Maiken og Jasmin ble utsatt for grov mobbing. Så tok de opp kampen sammen.
- Sårene har fortsatt ikke grodd.

(Nordlys) En dag kom Maiken inn i klasserommet mens Jasmin ble utsatt for grov mobbing.
– Det var denne hendelsen som utløste prosjektet. Vi tenkte at dette skal ikke noen behøve å bli utsatt for, sier Maiken Losoa.
Etter at de startet sin egen Facebook–gruppe, Jasmin og Maikens prosjekt mot mobbing, har det strømmet på med sterke historier.
– Responsen forteller oss at mobbing fortsatt er et utbredt problem. I skolene og andre steder. Det er dette vi ønsker å sloss mot, sier de to tenåringene.
I neste uke skal de besøke Slettaelva skole for å fortelle sine historier til elever og lærere. De har også gjort avtale med Ramfjord skole, og håper at flere tar kontakt.
Maiken ble utsatt for mobbing over flere år.
Les også:Slik hjelper du barna å unngå mobbing
– Du er stygg og teit
– Det begynte i barneskolen. Det handlet om utseende, at jeg var dum og teit. I gymen gjorde de narr av meg straks jeg mislyktes i en øvelse. Jeg var stygg, og hadde rare og dårlige klær. Når dette ble gjentatt ofte nok, over lang tid, begynte jeg å tro at det mobberne sa var sant. At de hadde rett. Jeg begynte å hate meg selv, forteller 17-åringen.
– Mobbingen pågikk helt til 9-. klasse. Da var det en lærer som tok affære. Han hadde sett at jeg ble mobbet. Jeg ba han om å la være å gjøre noe. Sa at det ikke var så farlig. Han satte allikevel i gang og innkalte til møter, sier Maiken, og fortsetter:
- Det ble mye styr, og en skikkelig oppvask. Og det hjalp. Jeg ble aldri mer utsatt for mobbing. De siste 18 månedene på grunnskolen ble de beste. Jeg trengte ikke å grue meg for å gå på skolen, og heller ikke for gråten som altid kom når jeg lukket døra hjemme om ettermiddagen.
– Alt ble bedre men sårene er fortsatt ikke grodd. Jeg går ennå til psykolog for å få hjelp til å komme videre. De som mobber tenker nok ikke altid på konsekvensene, at de kan påføre skader som det tar veldig lang tid å lege.
For noen har også mobbingen blitt en så stor belastning at de har tatt sit eget liv, sier Maiken Losoa.
Hun er veldig takknemlig for at læreren på Tromstun grep inn.
Både hun og Jasmin mener modige lærere som ser og agerer er det eneste som hjelper.
– Mobbeprogram virker ikke
– De fleste skoler har nå egne anti–mobbeprogrammer. Det er bare tull. De virker ikke fordi skolene aldri følger dem opp. Det er lærerne som må bli flinkere til å bekjempe mobbing. Det krever at man bryr seg, og er ikke avhengig av programmer, sier Jasmin
Rektor Karin Balstad ved Slettaelva skole sier at de ser frem til å få besøk av Jasmin og Maiken.
– Vår skole har gjennom lang tid jobbet målrettet for å forhindre mobbing, og vi tar dette arbeidet veldig seriøst. Det betyr ikke at vi i likhet med andre fra tid til annen har uønskede hendelser.
– Jasmin og Maiken sier at anti–mobbeprogrammer i seg selv ikke virker. At det eneste som nytter er modige lærere som ser og agerer når ting skjer. Er du enig i det?
Jeg er enig at det er viktig med dyktige lærere som ser. Et mobbeprogram krever langsiktig arbeid for at man skal lykkes. Det kan være en fin måte å lære teorien omkring dette. Man kan også jobbe godt uten programmer.
Les flere saker fra Nordlys.