Babydødsfall:

Jordmor granskes etter at baby døde

Helsetilsynet vurderer reaksjoner mot en jordmor etter at et barn døde etter skader fra fødselen.

DRAMATISK: En jordmor risikerer reaksjoner fordi hun  muligens tilkalte legehjelt for sent under en fødsel, der barnet døde etter fem dager.
DRAMATISK: En jordmor risikerer reaksjoner fordi hun muligens tilkalte legehjelt for sent under en fødsel, der barnet døde etter fem dager. Foto: FOTO: Istockphoto
Publisert Oppdatert

Helsetilsynet i Nord -Trøndelag kritiserer en jordmor på sykehuset i Levanger for å ikke ha fulgt opp en fødsel tilstrekkelig, noe som resulterte i at barnet døde fem dager etter fødselen. Det melder Adresseavisa .

Skulle tilkalt lege før

I rapporten som Helsetilsynet i Nord- Trøndelag oversendte Statens helsetilsyn i sommer, kommer det fram at jordmoren skulle tilkalt vakthavende lege på et tidligere tidspunkt. Hun får også kritikk for ikke å ha koblet til CTG registrering (kontinuerlig overvåking av babyens hjertelyd) .

Les også: Så tett føder norske kvinner

Døde etter fem dager

En time etter at den aktuelle jordmoren tilkalte lege fordi hun var usikker på fosterlyden, ble barnet forløst med vakuum og var umiddelbart livløst. Livredning ble iverksatt, men etter fem dager sluttet barnet å puste. Obduksjonen viste blant annet oksygenmangel i kroppsvevene, som kunne ha oppstått i forbindelse med fødselen.

Skulle hatt ekstra oppfølging

Moren som mistet dette barnet, hadde året før mistet et barn, og skulle derfor ha tett oppfølging under svangerskapet. Den sakkyndige jordmoren i Helsetilsynet konkluderer med at det er overveiende sannsynlig at jordmoren kunne ha avklart barnets tilstand tidligere, med CTG overvåking, og mulig en tidligere forløsning.

Les også: Vi blir ikke eldre når vi får barn

Ingen betydning

Legen som forløste barnet har sagt seg enig at han ventet for lenge med å sette i gang fødselen, men mener at det ikke ville endret det endelige utfallet av fødslen, skriver Adresseavisen.

Advarsel

Helsetilsynet i Nord-Trøndelag mener saken er såpass alvorlig at det må stilles spørsmål ved om Sykehuset Levanger samt lege og jordmor, skal ilegges reaksjon etter helsepersonelloven. Statens helsetilsyn vurderer nå om advarsel skal gis, og har varslet jordmoren om at grunnlaget for en advarsel er til stede.

Les også: Ja, underlivet forandrer seg

Les også: Kan bli Norges største fødeklinikk

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning