isofix, NAF, barnestol, sikkerhet, test=

Test av 11 barnestoler © NAF

Test av 11 barnestoler

Barnesete får stryk

11 barnestoler er testet. En av dem vurderes som farlig.

isofix, NAF, barnestol, sikkerhet, test=
Styr unna denne! © NAF

Oppdatert 2014: Les vår stortest av bilstoler her!

Av de 11 stolene som er testet, får de fleste godkjent karakter. Stolene er delt inn etter vekt/alder på barnet. Kun én stol er beregnet på å dekke hele aldersspekteret fra ett til 12 år ved hjelp av forskjellige tilpasninger. Det er denne som får stryk.

Les også: Nye Golf kollisjonstestet

Fraråder denne stolen

Norske NAF fraråder folk å kjøpe stolen Brevi Touring Sport. Stolen scorer dårlig både på sikkerhet og brukervennlighet.

Karakteren 5,5, som er så dårlig som det er mulig å få, sier det meste. Årsaken er i stor grad et svakt system for feste av belte og justering etter barnets størrelse, men også sidekollisjonssikkerhet.

Merk for øvrig at alle stolene i testen overholder ECE-R44-kravene. Likevel ble det stor variasjon i resultatene med bedømming fra ”svært god" til "dårlig".

Les også: Nye biler stadig bedre på barnesikkerhet

isofix, NAF, barnestol, sikkerhet, test=
Testvinneren, Britax Cosy Tot Premium, er foreløpig ikke å få kjøpt her til lands, men merket har importør i Norge så vi ser det vel snart i butikken? © NAF

Testvinner fra Britax

Vinneren av testen er Britax Cosy Tot Premium med isofix-fester. Problemet er bare at denne spesifikke stolen ikke selges i norske butikker. Men merket Britax er representert, og importøren er oppfordret til å ta inn vinnerstolen.

Her er klassevinnerne:

0–1,5 år/13 kilo: Britax Cosy Tot Premium

Opp til 4 år/18 kilo: WAVO Fix XL Isofix

4–12 år/15-36 kilo: RÖMER Kid

Les også om valg av riktig barnevogn.

Front- og sidekollisjoner

Stolene er testet av den europeiske forbrukerorgansiasjonen ICRT (International Research and Testing) på vegne av europeiske forbruker- og bileierorganisasjoner. I Norge er det Forbrukerrådet og NAF som publiserer testene.

Kriteriene for testen har vært sikkerhet både ved front- og sidekollisjoner, brukervennlighet, komfort og stell og vedlikehold.

I alle tester i Klikk Bil er sikkerhet et kriterium. Se alle våre biltester her .

Forbrukerrådet har tidligere i år publisert en test av 24 barnestoler

NAF 18_27 002 isofix, NAF, barnestol, sikkerhet, test=
SJEKK ISO-FIX: Før du kjøper bil, bør du sjekke om den har Iso-fix-fester, sier Inger Elisabeth Sagedal i NAF. © Lukas NAF

Isofix er viktig

Flere av de testede stolene er dessuten testet med og uten isofix-fester. Barnestoler med isofix-fester er sikrere enn de uten.

– Det er viktig å huske på at stoler med isofix-fester kun kan brukes i biler som har opplegg for dette. Skal du bytte bil og har småbarn, er det dermed viktig at du sjekker om man kan bruke isofix-fester, sier kommunikasjonssjef i NAF, Inger Elisabeth Sagedal.

Full oversikt over selve testen og karakterer finner du i denne tabellen hos NAF. Utdypende forklaring fra NAF finner du her.

Karakterforklaring:

0,6–1,5 = svært god

1,6–2,5 = god

2,6–3,5 = tilfredsstillende

3,6–4,5 = minstekrav

4,6–5,5 = dårlig

Hva er Isofix?

Isofix-systemet betyr at stolen forankres i selve bilen, ikke bilens sikkerhetsbelter. Slike stoler er vanligvis enklere å montere enn stoler som sikres av bilbeltet, men dette krever også at bilen har dette festesystemet.

Nye regler i år

Fra 9. mai 2008 ble kravene til barns sikkerhetsutstyr i bilen skjerpet. Ny merking er nå påkrevd. Dette betyr at mange av barnestolene som tidligere var lovlige, nå er ulovlige å selge.

Den tyske bileierorganisasjonen Adac har lagd en video om barneseter som du kan se her. Den er på tysk, og for deg som ikke er stø i det språket, handler den kort oppsummert blant annet om hvorfor bakovervendte barneseter er best. Årsaken er at trykket mot barnets hode og brystparti blir bedre fordelt ved en kollisjon. Dermed er faren for alvorlige skader betydelig mindre.

Disse setene har imidlertid et par ulemper: De er tunge, krever mer monteringsarbeid og tar ofte så stor plass at passasjersetet må skyves fram.

Adacs ekspert anbefaler at de som skal kjøpe barnesete, drar til butikken og prøver det i bilen det skal brukes i. Slik finner en ut om setet faktisk passer i bilen.

Kommentarer:

Terje Bjørnsen Fagansvarlig motor

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Untitled Document
SLIK FINNER DU VÅRE BILTESTER:

På forsiden av Bil

Skoda Octavia 1,8 TSI 4x4=

Selv nye biler kan ha skremmende dårlige lys

Er din bil en blant bilene som scorer bra eller dårlig?

=

I fjor solgte de én i Norge

Kan det ha noe med prisen å gjøre?

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

Tre ting du absolutt ikke må gjøre neste gang du spiser ute

Du gjør vel ikke dette når du spiser på restaurant?

artikkel bilde

Så mye skal barnet sove

Her er oversikten fra 0 - 16 år

artikkel bilde

Ti tidlige tegn på demens

Høyt utdannede får noe sjeldnere demens.

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Denne siden er en del av Klikk.no

Fagansvarlig motor:

 • Leder digitale medier:

  Tore A. Godager

 • Redaktsjonssjef:

  Martin Jansen

 • Ansvarlig redaktør / direktør:

  Axel Walø

 • Kontakt oss:

  Klikk her

Mest leste på Bil

Så mye kortere kommer du nå

Elbilen sliter i kulda. Men det finnes råd.

Her er årets vinterdekk-vinnere

Kjøpe vinterdekk? Her er årets vinnere, med og uten pigger.

Vi digger all luksusen den kommer med

Den nye SUV-en kommer med mye utstyr