Likestilling og foreldre

Likestilling gir bedre sex

Likestilte par har det også bedre i senga.

LIKESTILLING: Kan gi deg et bedre sex-liv.
LIKESTILLING: Kan gi deg et bedre sex-liv. Foto: FOTO: Crestock
Publisert Oppdatert

Rapporten "Likestilling og livskvalitet" fra Arbeidsforskningsinstituttet slår fast at jo mer likestilte par er, desto høyere livskvalitet har de. Det er også mindre risiko for samlivsbrudd, ifølge Dagbladet.

Bra for sexlivet

Kvinners tilfredshet med partner øker i takt med husarbeidslikestilling. Hos tradisjonelle er andelen 45 prosent, mens andelen er 55 prosent hos de likestilte. Andelen øker også når det gjelder kvinners sexliv, fra 78 prosent til 89 prosent hos de likestilte. Hos kvinner øker andelen som sier at de har et bra sexliv også når det gjelder likestilling rundt omsorgen for barn, fra 79 prosent hos de tradisjonelle til 88 prosent hos de likestilte.

Menns tall følger tilsvarende mønster. Andel menn som sier de plages av manglende sexlyst, synker fra 32,1 prosent hos tradisjonelle til 17 prosent hos likestilte.

Les også: Husarbeid gjør kvinner syke

- Jeg er ikke overrasket over dette. Når mennesker, både kvinner og menn, er likestilt i et samliv har dette sosiale og personlige konsekvenser. Man føler seg mer respektert som menneske og opplever mindre sårhet og bitterhet i forhold til å ta hovedansvar for hus og hjem, sier professor Harriet Bjerrum Nielsen, senterleder for Senter for tverrfaglig kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo til Klikk.no.

Hun tror slike studier er viktige fordi de kan fjerne noen av mytene rundt likestilling.

- Mange mener fortsatt at likestilling hjemme kan ha negative konsekvenser for familien. Dette viser at likestilling har veldig positive ringvirkning.

Les også. Skal få deg til å føde oftere

Færre vil skille seg

Undersøkelsen viser også at kun 16 prosent av dem som deler de praktiske oppgavene likt, har vurdert skilsmisse.

- I likestilte familier har også fedre mye mer daglig omsorg for barn. Dette vil gjøre at konsekvensene av samlivsbrudd vil bli større for både fedre og mødre.

I tidsbruksundersøkelser viser det seg at kvinner fortsatt gjør mest hjemme og menn fortsatt tjener mest.

- Likestilling er en langsom prosess. Men forskjellene er ikke så dramatiske i dag som tidligere, sier Harriet Bjerrum Nielsen

Les også: Hvem vil ha flest barn?

Les også. Slik er mannen egentlig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning