Naken med barna

Hvor naken kan du være med barna?

Sjekk ekspertenes svar på vanlige problemstillinger.

BADE SAMMEN: - Bad med barna helt til badekaret blir for lite, sier førskolelærer og spesialist i sexologisk rådgivning Margrethe Aasland. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
BADE SAMMEN: - Bad med barna helt til badekaret blir for lite, sier førskolelærer og spesialist i sexologisk rådgivning Margrethe Aasland. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock Foto: Iromaya Images
Publisert Oppdatert

For noen er det helt naturlig å hoppe i badekaret sammen med 5-åringen. Å gjøre sitt fornødne mens barna pusser tennene ved siden av er også noe mange gjør. Men er dette greit?

Hvor grensen går er individuelt, og kommer blant annet an på hvilket forhold foreldrene har til sin egen kropp.

1- Sammen i svømmehallen

En klassisk problemstilling dukker opp når mor eller far skal ta med avkommet i svømmehallen. For er det egentlig greit at lille Jonas blir med mamma inn i damegarderoben? Og hva hvis han kommenterer og peker på damene i dusjen?

- Mamma kan forklare at alle har forskjellig kropp, men at Jonas ikke må snakke høyt om andre kropper - det er uhøflig, sier førskolelærer og og spesialist i sexologisk rådgivning Margrethe Aasland til januarutgaven av magasinet "Foreldre & Barn".

Det store spørsmålet blir gjerne: Hvor lenge er det egentlig greit å ta med barn inn i garderoben for det motsatte kjønn?

- I et miljø der det er naturlig og være naken, er det helt greit at han ser seg rundt og får bekreftet at kropper er ulike. Jonas kan bli med i damegarderoben helt til han kan gå i herregarderoben alene eller med andre voksne menn han kjenner, sier Aasland.

2. Bade i badekaret

Så lenge barnet er en liten baby tenker de færreste over nakenhet i badekaret. Det å bade sammen blir gjerne oppfordret til, nettopp for å skape bånd mellom far og barn. Men hva når barnet blir eldre, og pappas tiss med ett virker veldig synlig i badekaret? Hvor lenge kan far fortsette å bade med datteren sin?

- De kan bade sammen til badekaret blir for lite. En 3-åring og en voksen i samme badekar høres litt trangt ut. Barn liker å plaske og leke, sier Aasland til "Foreldre & Barn".

- Hvis poenget er nærhet, kan hun kanskje heller få sitte på fanget og lese en bok etter at hun har badet? Om poenget er at hun skal se hvordan pappas kropp ser ut, kan de heller dusje sammen.

NAKEN I SENGA: Bør mor og far sove med klær på, eller er det greit å sove nakne sammen? ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
NAKEN I SENGA: Bør mor og far sove med klær på, eller er det greit å sove nakne sammen? ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock Foto: Valueline

3. Nakne i samme seng

Entend et dreier seg om mareritt eller bare ønske om litt ekstra kos, er de fleste foreldre velkjent med å få små nattlige gjester opp i dobbeltsenga. Men betyr det at mor og far plutselig må begynne å trekke i pysj, selv om de egentlig alltid har sovet nakne?

- For de fleste 4-åringer er nakenhet naturlig, og de vil derfor ikke reagere på at foreldrene sover nakne, sier professor i barn- og unges psykiske helse Willy-Tore Mørch til januarutgaven av magasinet Foreldre & Barn.

- Dersom foreldrene alltid har sovet uten klær, bør de ikke føle at de må kle på seg fordi barna begynner å komme inn til dem. Etter hvert som barna vokser til, vil de uansett få en naturlig blygsel og slutte å legge seg i foreldrenes seng.

Les også:

Barn og seksualitet: Sunt å leke "doktor"

Slik snakker du med barnet om sex

Slik håndterer dere å bli fersket av barna

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning