Bilstoler for barn

Lær å sikre barna riktig i bilen

Hvert tredje norske barn sitter feil i bilen. Gjør ditt? Nå kan du få gratis sikkerhetssjekk av barnet ditt – i din bil.

SIKRING AV BARNESETE: For løse belter på barnesetet er en av årsakene til at barn skades mer enn nødvendig i bilulykker.
SIKRING AV BARNESETE: For løse belter på barnesetet er en av årsakene til at barn skades mer enn nødvendig i bilulykker. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com/Marc Ollivier
Publisert Oppdatert

Vanligste årsaker til at barn sikres feil:

  • Monteringsanvisningen er ikke fulgt nøye nok.
  • Barnet sitter godt sikret i barnesete, men setet står løst i baksetet.
  • For små barn sitter med kjøreretningen.
  • Bilbeltet ligger under armen til barnet.

Les også: Slik sikrer du barna best i bilen

Oppdatert 2014: Les vår stortest av bilstoler her!

Foreldre & Barn og BabyShop vil at barn skal være trygge i trafikken, derfor vil vi sjekke hvordan barnet ditt sitter - i din bil!

- Ta med bil og barn og møt en av våre sikkerhetseksperter hos BabyShop, som kontrollerer at du fester barnet ditt riktig, inviterer redaktør Tjodunn Dyrnes.

- I en ulykke kan det stå om liv.

Lenger ned kan du se hvor du kjører for å få sjekket hvordan ditt barn skal sitte i bilen .

Hvert tredje barn feilsikres

Seler som ikke strammes godt nok eller belter som ikke er riktig plassert, er to av feilene mange foreldre begår når barnet settes i bilstolen. Feil bilbeltebruk kan få livstruende konsekvenser.

En ny undersøkelse fra Folkehelseinstituttet viser nemlig at hele 37 prosent av alle barn under 16 år sitter feilsikret i bilen. For 23 prosent av disse er feilen så stor at en kollisjon ville få svært alvorlige konsekvenser.

Gratis sjekk

Dette skjer til tross for at vi foreldre kun ønsker det beste for barna våre, sier redaktør i Foreldre & Barn Tjodunn Dyrnes.

- Sammen med BabyShop ønsker vi å sette fokus på sikkerheten til norske barn i bil. Tilbudet er gratis - fordi vi ønsker at flest mulig skal benytte seg av denne sjansen.

Bak fram er sikrest

SJEKKER BILEN DIN: Ass. butikksjef Marion Dalen hos Babyshop Jessheim og Foreldre & Barn-redaktør Tjodunn Dyrnes vil hjelpe deg med å sikre barnet ditt i bilen.
SJEKKER BILEN DIN: Ass. butikksjef Marion Dalen hos Babyshop Jessheim og Foreldre & Barn-redaktør Tjodunn Dyrnes vil hjelpe deg med å sikre barnet ditt i bilen. Foto: FOTO: Petter Berg/HM Foto

- Bilulykker er hovedårsaken til alvorlige skader og dødsfall blant barn i Norge, sier Marianne Skjerven-Martinsen, som er lege og doktorgradsstipendiat i forskningsprosjektet "Barn i bil" ved Folkehelseinstituttets Divisjon for rettsmedisin og rusmiddelforskning.

Hun understreker at med riktig bruk av sikkerhetsutstyr vil færre barn bli skadet og drept i trafikken. Fremovervendte bilstoler tar flere barneliv enn feil beltebruk.

Grunnen til at mange vender barnet fram for tidlig, er at de mener bakovervendte bilstoler tar for mye plass.

Foreldre mangler kunnskap

Det hjelper ikke om du har et barnesete som er best i test dersom du slurver når du setter fast barnet.

- Vi ser at de voksne ønsker å bruke utstyr for å sikre barna, men de mangler kanskje kunnskap om hvor galt det kan gå hvis man ikke bruker utstyret riktig.

- Målet med denne studien var derfor å evaluere feilbruken av sikringsutstyr for barn i bil, knyttet til barnets høyde, alder og type utstyr. Slik kan vi gi råd til både foreldre, myndigheter og ikke minst industri om forebyggende tiltak mot feilsikring, sier Skjerven-Martinsen.

Studerte bilulykker

I en tidligere studie som inngår i «Barn i bil»-prosjektet, studerte forskerne bilkollisjoner som skjedde i sørøst- Norge mellom 2007 og 2009 der noen i bilen ble alvorlig skadd eller drept, og det satt barn i bilen.

HER KAN DU FÅ SJEKKET DITT BARNS SIKKERHET:

Møt oss hos BabyShop:

Trondheim, Kristiansand, Skårer og Jessheim: Tirsdag 15.10 kl. 16-20

Ryen, Ullevålsveien, Storo og Stavanger: Onsdag 16.10 kl. 16-20

Slependen, Drammen, Fredrikstad og Ski: Torsdag 17.10 kl. 16-20

Det ble gjort undersøkelser av ulykkesstedet, de involverte bilene og barnesikringsutstyret innen 24 timer etter ulykken. Innsatspersonell og eventuelle vitner ble intervjuet, det ble gjort kliniske undersøkelser av de skadde barna og obduksjoner av de drepte barna.

Løse belter

- I denne studien fant vi at 52 prosent av de skadde eller drepte barna ikke hadde vært godt nok sikret.

- Belter ute av posisjon eller for løse belter var den vanligste feilen, og bidro i flere tilfeller til alvorlig skade eller død, sier Marianne Skjerven-Martinsen.

Les også:

Dette barnesetet er best i test

Test: 11 bilstoler for barn (én får stryk)

Alt om barneseter til bilen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning