- Kvinner må få banne når de føder

- Banning er dagligdags på fødeavdelinger, sier jordmor.

BANNING: Det må være lov å banne for å få dem ut, mener jordmor etter at en fødende kvinne ble bedt om å  ikke banne under en fødsel .
BANNING: Det må være lov å banne for å få dem ut, mener jordmor etter at en fødende kvinne ble bedt om å ikke banne under en fødsel . Foto: FOTO: Istockphoto
Publisert Oppdatert

En kvinne fikk ikke lov til å banne under en fødsel. For jordmora ville heller at kvinnen skulle be.

- Å ligge og tilkalle djevelen vil bare medføre større smerter, og da fortjener jeg en tøff fødsel. Men om vi vil, så kan vi heller alle sammen vende oss mot en annen og be til Ham i lag. Da vil det kanskje gå bra, fikk den fødende kvinnen og barnefaren beskjed om av jordmoren, melder Sunnmørsposten.

Ytringsfrihetens rom

- Er det ett sted som bør gi rom for all mulig ytringsfrihet er det en fødeavdeling, sier jordmor Anne Cathrine Bjørnstad ved fødeavdeling B på Ullevål universitetssykehus.

- Banning er et svært vanlig fenomen på en fødestue, og det bør være personlig om man vil banne eller ei under sin egen fødsel. Som jordmor ville jeg hvert fall aldri satt noen grense for det, forteller hun.

Bannet en gang

Uutholdelige smerter hos den fødende kvinna som fødte førte til utsagnet " Faen i helvete, det er så jævlig låkt".

- Jeg var frustrert og vred meg i smerter, forklarte kvinnen som opplevde dette for få måneder siden til avisen.

Banneorda på fødestua ble uttalt kun én gang. De skulle likevel få uante konsekvenser for henne og barnefaren som var til stede.

- Jordmora kommer helt opp i ansiktet mitt, og gir beskjed om at hun ikke ønsker banning, og at så lenge jeg er på hennes fødestue, må jeg oppføre meg slik hun sier, forteller kvinnen til Sunnmørsposten.

Les også: Reklamerer mot Gud

Sender klage

Foreldrene har valgtt å klage jordmora inn både til Helse Sunnmøre og til Helsetilsynet blant annet for maktmisbruk og for å ha religiøse ytringer under fødsel.

Les også: Så tett føder norske kvinner

Les også: Trygt å føde i Norge

Les også: Lettere fødsel med jordmor

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning