Gener og arv

Hvordan kommer babyen din til å se ut?

Ifølge makemebabies.com er det slik babyen til Barack Obama og Britney Spears ville sett ut. Er det mulig å forutse babyens utseende ut ifra foreldrenes hårfarge og øyenfarge?

STJERNEBABY: Ifølge makemebabies.com ville datteren til Barack Obama og Britney Spears sett slik ut. Tror du det stemmer? Sjekk hvordan din fremtidige baby ville sett ut.
STJERNEBABY: Ifølge makemebabies.com ville datteren til Barack Obama og Britney Spears sett slik ut. Tror du det stemmer? Sjekk hvordan din fremtidige baby ville sett ut. Foto: makemebabies.com/Bulls
Publisert Oppdatert

De fleste gravide har nok forsøkt å se for seg hvordan den lille inni magen kommer til å se ut. Får hun pappas store brune øyne, mammas blonde hår, eller blir hun kanskje som snytt ut av nesa på svigermor?

Nå kan du finne ut hvordan babyen din kommer til å se ut allerede før den er født - eller i det hele tatt påtenkt. I hvert fall ifølge makemebabies.com.

Tjenesten bruker avansert ansiktsgjenkjennelsesteknologi for å finne ut hvordan to personers barn vil bli seende ut.

Nettsiden påpeker imidlertid at genetikk er mye mer avansert enn denne metoden, og at bildene kun må brukes som underholdning.

Kjendisbabyer

Ifølge makemebabies.com ville popstjernen Britney Spears og USAs president Barack Obama fått en søt liten jente med pappas munn og mammas øyne.

Kronprins Daniel og kronprinsesse Victoria av Sverige ble foreldre for første gang i februar. Ifølge nettsiden er det slik lille Estelle kommer til å se ut om et par år. Tror du det stemmer?

50 % mamma og 50 % pappa

SVERIGES NYE PRINSESSE?: Er dette prinsesse Estelle om et par år?
SVERIGES NYE PRINSESSE?: Er dette prinsesse Estelle om et par år? Foto: makemebabies.com/kungahuset.se

Fra naturfagstimen har vi lært at en baby får like mange gener fra mor og far.

- Vi har 3000 gener fordelt på 46 kromosomer. 23 kromosomer er fra mor, og 23 er fra far. De forteller oss hvordan vi ser ut og hvordan vi er. Søsken har 50 % like gener, og kan derfor se ganske ulike ut selv om de har samme foreldre, forteller overlege Tone Iren Nordtveit ved Haukeland Universitetssykehus til Foreldre & Barn.

Selv om babyen får like mye arveanlegg fra mor og far ser en ofte mer av den ene eller andre i barnet. Det er fordi noe av arveanlegget er dominerende. Brune øyne dominerer for eksempel over blå.

Hvem ligner babyen din på? Delta i debatten her.

Blå eller brune øyne

Øyenfarge er noe mange er spent på når de venter tålmodig på familiens siste tilskudd, men det er ikke nødvendigvis slik at babyen får brune øyne selv om begge foreldrene har det.

- Genetikk er komplekst, men forenklet kan man si at brune øyne dominerer over blå. Selv om du har brune øyne kan du ha det blå arveanlegget der, det kommer bare ikke til syne. Derfor er det mulig for to foreldre med brune øyne å få et barn med blå øyne, forklarer Camilla Skjelbred, enhetsleder ved medisinsk genetikk på sykehuset i Telemark til Foreldre & Barn.

Det er altså ingen grunn til å frykte at postmannen har vært involvert dersom du blir overrasket over å få et blåøyd barn.

- Hvis begge foreldrene har brune øyne er det fortsatt 25 % sjanse for at barna får blå øyne. Men da må begge foreldrene være bærere av det blå genet, sier Nordtveit.

Les også:

Barn slutter å være søte når de er fire år

Slik blir barnet ditt som voksen

Så høyt blir barnet ditt

Nå kan du kjøpe parykker til barn!

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Foreldre & Barns iPad-utgave er på over 140 sider og koster 49 kroner i Apples App Store.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning