Hva kan du om dukker?

Quiz: Dukketesten

Dukker har vært en sentral del av underholdningsverdenen, med alt fra Ivo Caprino til Barbie. Hva kan du om dukker?

Den store dukkequizen!

Start quizen

Publisert Oppdatert

En dukke er egentlig en betegnelse på en miniatyrfremstilling av menneske, oftest beregnet som leketøy for barn. Arkeologiske funn viser at dukker har vært kjent fra de eldste tider hos egyptere, grekere, romere, amerikanske indianere, inuiter og i Orienten; de var laget av tre, bein, leire eller stein, og formen hadde bare i grove trekk likhet med en menneskeskikkelse. I sin tidligste form har dukker hatt religiøs betydning, men dette finnes det ikke så mye av i dag.

Gjør tegningen om til kosedyr

Som leketøy er dukker kjent fra middelalderen. De har vært laget av voks, porselen, pappmasjé eller stoff, i senere tid også av gummi eller plast. Mange moderne dukker har også naturlig hår og kan skrike, blunke med øynene, tisse på seg og gå.

I likhet med barnet selv får dukkene klær og annet utstyr som kan tas av og på. Man kan si at dukker over alt i verden ved siden av å være til underholdning for barna, også har en oppdragende funksjon, fordi de tjener som en innføring i de voksnes liv. Det lages også dukkeri forbindelse med tv-serier, filmer eller teaterforestillinger, og det har etter hvert blitt et gigantisk marked for dette. Det seneste bidraget til dette er Disneyfilmen Frost, med dukker, kostymer og massevis av tilbehør.

Prøv disse også:

Hvor mange barn passer du til å få?

Hvilken kjendismamma er du?

Er du en ekte is-elsker?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning