32) tatt for å være søstre.

<b>MOR OG DATTER:</b> Det er bare 15 år imellom mamma Gunnhild og datter Monica. Gunnhild ble også bestemor i en alder av 38 år!
MOR OG DATTER: Det er bare 15 år imellom mamma Gunnhild og datter Monica. Gunnhild ble også bestemor i en alder av 38 år! Foto: Cathrine Dillner Hagen
Publisert

En vårdag i 1990 følte ikke 15 år gamle Gunnhild Røyseng seg bra da hun gikk til skolen.

Hun hadde vært svimmel og kvalm i flere dager, det kjentes som hun skulle besvime.

Trønderjenta gikk til helsesøster på skolen, som spurte om hvordan Gunnhild hadde det om dagen, og om hun hadde kjæreste. «Kan det være at du er gravid?», sa helsesøsteren etter en stund.

Gunnhild tenkte at det kunne hun umulig være, men gikk med på at helsesøster ordnet med en graviditetstest så det kunne utelukkes.

– Testen var positiv, og jeg fikk helt sjokk! Det ble ikke mer skole den dagen, heller ikke resten av uken. Kjæresten min, pappaen til babyen i magen, var veldig forståelsesfull.

– Han var helt klar på at det kun var mitt valg om jeg ville ta abort eller ikke, noe jeg var takknemlig for. Abort var ikke et alternativ for meg. Men hva skulle jeg si hjemme?

Helsesøsteren på skolen tok kontakt med legen hennes, og det ble avtalt et møte med mamma og meg hos legen. Gunnhild var da fire måneder på vei.

– Jeg var så redd for hvordan hun skulle ta det. Legen forklarte, og mamma så på meg. Det ble stille noen sekunder, for meg føltes det som minutter, så sa mamma: «Gunnhild! Dette skal vi hjelpe deg med, jeg skal snakke med pappa».

– Jeg følte meg lettet og glad for å ha fortalt det. Pappa ble litt stille i noen dager, men tok det fint, forteller hun.

JULEFEIRING: Gunnhild og datteren Anna jula 1990
JULEFEIRING: Gunnhild og datteren Anna jula 1990 Foto: Privat

Ble bråvoksen

Gunnhilds foreldre lagde en liten leilighet til henne på loftet. Der hadde hun egen stue, et soverom og kjøkken. Månedene gikk, og 5. oktober 1990 ble lille Monica født. Fødselen varte i 17 timer, og den lille jenta ble forløst med tang.

– Storesøsteren min var en god støtte under fødselen, og vi ble noen ekstra dager på fødestuen for å komme oss. Kjæresten min, som da var 19 år, og jeg var lykkelige foreldre til en velskapt jente.

Vel hjemme fra sykehuset ble det en tøff start, men Gunnhild fikk god hjelp av familien, så de klarte seg godt.

I januar, da Monica var tre måneder gammel, fylte Gunnhild 16 år.

– Jeg ble vel litt bråvoksen, og egentid var ikke lenger en prioritet. Da Monica var ett år, begynte jeg på videregående skole, og mamma var barnevakt. Det var mest positivt, og jeg var så stolt over min lille datter, forteller Gunnhild i dag.

Les også: Én kommentar har satt dype spor hos Martine (35): – Så trene kan du, men jobbe, det klarer du ikke?

Stygge kommentarer fra voksne

– Det hendte jeg fikk kommentarer fra voksne som såret meg. Noen kunne for eksempel si ting som at «barn skal ikke få barn», når Monica og jeg var sammen i butikken. Det gjorde vondt. Men stort sett fikk jeg positive tilbakemeldinger og skryt.

– Mange syntes jeg var så rolig og flink med jenta mi, og at jeg var så rolig som mamma. Jeg ble i alle fall fort voksen da jeg ble mamma, slår hun fast.

Livet som småbarnsmor skilte seg fra venninnenes, som var mest opptatt av venner, gutter og festing.

– Det er klart, jeg hadde ikke den samme friheten som venninnene mine. Jeg kunne jo ikke gjøre som jeg ville lenger, og jeg savnet til tider det vanlige tenåringslivet. Jeg kunne for eksempel tenkt meg å være russ, men måtte ta hensyn til ansvaret jeg hadde der hjemme. Men samtidig trivdes jeg veldig godt i rollen som mamma, sier hun.

MED BABYEN: Gunnhild og barnefaren på dåpsdagen i 1990.
MED BABYEN: Gunnhild og barnefaren på dåpsdagen i 1990. Foto: Privat

Fikk en bror

Gunnhild og Monica bodde i foreldrenes hus frem til Monica var fem år, mens pappaen hennes bodde med sine foreldre.

I 1995 flyttet de tre sammen og ble en familie på ordentlig. Paret fikk en sønn i 1996 og giftet seg i 1997, da Monica var syv år gammel.

– Vi hadde vært sammen i ett år før jeg ble gravid, og vi var sammen i mange år etter at vi fikk Monica. Det var først i 2001 at vi gikk hver til vårt. Vi delte omsorgen for barna og samarbeidet godt etter bruddet, forteller hun.

Gunnhild fikk etter hvert ny kjæreste, som hun fikk to barn med, to sønner født i 2006 og 2009. Etter 13 år sammen tok forholdet slutt, og i 2018 møtte Gunnhild en ny mann.

– Jeg ble mamma igjen som 46-åring, og det var på ingen måte planlagt. Jeg følte meg ferdig med barn, så det var jo et sjokk. Samtidig var det en hyggelig overraskelse, og det å få barn i voksen alder gjør nok at jeg holder meg ung. Jeg må engasjere meg og følge med i tiden, sånn sett er det positivt.

Gunnhild fikk altså Monica (32) som 15-åring og Daniel (2) som 46-åring. Hele 31 år skiller storesøster fra lillebror, og imellom der har hun Joacim (27), Torstein (16) og Jøran (13).

<b>STOR FLOKK:</b> Gunnhild (48) med sine fem barn. Fra venstre: Torstein (16), Jøran (13), Monica (32) med Daniel (2) på fanget og Joacim (27).
STOR FLOKK: Gunnhild (48) med sine fem barn. Fra venstre: Torstein (16), Jøran (13), Monica (32) med Daniel (2) på fanget og Joacim (27). Foto: Gunnhild Røyseng

To mødre, to fedre

– Jeg er så heldig å ha fire gutter og en jente. Jeg er så takknemlig for hver dag jeg får med dem. Det er jo ganske spesielt å ha så stor aldersforskjell mellom barna, og det er rart å tenke på at jeg har hatt barn så veldig lenge.

– Jeg vet jo faktisk ikke hva det vil si å være voksen og bare ha meg selv å tenke på, for det har jeg aldri prøvd.

Datteren Monica Røyseng Ottesen er i dag 32 år. Hun minnes en fin oppvekst, der både mamma, pappa og besteforeldrene var mye sammen med henne.

– Jeg husker det egentlig som å ha to mødre og to fedre. Det var en stor gjeng som passet på meg. At de fikk barn i så ung alder, krevdes jo at besteforeldre steppet inn en del.

– At mamma var så ung da hun selv ble mamma, må ha vært utfordrende for henne, hun var jo bare en skoleelev da jeg ble født. Men det var ikke noe jeg merket noe til, sier Monica.

Les også: (+) Ekspertene svarer: Ett av våre tre barn skal arve hytta. Hvordan kjøper de ut søsknene?

Ingen kommentarer på ung mor

Hun fikk heller ingen kommentarer på at moren var så ung.

– Det var aldri noe snakk om det. De andre hadde jo også ganske unge foreldre, så ingen brydde seg. Men da mamma fikk enda et barn i en alder av 46, ble det litt snakk, for det er jo et stort sprik mellom meg og mitt siste søsken, ler Monica.

Mor og datter har et nært og godt forhold i dag, og de bor i nærheten av hverandre, i Inderøy kommune i Trøndelag.

Monica er selv mor til to barn på ti og tre år, og det betyr at lillebroren Daniel er faktisk yngre enn hennes egen sønn.

– Det er bare ett år mellom de to guttene. Jeg har tenkt litt på hvordan det er når de to guttene begynner på ungdomsskolen og min sønn har onkelen sin i klassen under, sier hun og ler.

Ung mormor

Gunnhild ble mormor da hun bare var 38, og trives godt i den rollen.

Hun driver også en privat barnehage og er vant til å ha mange små rundt seg i hverdagen.

– Det er ikke så lett for henne å være barnevakt, det er kaos nok som det er. Men de små guttene er gode lekekompiser, så det er gøy. Og faren min fikk aldri flere barn enn broren min og meg, så han har god tid, forteller Monica.

Når mor og datter er ute på vift, er det mange som tror de er søstre. Eller venninner.

– Det er flere ganger at folk har spurt om mamma er søsteren min. Og det er ikke så rart. Det er jo bare 15 år mellom oss, og etter hvert som jeg blir eldre og rynkene kommer snikende, så vil det jo ikke være så mye forskjell på oss. Om ti år vil vi nok forveksles enda mer, tror Monica.

Selv var hun 22 år da hun ble mamma for første gang, og hun kunne ikke tenkt seg barn før det.

– Jeg var virkelig ikke i stand til å ta vare på noen i den alderen. Da jeg gikk på videregående skole, prøvde jeg jo å finne meg selv, og jeg hadde ikke klart å passe på et barn samtidig. At mamma klarte det, synes jeg er imponerende.

– Det er jo en del stigma rundt tenåringsgraviditeter, så jeg synes det er fint å prate om det og vise folk at det faktisk kan gå bra også.

Les også: Viktoria (20) fikk plutselig sterke smerter i foten. På kort tid ble livet hennes snudd på hodet

<b>ANNERLEDES TENÅRINGSLIV:</b> − Jeg kunne jo ikke gjøre som jeg ville lenger, og jeg savnet jo det vanlige tenåringslivet til tider, sier Gunnhild om sin noe spesielle tenåringstid. Men hun ville ikke vært datteren foruten!
ANNERLEDES TENÅRINGSLIV: − Jeg kunne jo ikke gjøre som jeg ville lenger, og jeg savnet jo det vanlige tenåringslivet til tider, sier Gunnhild om sin noe spesielle tenåringstid. Men hun ville ikke vært datteren foruten! Foto: Cathrine Dillner Hagen

Gode mammaråd

Line Langaard Solberg er NLP-coach og har gitt ut boken Hjelp! Tenåring i huset. Tanketrening for foreldre. Hun har flere råd til til når en datter eller sønn får barn.

– Vær tillitsfull. Vis at du har tillit til at ditt voksne barn takler foreldrerollen på en god måte. Minn deg selv på at barnet kan ta andre valg og ha andre perspektiver enn deg.

– Vis anerkjennelse og respekt. Mammaer og bestemødre synes ofte at vi vet best, men tilfang av informasjon og ikke minst nye måter å være mamma på kan medføre at barna våre tar andre valg enn vi ville gjort. Det er flott, ogkanskje lærer vi noe nytt også, sier hun.

– Avklar rollen din om hvordan hun/han ønsker at du skal involvere deg. Hvordan det voksne barnet ser for seg bestemorsrollen, og hvor mye dere ønsker å involvere dere i hverandres liv – mammarollen og bestemorsrollen, mener hun.

Mye erfaring

Monicas foreldre er gode venner i dag og samarbeider fint om de to barnebarn.

– Det var et fint brudd, og vi har beholdt den gode kontakten. Det er ikke alt i livet man kan planlegge, og det er jo en spesiell situasjon å få barn så tidlig. Men alt i alt har det gått veldig bra.

Som småbarnsmor i 2022 er Gunnhild rolig og trygg.

– Jeg har mye erfaring og vet hva som er bra for barna. Jeg er nå en godt voksen mor, og det er nesten litt flaut å være på foreldremøte i barnehagen. Jeg kunne jo vært moren til dem alle sammen, sier 48-åringen og ler.

Hun er stolt av sin voksne datter og opplever til stadighet at folk tror de er søsken.

– Hæ, er du moren? sier folk. Det er nok ingen som i utgangspunktet tenker at vi er mor og datter.

Fembarnsmoren gleder seg til å følge barn og barnebarn i årene som kommer.

– Jeg er nå 48 år, og for første gang i voksenlivet har jeg nå det man kaller «egentid». Nå har jeg hatt så mange år med bleieskift, trassalder og ungdomstid, at jeg nyter endelig å ha litt tid til bare å tenke på meg selv og mine behov uten å få dårlig samvittighet. Det er godt, sier Gunnhild.

Denne saken ble første gang publisert 05/02 2023.

Les også